Orice firma inregistrata in Romania trebuie sa isi defineasca activitatile economice prin coduri CAEN, un sistem national de clasificare care reflecta domeniul de activitate principal si, eventual, activitatile secundare.
Incepand cu 1 ianuarie 2025, toate firmele vor trebui sa isi alinieze aceste coduri la noua clasificare CAEN Rev.3, potrivit unui ordin emis de Institutul National de Statistica. In acest context, apare o intrebare frecventa din partea antreprenorilor: este obligatoriu ca toate codurile CAEN inscrise in actul constitutiv sa fie si autorizate?
In cele ce urmeaza vom vedea care coduri CAEN trebuie autorizate, exceptiile si ce riscuri legale exista in cazul in care o firma desfasoara activitati fara autorizatie, pe langa amenzi sau suspendarea activitatii.
Ce sunt codurile CAEN
Codurile CAEN (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala) reprezinta un sistem de codificare utilizat in Romania pentru a identifica activitatea principala si, daca este cazul, activitatile secundare desfasurate de o firma.
Actualizarea codului CAEN - Rev.3
Mentionam ca incepand cu data de 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. Astfel, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDepunerea declaratiei D112 rectificative ca urmare a unei hotarari judecatoresti. Declare doar salariat afectat Societatea in speta are peste 100 de salariati, declaratia D112 rectificativa - Tipul declaratiei: 2. Declaratia depusa ca urmare a acordarii unor dr.banesti,in bazaunor...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTermen depunere SAF-T 1. Pentru o societate comerciala neplatitoare de TVA care este ultimul termen de depunere fara amenda a declaratiei SAF-T pentru trim 1? 2. Pentru o societate comerciala platitoare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulLista bunuri cu risc fiscal ridicat Societatea produce si comercializeaza pe teritoriul national produse lactate. Pentru anumiti clienti cantitatea livrata depaseste 500 kg.si valoarea 10,000 lei Este necesar ca...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompletare clarificare raspuns Eu am apucat si am depus bilantul pe anul 2024 cu rulaj pe ct 691, asta intrucat la nivelul trim 2 si 3 2024 nu au fost luate in calcul veniturile neimpozabile (societatea noastra...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulServicii informatice catre o firma din Malta fara cod valid in VIES - implicatii fiscale si obligatii TVA Avem un contract (servicii informatice) catre o firma din Malta, a carui VAT nu apare in Vies. Trebuie ca noi sa cerem cod special de TVA pt aceasta prestare de servicii?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Actualizare cod CAEN rev 3. Anumiti contribuabili NU au obligatii suplimentare fata de ANAF
Contribuabilii care, potrivit legii, au obligatia inscrierii mentiunilor in registrul comertului, actualizeaza codul CAEN al obiectului de activitate potrivit prevederilor Ordinului ministrului justitiei nr. 2938/C/2024 privind masurile si procedurile pentru punerea in aplicare a Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN Rev. 3, in ceea priveste persoanele fizice si juridice supuse inregistrarii in registrul comertului (...), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1323 din 30 decembrie 2024.
In conformitate cu prevederile art.89 alin.(1) din Codul de procedura fiscala, modificarile intervenite in datele declarate initial de persoanele fizice, juridice sau de alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului se fac potrivit dispozitiilor legii speciale.
Ca urmare, aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa declare actualizarea codului CAEN al obiectului de activitate numai la registrul comertului.
Continuarea, dar si termenul limita pentru actualizarea codului CAEN 3, in ACEST articol>>
Cum se face autorizarea functionarii unei firme
Un contribuabil se intreaba daca este obligatoriu ca codurile CAEN pe care le avem definite ca activitate principala si cele pentru activitati secundare trebuie sa fie si autorizate. Ce ar putea risca daca nu le are autorizate?
Specialistul ne spune ca autorizarea functionarii presupune, conform Legii nr. 265/2022, asumarea de catre solicitant, prin declaratie pe propria raspundere, a faptului ca indeplineste toate conditiile legale pentru desfasurarea activitatilor declarate in obiectul de activitate, la sediul social, la punctele de lucru sau, dupa caz, la terti (art. 121 si 122).
Este obligatoriu sa fie autorizate toate codurile CAEN?
- NU este obligatoriu ca toate codurile CAEN inscrise in actul constitutiv (principal si secundare) sa fie autorizate daca activitatile respective nu sunt desfasurate in prezent.
- DA, este obligatorie autorizarea codurilor CAEN pentru activitatile efectiv desfasurate, fie ele principale sau secundare. Autorizarea se face prin depunerea declaratiei pe propria raspundere la Oficiul Registrului Comertului, prin intermediul formularului-tip.
Riscuri legale in cazul neautorizarii activitatilor desfasurate efectiv
Conform Legii nr. 296/2023, art. LVI alin. (4) si (9), desfasurarea unei activitati economice fara a fi organizat conform legii constituie contraventie si poate fi sanctionata:
- cu amenda intre 5.000 si 35.000 lei, in cazul persoanelor juridice;
- prin confiscarea bunurilor folosite, obtinute sau destinate activitatii ilicite;
- in caz de repetare, cu suspendarea activitatii (transport, depozitare, comercializare) pentru pana la 15 zile.
Concluzie
Societatea poate avea in actul constitutiv mai multe coduri CAEN (activitate principala si secundare), dar are obligatia de a autoriza la ONRC acele coduri CAEN corespunzatoare activitatilor efectiv desfasurate.
