Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum arata evolutia incasarilor ANAF? Raport complet

12-Nov-2015
2988

ANAF a transmis recent un nou comunicat, precizand ca pentru o cat mai buna intelegere a evolutiei incasarilor e necesar sa se faca o serie de precizari cu rolul de a contextualiza dinamica incasarilor, in asa fel incat trendul pozitiv sa nu fie reflectat doar de raportarea la planul de incasari.

In acest sens, se mentioneaza ca "imbunatatirea colectarii si cresterea veniturilor administrate de ANAF au survenit in ciuda efectului de contractie a veniturilor ca rezultat al masurilor de relaxare a fiscalitatii care au afectat negativ incasarile precum:

1. scaderea CAS cu 5pp
2. neimpozitarea profitului reinvestit
3. diminuarea taxei "pe stalp" de la 1,5% la 1%
4. cresterea varsamintelor la pilonul II de pensii
5. scaderea TVA la alimente de la 25% la 9% (se face precizarea ca, in ciuda opiniei generale, nu doar alimentele au beneficiat de o cota redusa de TVA, ci si bauturile non-alcoolice, animalele si pasarile din specii domestice, semintele si ingredientele alimentare, serviciile de restaurant si catering, ceea ce inseamna ca impactul acestei masuri este, in opinia ANAF, mai mare decat cel estimat)

Cu toate acestea, informeaza ANAF, in primele 10 luni din 2015, veniturile in suma de 165.325,17 mil.lei reprezinta o depasire cu 7,3% (indice nominal) si cu 11,24 miliarde lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara a anului 2014.

Raportat la programul de incasari rectificat, gradul de realizare este de 101,2%, conform legilor bugetare anuale rectificate (163.365,68 mil. lei - prin corelare cu incasarile efective din operatiuni tip "swap" si taxa clawback).

Observatii

I. Comparativ cu planul initial de incasari de la inceputul anului, gradul de realizare este de 104,7%. La rectificare, programul a fost majorat cu suma colectata in plus pe primele 7 luni.

II. De asemenea, subliniem faptul ca trendul pozitiv de la nivelul incasarilor se inregistreaza pe fondul deflatiei de 1,42% (in perioada ianuarie - septembrie 2015) din 2015, fapt ce a diminuat veniturile in comparatie cu cele din 2014 cand s-a inregitrat inflatie.

III. Totodata, mentionam faptul ca, din cele 11,24 miliarde lei colectati in plus fata de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 5,05 miliarde lei. Ceea ce reprezinta o crestere cu 11,8% indice nominal, cu mult peste cresterea economica din primele 10 luni.

Diferenta rezultata dupa eliminarea impactului cresterii economice este rezultatul direct al combaterii evaziunii fiscale

I. Colectare venituri bugetare cumulat 10 luni 2015

In structura, pe bugete si in cadrul bugetului de stat pe principalele impozite si taxe, situatia privind realizarea veniturilor bugetare in perioada analizata, se prezinta astfel:

>> La bugetul de stat s-au incasat 116.836,32 mil. lei, cu 11.892,73 mil. lei (11,33% indice nominal) mai mult fata de aceeasi perioada din 2014 (104.943,59 mil.lei), pe fondul cresterii generale a volumului obligatiilor fiscale declarate (cu cca. 4,3% mai mare decat in perioada similara din 2014).

* la impozitul pe profit s-au incasat 13.055,15 mil. lei, cu 1.316,56 mil. lei (11,22% indice nominal) mai mult decat in 2014 (11.738,59 mil. lei). Cresterea incasarilor din perioada analizata, la acest impozit, s-a datorat:

- cresterilor de viramente inregistrate de la agentii economici (+9,3%), cat si impozitului virat de catre bancile comerciale (+89,5%);

- intensificarii inspectiilor fiscale la contribuabili identificati cu risc fiscal asociat preturilor de transfer, selectati in baza analizei de risc. Rezultatele acestor controale se cuantifica atat prin stabilirea de sume suplimentare, cat si prin diminuarea pierderilor fiscale inregistrate de contribuabili, cu consecinta directa in cresterea nivelului sumelor declarate cu titlu de impozit pe profit;

* la impozitul pe venit s-au incasat 21.636,84 mil. lei, cu 2.521,65 mil. lei (13,18% indice nominal) mai mult decat in 2014, fapt datoart:

- cresterii nivelului minim pe tara;
- intensificarii controalelor privind combaterea subdeclararii impozitului pe venit si a contributiilor sociale, cresterea gradului de colaborare cu Inspectia Muncii. Incepand cu luna ianuarie 2015 s-a extins la nivel national "Proiectul pilot" vizand "Reducerea salariilor subdeclarate" la contribuabilii care prezinta risc fiscal ridicat privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii si/sau de natura salariala, prin efectuarea de inspectii fiscale partiale la contribuabilii selectati.


Descarcati aici raportul complet.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016