Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea combustibil. Autorizatii

06-Oct-2010
24555
de Adrian Benta, valabil la 05-Oct-2010

Intrebare:


Societatea noastra a achizitionat in decursul anului trecut o cantitate importanta de motorina, pentru a fi folosita in procesul de productie al mixturilor asfaltice. Din considerente economice, statiile de asfalt au fost trecute pe GPL, astfel ca in acest moment exista un stoc important de motorina degradata, ce nu mai poate fi folosita pentru consum intern si nici pentru autoturisme. Mentionam ca exista clienti care ar fi dispusi sa cumpere aceasta motorina. Va rugam sa ne spuneti care ar fi modalitatea prin care societatea noastra ar putea sa comercializeze acesti combustibili si care sunt autoritatile carora ar trebui sa ne adresam (societatea nu are intre codurile CAEN si comercializarea de combustibili).


Raspuns:


Pentru vanzarea in regim angro (catre societati comerciale) sunt aplicabile dispozitiile de la art. 206^69 alin. (4) din Codul fiscal, ce stabileste:


"Operatorii economici care intentioneaza sa comercializeze in sistem angro produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant si gaz petrolier lichefiat - sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea competenta conform procedurii si cu indeplinirea conditiilor stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."


Pentru comercializarea catre persoane fizice (en-detail) sunt aplicabile dispozitiile stabilite de art. 206^69 alin. (6) din Codul fiscal, ce stabileste:

"(6) Operatorii economici care intentioneaza sa comercializeze in sistem en detail produse energetice - benzine, motorine, petrol lampant si gaz petrolier lichefiat - sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala, conform procedurii si cu indeplinirea conditiilor ce vor fi stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."


Procedura de obtinere a autorizatiei este adoptata prin OANAF 2.491/2010 pentru aprobarea Procedurii si conditiilor de inregistrare a operatorilor economici care comercializeaza in sistem angro sau en detail produsele energetice.

Ordinul detaliaza documentele anexa la dosar si conditiile economice, financiare si tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantul.
Dosarul se depune la directia pentru accize si operatiuni vamale judeteana sau a municipiului Bucuresti in a carei arie de competenta este situata/situat unitatea de comercializare sau depozitul angro pentru care se solicita inregistrarea.

Se necesita cateva precizari ce nu rezulta din intrebare:

- Daca societatea este inregistrata ca utilizator final, si beneficiaza de un regim de scutire de acciza, avand in vedere utilizarea in mixturi asfaltice, prin comercializare catre terti, acciza devine exigibila si se datoreaza plata catre buget;

- Daca societatea este inregistrata ca antrepozit fiscal nu se necesita autorizatiile mai sus amintite, insa nici nu va putea comercializa motorina catre persoanele fizice, deoarece antrepozitul are dreptul de a livra numai en gros;
- O conditie obligatorie pentru obtinerea autorizatiei, este ca in obiectul de activitate sa se regaseasca comertul cu combustibili (motorina).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Esalonare la plata obligatii fiscale in derulare. Cum se aplica OUG 107/2024

    • Societatea beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale-debite, dobanzi si penalitati, penalitati de nedeclarare. Va rog sa precizati in care din urmatoarele situatii societatea beneficiaza de anularea dobanzilor si penalitatilor, inclusiv anularea penalitatilor de nedeclarare; 1. - daca nu achita rata de esalonare la termen si dupa pierderea esalonarii, pana la 25 noiembrie achita debitul, fara sa achite dobanzile si penalitatile; 2. - daca achita ratele de esalonare scadente si...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Procedura de aplicare a amnistiei introduse prin OUG 107/2024

    • Ministerul Finantelor a finalizat legislatia subsecventa a OUG nr.107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare în domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar în anul 2024, publicata în Monitorul Oficial nr.905 si intrata în vigoare în 6 septembrie 2024. Procedura de aplicare a amnistiei introdusa prin OUG 107/2024 Ordinul de ministru care stabileste procedura de aprobare, referatul si anexele sunt publicate la...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016