Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Continua controalele Antifrauda. Comerciantii si patronii acuza Antifrauda de hartuire si de inchiderea activitatii pentru sume derizorii

24-Mar-2015
3397


Chiar daca seful Fiscului mentioneaza ca acuzele aduse de reclamanti si patronii de restaurante si cluburi nu sunt adevarate, cei din urma acuza Antifrauda de inchiderea activitatii pentru sume derizorii din casele de marcat, de hartuirea prin amenzi, de comportamentul agresiv si de falimentarea afacerilor.

Mediul de afaceri, scrie Capital.ro, considera ca puterea Directiei Generale Antifrauda Fiscala a fost marita in mod abuziv de schimbarea legislatiei din ultimele luni. In doar zece zile, noteaza aceeasi sursa, "inspectorii Directiei Generale de Antifrauda Fiscala (DGAF) au semanat teroarea printre comercianti si patronii de restaurante".

Acestia, potrivit sursei, "descind intempestiv in timpul programului cu clientii, verifica registrele, banii din casele de marcat si pe cele aflate asupra angajatilor, decid pe loc confiscarea sumelor, suspendarea activitatii, sigilarea unitatii si afisarea pe toate usile de acces a anuntului Activitate suspendata de Antifrauda ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale".

In aceasta privinta, citat de Capital.ro, Constantin Sebesanu, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, HORA, a declarat:


"Masurile luate sunt disproportionate fata de fapte. Nu exista o casierie in care sa nu gasesti un ban in plus fata de cat este inregistrat si atunci inseamna ca oricui din retail i se poate inchide activitatea pentru o luna sau 3 luni, cu efecte tangibile si intangibile greu de masurat. Marfurile sunt perisabile, angajatii raman pe drumuri, exista riscul ca afacerea sa fie pusa de butuci".

In zece zile, DGAF a inchis activitatea a zeci de magazine, restaurante, case de schimb valutar pentru nereguli privind casele de marcat prevazute de ordinul 218/2015 care se aplica din martie si in urma campaniei de control inceputa la 15 martie.
Pentru Capital.ro, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu, a declarat:

"In primul rind, vreau sa va confirm intensificarea acestor controale care fac parte dintr-o ampla actiune la nivel national ce vizeaza imbunatatirea conformarii voluntare si a disciplinei fiscale, anuntata anterior inclusiv de catre mine (la inceputul anului, anuntul a fost facut intr-un interviu pentru Capital, aici n.r.). in al doilea rand, este important de stiut ca, la baza conceperii listei cu agentii economici ce urmeaza a fi controlati, s-au aflat atat sesizarile primite la Tel Verde, cat si analizele de risc efectuate de structurile de specialitate care utilizeaza un set de criterii de selectivitate riguroase".

Mediul de afaceri acuza abordarea inspectorilor in conditiile in care acestia pot decide daca sa acorde o amenda sau sa sigileze unitatea, indiferent daca suma gasita in casa de marcat e de 100 lei sau de 10.000 lei, scrie aceeasi sursa.

"Au dat navala seara cand restaurantul era plin de clienti si au cerut tot felul de lucruri absurde", spune reprezentantul unui restaurant. "Au cerut sa aratam ca produsele din farfuriile pe care tocmai le duceam clientilor se afla in menu. Bineinteles ca mancarea s-a racit, clientii asteptau si au fost foarte suparati. Le-au cerut ospatarilor sa scoata tot ce au in buzunare. Culmea a fost cand ne-au intrebat de ce oferta zilei este alb-negru, si nu color", a declarat patronul unui restaurant pentru aceeasi sursa.

Riscurile ca aceste afaceri sa dea faliment este foarte mare. In plus, Constantin Sebesanu a declarat ca pentru afacerile din domeniul serviciilor pagubele de imagine se traduc in scaderea veniturilor. "Este si o problema de forma pentru ca tot comportamentul este demonstrativ. Descind in fata restaurantului cu 15 masini. Vin in timpul programului, cu clientii de fata. Parca am fi in perioada prohibitiei", a adaugat acesta, pentru sursa amintita.


Ordinul 218/2015 este cel care a aprobat procedura de sigilare a unitatii odata cu suspendarea activitatii. Sigilarea se face la toate caile de acces pentru clienti si este insotita de afisarea la loc vizibil a anuntului referitor la suspendarea activitatii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016