In lipsa acestei autorizari, se poate considera ca activitatea este desfasurata in mod nelegal, ceea ce atrage riscuri semnificative: amenda, confiscare de bunuri si suspendarea activitatii.
Temei legal
Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului
Art. 3. -
(1) In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
l) autorizarea functionarii - asumarea de catre solicitant a responsabilitatii privind legalitatea desfasurarii activitatilor declarate prin depunerea declaratiei-tip pe propria raspundere;
Art. 121. -
(1) Autorizarea functionarii se realizeaza prin inregistrarea in registrul comertului a declaratiei-tip pe propria raspundere si a datelor aferente, prin care solicitantul isi asuma responsabilitatea cu privire la legalitatea desfasurarii tuturor activitatilor declarate in obiectul de activitate si a indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru desfasurarea acestora, la sediul social/profesional, la sediile secundare sau, dupa caz, in afara acestora.
(2) Activitatile cu impact semnificativ asupra mediului sunt autorizate, din punctul de vedere al protectiei mediului, de catre autoritatile competente de protectia mediului, la sediile acestora. Procedura de autorizare si lista activitatilor cu impact semnificativ asupra mediului sunt stabilite prin ordin al ministrului de resort, comunicat ONRC.
(3) Activitatile pentru care legea reglementeaza conditii speciale de autorizare/notificare a functionarii sunt autorizate de autoritatile si institutiile de resort, potrivit procedurilor emise in acest sens, prealabil sau ulterior desfasurarii activitatilor economice pentru care este necesara autorizatia.
(4) In cazul prevazut la alin. (3), autoritatile/institutiile publice implicate vor incheia protocoale de colaborare cu ONRC, pentru transmiterea periodica a listei codurilor CAEN care necesita conditii speciale de autorizare/notificare, precum si a profesionistilor avand ca obiect de activitate principal sau secundar aceste activitati, pentru care se va dispune, in incheierea pronuntata de registrator, necesitatea obtinerii acestor autorizatii sau a notificarii, in vederea desfasurarii, in conditii legale, a activitatii respective.
Art. 122. -
(1) Solicitantul trebuie sa depuna, odata cu cererea de inregistrare, si declaratia-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii pentru sediul social/profesional si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti.
(2) Activitatile proprii de birou pentru firma nu fac obiectul depunerii declaratiei pe propria raspundere, prevazuta la art. 121 alin. (1).
Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Art. LVI. -
(1) Prezenta sectiune reglementeaza unele masuri de prevenire si combatere a activitatilor economice ilicite.
(2) In sensul prezentei sectiuni, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) activitate economica - activitatea cu scop lucrativ constand in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, avand ca rezultat obtinerea de venituri;
b) activitate economica ilicita - activitatea economica desfasurata de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare, precum si activitatea economica desfasurata cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta.
(3) Prevederile prezentei sectiuni nu sunt aplicabile activitatilor economice care se circumscriu bunurilor si domeniilor care fac obiectul unor reglementari speciale si care sunt sanctionate de aceste reglementari speciale.
(4) Sunt interzise efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt organizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si efectuarea de activitati economice in perioada in care acestea sunt suspendate in conditiile prevederilor alin. (13).
(5) Este interzisa efectuarea de activitati economice cu bunuri care nu sunt insotite de documente de provenienta, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii.
(6) Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative prevazute de lege care stau la baza inregistrarii in contabilitate, in format fizic sau in format electronic.
(7) In cazul transportului international rutier de marfa, documentul care insoteste transportul este documentul definit la art. 3 pct. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare.
(8) Sunt asimilate bunurilor pentru care este necesara prezentarea documentelor legale de provenienta numerarul si substitutele de numerar. In cazul operatorilor economici care au obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, verificarea numerarului si a substitutelor de numerar existente la locul desfasurarii activitatii economice se face in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(9) Constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, nerespectarea prevederilor alin. (4) si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei, daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 35.000 lei, daca este savarsita de persoane juridice.
(10) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contraventia prevazuta la alin. (9), precum si sumele de bani si bunurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca.
(11) Constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune, nerespectarea prevederilor alin. (5) si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei, daca este savarsita de persoane fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei, daca este savarsita de persoane juridice. La aplicarea sanctiunii agentul constatator este obligat sa instiinteze contravenientul asupra sanctiunilor care urmeaza a fi aplicate potrivit alin. (13), daca acesta mai savarseste inca o contraventie intr-un interval de 12 luni de la data aplicarii ultimei sanctiuni.
(12) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contraventia prevazuta la alin. (11) se indisponibilizeaza, in vederea confiscarii, in conditiile prevazute la alin. (14) lit. b).
(13) In situatia in care, intr-un interval de 12 luni de la data aplicarii ultimei sanctiuni pentru savarsirea contraventiei prevazute la alin. (11), contravenientul savarseste o noua contraventie din categoria celor prevazute la alin. (11), pentru care a fost sanctionat, se aplica o amenda de la 4.000 lei la 30.000 lei, daca este savarsita de persoane fizice, respectiv o amenda de la 10.000 lei la 60.000 lei, daca este savarsita de persoane juridice, precum si sanctiunea complementara constand in suspendarea activitatii acestuia, care consta in transport, depozitare si/sau comercializare, dupa caz, pentru o perioada de pana la 15 zile. La aplicarea sanctiunii agentul constatator este obligat sa instiinteze contravenientul asupra sanctiunilor care urmeaza a fi aplicate daca contravenientul mai savarseste inca o fapta contraventionala intr-un interval de 12 luni de la data sanctionarii faptei contraventionale.
Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.