Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regim fiscal pentru cazare si transport fara documente justificative pe durata deplasarilor

20-Feb-2019
27773

Potrivit HG 714/2018, personalul din institutiile publice beneficiaza, incepand cu 1 ianuarie 2019, de o indemnizatie de delegare de 20 lei/zi si o alocatie de cazare de 230 lei/zi, plus decontarea combustibilului pentru utilizarea in deplasare a masinii personale, de 7,5 litri/100 km. In baza vechii HG 1860/2006, Codul fiscal dadea dreptul firmelor private sa respecte aceleasi decontari, diferenta fiind doar in cazul diurnei, unde se accepta ca si cheltuiala deductibila de 2,5 ori diurna pentru institutii publice.

Specialistul nostru ne va arata care este, in baza HG.714/2018, cuantumul cheltuielilor deductibile pentru o firma privata, pentru fiecare tip de indemnizatie. Daca se mentine de 2,5 ori mai mult diurna de la institutiile publice si cat este deductibil pentru cazarea fara documente justificative a persoanelor din firmele private. E 230 lei/zi sau 75%? Se mentine si decontarea a 7,5 litri /100 km combustibil in cazul deplasarii cu masina personala? 

Raspunsul specialistului

In ceea ce priveste cheltuielile de cazare, conform art. 76 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului sunt venituri impozabile pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
(ii) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;

Astfel cum se poate observa din aceasta prevedere legala rezulta ca orice alta suma ce depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice reprezinta venit impozabil cu exceptia sumelor acordate pentru acoperirea chletuielilor de transport si cazare.

Or, pentru ca o cheltuiala sa fie considerata ca a fost efectuata pentru cazare este necesar document justificativ.

Cheltuielile de cazare nu sunt raportate la nivelul celor prevazute pentru institutiile publice. Persoana delegata de o societate privata nu poate sa beneficieze de sume de bani pentru cazare sau transport fara documente justificative intrucat aceasta posibilitate este prevazuta de lege doar pentru institutiile si autoritatile publice.

In lipsa documentului justificativ, organele fiscale pot reconsidera sumele astfel acordate drept venituri impozabile.

Cheltuielile de cazare/transport peste limitele stabilite prin hotarare de guvern pentru institutiile publice, pentru care salariatii prezinta documente justificative nu se includ in baza de calcul a impozitului pe venit (76 alin. (4) lit. h)) nici a contributiilor sociale obligatorii (art. 142 lit. g) din Codul fiscal). 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Regim fiscal pentru cazare si transport fara documente justificative pe durata deplasarilor":
Rating:

Nota: 3.21 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016