Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Sesiune de asistenta online - ANAF. Completarea Declaratiei Unice 2019: Intrebarile contribuabililor si raspunsurile primite

12-Iun-2019
1565

Contribuabilii au astazi, 12 iunie, ocazia sa afle raspunsuri la intrebarile lor direct de la specialistii ANAF, privind completarea corecta a Declaratiei Unice. Tema sesiunii de asistenta online este “Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019". 

In cele ce urmeaza am selectat o parte dintre cele mai importante intrebari pentru cititorii nostri, la care specialistii ANAF au oferit raspuns.

1. Intrebare contribuabil

“Impreuna cu sotia mea am dobandit pe timpul casatoriei 8 apartamente pe care le inchiriem. Am facut o intelegere notariala prin care fiecare dintre noi administreaza cate 4 apartamente incasand si venitul din inchiriere fara ca celalalt sot sa aiba pretentii. In acest caz va trebui sa depunem fiecare cate o Declaratie Unica separata pe SPV sau vom depune doar una?”

Raspuns ANAF

“Fiecare dintre soti va depune cate o Declaratie Unica”. 

2. Intrebare contribuabil

“Un PFA are 2 coduri CAEN autorizate, pentru ambele putand opta pentru impunerea la norma de venit si ambele avand aceeasi norma. Se completeaza cate o anexa pentru fiecare cod CAEN sau doar una?”

Raspuns ANAF

“Potrivit prevederilor pct.8 alin.(3) din normele metodologice date in aplicarea art.69 din Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara mai multe activitati pentru care venitul net se determina de catre contribuabil pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specifice”.

3. Intrebare contribuabil

“Am o Intreprindere Individuala (II) care desfasoara activitatea de agricultura, cultivare teren- norma de venit. In acest caz, care sectiuni trebuiec completate?”

Raspuns ANAF

“In situatia prezentata de dumneavoastra veti completa corespunzator CAPITOLUL II – SECTIUNEA II.1, SUBSECTIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit. In situatia in care venitul impozabil este egal sau mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe economie, atunci este necesar sa completati corespunzator si CAPITOLUL II - SECTIUNEA vII.2 - SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata”.

4. Intrebare contribuabil

“Am un PFA. Daca depasesc plafonul de 24960 lei (pe 2019) sunt obligat sa platesc CASS si CAS in cazul in care sunt angajat altundeva unde mi se retin sumele pentru CASS?”

Raspuns ANAF

“In situatia prezentata, daca veniturile estimate pentru anul 2019 depasesc plafonul de 24960 lei, aveti obligatia completarii declaratiei unice, Cap.II SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019. Avand in vedere situatia prezentata, se datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate”.

Citeste si:

Scrisoare de la ANAF pentru contribuabili: Acestia sunt rugati sa nu ingreuneze procesul de depunere online a Declaratiei Unice

Declaratia Unica, modificata din nou! Ordinul nr. 1437/2019 publicat in M. Of. modifica OPANAF 49/2019

OUG 35/2019: Declaratia Unica nu se mai depune exclusiv online! Codul Fiscal, modificat!

5. Intrebare contribuabil

“Am depus declaratia unica pe 2019 si am primit recipisa. Voi mai primi o decizie de impunere? Am mai primit apoi o decizie de impunere pe anul 2014 cu niste sume neclare. Unde pot primi informatii suplimentare?”

Raspuns ANAF

“In situatia in care va referiti la un document emis de organul fiscal in baza declaratiei unice depusa de catre dumneavoastra, mentionam faptul ca in baza prevederilor art 121 si 123 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale nu mai emit decizii de impunere pentru impozitul aferent anilor 2018 si 2019, impozitul se stabileste de contribuabili prin declaratia unica. Pentru informatii suplimentare puteti apela Call center-ul la nr. 031 403 91 60, selectand tasta 1”.

