Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce implicatii are noul Cod fiscal in retail?

07-Aug-2015
2683

Daca am analizat cu mai multe ocazii prevederile pe care le discuta parlamentarii in continuare in acest moment, dupa ce Codul fiscal a fost retrimis pentru a fi analizat din nou, de data aceasta atragem atentia asupra implicatiilor pe care le are Codul fiscal in retail.

Intr-o analiza cuprinzatoare, Magazinul Progresiv aduce astfel in prim-plan nu doar schimbarile pe care trebuie sa le asteptam in retail, ci si in industria FMCG sau industria bunurilor de larg consum.

Iata care sunt acele schimbari relevante pentru sectorul de retail si industria FMCG si implicatiile care decurg de aici.

Reducerea TVA-ului la 19%

Daca vorbim de reducerea TVA-ului la 19%, discutam implicit si despre posibilitatea ca unele vanzari sa creasca in domeniul de retail si FMCG. Cota standard de TVA care se pastreaza momentan la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa ar trebui redusa din 2016 la 19%. O schimbare semnificativa despre ale carei implicatii inca se discuta.

"Cu toate acestea, s-a renuntat la ideea ca masuri care vizeaza reducerea fiscalitatii pentru urmatorii ani sa fie prevazute in noul Cod Fiscal, autoritatile argumentand ca nu se pot opera in anul 2015 modificari in legislatia fiscala care vizeaza anii 2017, 2018, 2019, mai ales in cazul in care aceste masuri sunt de relaxare fiscala", noteaza sursa amintita. Daca se va introduce o reducere progresiva a cotei de TVA, vom afla abia dupa ultimele dezbateri din Parlament.


Accize mai mici pentru bauturile alcoolice

S-au redus accizele pentru produse precum berea (-15%), vinurile spumoase (-71%), bauturile fermentate spumoase, altele decat bere si vinuri (-78%), produsele intermediare (-49%) si alcoolul etilic (-30%). De notat insa ca s-au majorat accizele pentru bauturile fermentate linistit, altele decat bere si vinuri, pentru care noul nivel al accizei ar fi de 396,84 lei/hl de produs, fata de 47,38 lei/hl.

In plus, se elimina din sfera de aplicare a accizelor produsele accizabile nearmonizate prevazute in prezent la art. 207 din Codul Fiscal, precum: cafeaua verde / prajita / solubila, berea / mixuri de bere si bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, la care ponderea de alcool absolut provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%.

Din nou, se asteapta cresteri si in aceasta privinta.


Taxarea inversa pentru livrarea de cladiri si terenuri


Acest aspect este unul extrem de important daca ne gandim ca de la 1 ianuarie 2016 aplicarea mecanismului taxarii inverse pentru livrari de cladiri, parti de cladire si terenurile de orice fel va fi obligatorie.

"Taxarea inversa presupune mutarea obligatiei de plata a TVA de la furnizor la cumparator, avand in vedere efectul neutru la nivelul cumparatorului, in cazul in care are drept integral de deducere a TVA. Mai exact, clientul ar deduce TVA aferent achizitiei in acelasi timp in care ar colecta TVA, cele doua sume de TVA compensandu-se intre ele", aminteste Magazinul Progresiv care noteaza totodata ca masura va simplifica tranzactiile cu bunuri imobile si va reduce evaziunea fiscala. De asemenea, vor exista avantaje clare in ce priveste fluxurile de trezorerie ale societatilor din acest domeniu datorita faptului ca respectivul cumparator nu va mai fi obligat sa treaca prin procesul de rambursare a TVA platit furnizorului la data achizitiei.


Deducerea cheltuielilor cu bunuri degradate calitativ sau expirate

"Vor putea fi deduse la calculul impozitului pe profit cheltuielile cu stocurile care au fost degradate calitativ pentru care se poate face dovada distrugerii acestora sau a termenului de valabilitate depasit al acestora, potrivit legii". Aceasta este o alta masura care vine in sprijinul celor din retail si FMCG in conditiile in care in prezent exista doar masura referitoare la deductibilitatea TVA pentru aceste marfuri.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Calcularea termenului limita de 5 zile pentru depunerea facturilor, confirmata oficial de Finante

    • Dupa ce Ministerul Finantelor anuntase printr-o simpla postare pe pagina oficiala de Facebook modalitatea de calculare a termenului limita de 5 zile calendaristice de transmitere a facturilor in sistemul national Ro e-Factura, recent a confirmat informatiile si in mod oficial, printr-un comunicat postat pe site-ul lor. Potrivit art.10 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala introdusa prin OUG 107/2024. Ce datorii NU se incadreaza in masura

    • Amnistia fiscala propusa de Guvern atat pentru firme cat si pentru persoane fizice a fost aprobata, iar masurile incluse in OUG 107/2024. Este vorba despre anularea accesoriilor, adica a dobanzilor si penalitatilor, restante la 31 august 2024, insa numai in cazul in care este platita obligatia bugetara principala pana pe 25 noiembrie 2024. Obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau...» citeste mai departe aici

  • Firmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024

    • Orin OUG 107/2024 au fost introduse cateva beneficii pentru contribuabili, precum si o bonoficatie de 3% care se va acorda celor care platesc la timp toate datoriile fiscale. Insa ce conditii trebuie sa mai indeplineasca firmele? Bonificatie de 3% pentru firme Conform OUG 107/2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum ?i contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual ?i din impozitul...» citeste mai departe aici

  • Legea 126/2024: Noutati aduse asupra Legii 241/2005 privind evaziunea fiscala

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura care prevede noutat?i aduse de Legea nr. 126/2024 asupra Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Noutati aduse de Legea 126/2024 in cazul evaziunii fiscale In anul 2024, prin Legea nr. 126/2024 privind unele masuri pentru consolidarea capacitatii de combatere a evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost introduse in Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea...» citeste mai departe aici

  • OUG 107/2024. Cum se aplica amnistia fiscala pentru firme

    • Recent a fost aprobat OUG 107/2024 care prevede facilitati fiscale pentru firme, precum anularea accesoriilor in cazul datoriilor restante la 31 august 2024. Actul normativ prevede si bonificatii pentru persoanele juridice care platesc la timp darile catre stat. Anulare accesorii firme -anularea accesoriilor in procent de 100% din valoarea acestora in cazul datoriilor cumulate pana la data de 31 august 2024; ( daca plata datoriilor se face pana la data de 25 noiembrie 2024); -anularea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani

    • Conform unui Proiect de Ordin pus recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de masa in sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani. Care este suma maxima pe care o pot acorda firmele angajatoare? Valoare tichete de masa sem. II 2024 Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2024 a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Conform documentului, valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016