6. Intrebare contribuabil

“Pentru PFA norma de venit infiintat in 13.03.2018 CAEN 6202 ce subsectiuni se bifeaza la sectiunile din Cap. I?”

Raspuns ANAF 

“Pentru anul 2019, nu se completeaza sectiunile din Cap. I. (…) Se completeaza corespunzator CAPITOLUL II - SECTIUNEA II.1- SUBSECTIUNEA II.1.2 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse pe baza de norme de venit.

In cazul in care norma de venit este mai mare sau egala cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, se datoreaza CAS si CASS. In acest sens se completeaza corespunzator si CAPITOLUL II - SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019”.

7. Intrebare contribuabil

“Am un PFA ce realizeaza venituri peste plafon stabilit, dar voi incasa si dividende - venitul obtinut din acestea unde se completeaza in Declaratie, iar daca sa bifat optiunea plati CAS si CASS la nivelul plafonului de 24900, dupa venitul din dividende in jur de 50000 pe care il voi declara prin rectificativa, mai datorez CAS si CASS?”

Raspuns ANAF

“In situatia prezentata de dvs. intrucat venitul net anual estimat este mai mare decat plafonul prevazut de lege, 12 salarii minime brute pe tara contributia de asigurari sociale de sanatate estimata pentru anul 2019 nu se modifica. Facem mentiunea ca veniturile din investiii nu sunt incluse in categoria de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale”.

Intreaga sesiune de asistenta online pe tema “Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019" va fi disponibila in curand pe site-ul ANAF.

 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Sesiune de asistenta online - ANAF. Completarea Declaratiei Unice 2019: Intrebarile contribuabililor si raspunsurile primite":
Rating:

Nota: 3.1 din 5 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • OG 6/2019: Anularea obligatiilor accesorii
  • O societate a primit o decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati aferente impozitului pe profit, TVA, si fond pentru persoane cu handicap pentru trimestrul trecut (iunie 2019). Pot fi anulate printr-o solicitare catre ANAF? Iata care este opinia specialistului nostru: Prin Capitolul II din OG 6/2019 s-a instituit posibilitatea anularii unor obligatii accesorii. Conform art. 23 din ordonanta aceasta facilitate se aplica pentru debitorii - persoane...» citeste mai departe aici

 • Achizitionarea de locuinte, fara adeverinta de venit, pentru romanii din diaspora! (propunere)
  • Ilan Laufer, fost ministru al IMM-urilor si coordonatorul programului Smart Start USA, este de parere ca una dintre cele mai bune masuri de repatriere a romanilor care incearca sa isi cladeasca un viitor in afara granitelor este ca statul sa le acorde posibilitatea achizitionarii de locuinte fara adeverinta de venit. Acesta a precizat chiar ca are deja in lucru un draft de proiect de lege in acest sens. "Este nevoie de o Lege a repatrierii pentru Romania, pentru care eu o sa ma lupt in...» citeste mai departe aici

 • Spor de noapte? Rezolvari legale pentru problemele privind retribuirea corecta a salariatilor
  • De cate ori nu v-ati aflat in situatia de a nu sti cum sa aplicati legea, a nu sti in ce categorie sa incadrati un anumit interval orar de munca sau de a nu sti cum sa retribuiti corect orele lucrate noaptea sau in weekend? Astazi vom aborda doua astfel de situatii si va vom arata cum trebuie tratate corect. Ore sulimentare in intervalul orar de noapte De exemplu, pentru un angajat care lucreaza zilnic intre 9:00 - 18:00 si care efectueaza suplimentar cate 2 ore in intervalul 22:00 - 6:00, ati...» citeste mai departe aici

 • MFP: Disponibilitatile prevazute in OUG 114/2018 se vireaza la bugetul de stat (proiect de Ordin)
  • Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin care completeaza Ordinul nr. 1386/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind virarea la bugetul de stat de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Tineretului si Sportului a disponibilitatilor prevazute la art. 57 si 59 din OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene....» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016