
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Contribuabilii au astazi, 12 iunie, ocazia sa afle raspunsuri la intrebarile lor direct de la specialistii ANAF, privind completarea corecta a Declaratiei Unice. Tema sesiunii de asistenta online este “Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019".
In cele ce urmeaza am selectat o parte dintre cele mai importante intrebari pentru cititorii nostri, la care specialistii ANAF au oferit raspuns.
“Impreuna cu sotia mea am dobandit pe timpul casatoriei 8 apartamente pe care le inchiriem. Am facut o intelegere notariala prin care fiecare dintre noi administreaza cate 4 apartamente incasand si venitul din inchiriere fara ca celalalt sot sa aiba pretentii. In acest caz va trebui sa depunem fiecare cate o Declaratie Unica separata pe SPV sau vom depune doar una?”
Raspuns ANAF
“Fiecare dintre soti va depune cate o Declaratie Unica”.
“Un PFA are 2 coduri CAEN autorizate, pentru ambele putand opta pentru impunerea la norma de venit si ambele avand aceeasi norma. Se completeaza cate o anexa pentru fiecare cod CAEN sau doar una?”
Raspuns ANAF
“Potrivit prevederilor pct.8 alin.(3) din normele metodologice date in aplicarea art.69 din Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara mai multe activitati pentru care venitul net se determina de catre contribuabil pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specifice”.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
“Am o Intreprindere Individuala (II) care desfasoara activitatea de agricultura, cultivare teren- norma de venit. In acest caz, care sectiuni trebuiec completate?”
Raspuns ANAF
“In situatia prezentata de dumneavoastra veti completa corespunzator CAPITOLUL II – SECTIUNEA II.1, SUBSECTIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit. In situatia in care venitul impozabil este egal sau mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe economie, atunci este necesar sa completati corespunzator si CAPITOLUL II - SECTIUNEA vII.2 - SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata”.
“Am un PFA. Daca depasesc plafonul de 24960 lei (pe 2019) sunt obligat sa platesc CASS si CAS in cazul in care sunt angajat altundeva unde mi se retin sumele pentru CASS?”
Raspuns ANAF
“In situatia prezentata, daca veniturile estimate pentru anul 2019 depasesc plafonul de 24960 lei, aveti obligatia completarii declaratiei unice, Cap.II SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019. Avand in vedere situatia prezentata, se datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate”.
Citeste si:
Scrisoare de la ANAF pentru contribuabili: Acestia sunt rugati sa nu ingreuneze procesul de depunere online a Declaratiei Unice
Declaratia Unica, modificata din nou! Ordinul nr. 1437/2019 publicat in M. Of. modifica OPANAF 49/2019
OUG 35/2019: Declaratia Unica nu se mai depune exclusiv online! Codul Fiscal, modificat!
“Am depus declaratia unica pe 2019 si am primit recipisa. Voi mai primi o decizie de impunere? Am mai primit apoi o decizie de impunere pe anul 2014 cu niste sume neclare. Unde pot primi informatii suplimentare?”
Raspuns ANAF
“In situatia in care va referiti la un document emis de organul fiscal in baza declaratiei unice depusa de catre dumneavoastra, mentionam faptul ca in baza prevederilor art 121 si 123 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale nu mai emit decizii de impunere pentru impozitul aferent anilor 2018 si 2019, impozitul se stabileste de contribuabili prin declaratia unica. Pentru informatii suplimentare puteti apela Call center-ul la nr. 031 403 91 60, selectand tasta 1”.
“Pentru PFA norma de venit infiintat in 13.03.2018 CAEN 6202 ce subsectiuni se bifeaza la sectiunile din Cap. I?”
Raspuns ANAF
“Pentru anul 2019, nu se completeaza sectiunile din Cap. I. (…) Se completeaza corespunzator CAPITOLUL II - SECTIUNEA II.1- SUBSECTIUNEA II.1.2 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse pe baza de norme de venit.
In cazul in care norma de venit este mai mare sau egala cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, se datoreaza CAS si CASS. In acest sens se completeaza corespunzator si CAPITOLUL II - SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019”.
“Am un PFA ce realizeaza venituri peste plafon stabilit, dar voi incasa si dividende - venitul obtinut din acestea unde se completeaza in Declaratie, iar daca sa bifat optiunea plati CAS si CASS la nivelul plafonului de 24900, dupa venitul din dividende in jur de 50000 pe care il voi declara prin rectificativa, mai datorez CAS si CASS?”
Raspuns ANAF
“In situatia prezentata de dvs. intrucat venitul net anual estimat este mai mare decat plafonul prevazut de lege, 12 salarii minime brute pe tara contributia de asigurari sociale de sanatate estimata pentru anul 2019 nu se modifica. Facem mentiunea ca veniturile din investiii nu sunt incluse in categoria de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale”.
Intreaga sesiune de asistenta online pe tema “Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019" va fi disponibila in curand pe site-ul ANAF.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Taxe PFA 2023: Reducerea plafonului pentru norma de venit la 25.000 euro si noi reguli pentru plata CAS si CASSMinistrul de Finante: DECLARATIA UNICA va putea fi depusa online din 16 maiIndeprindere individuala. Rectificarea Declaratiei Unice initiale in cazul depasirii plafonului de venituriProiect ANAF: Procedura de anulare a obligatiilor fiscale privind Decizia de impunere a CASSCum se completeaza D212 in cazul persoanelor care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venitUltimele articole
Contribuabilii pot completa D230 sau D212 daca vor sa redirectioneze suma de pana la 3,5% din impozitul pe venitVenituri din chirii in 2023. Ce obligatii au persoanele care realizeaza venituri din chirii incepand cu acest anOG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microintreprinderi, CAS si CASS in 2023Cazierul fiscal in 2023: Prin HG 1568/2022 noi fapte vor fi trecute in document, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridicePFA in 2023: Plafonul de 100.000 euro pentru trecerea la sistemul real se aplica si anul acesta pentru veniturile din 2022Articole similare
Mai multe proteste in randul angajatilor din finante. Motivul? Proiectul legii salarizarii unitare si conditiile de muncaANAF vrea sa modifice organizarea Registrului operatorilor intracomunitariMFP: Din 16 mai 2018, declaratia unica se poate depune onlineInformare ANAF: Mesajele de eroare primite la depunerea Declaratiei 112Documentar fiscal: Reglementari privind esalonarea la plata a obligatiilor fiscaleUltimele articole
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularulBuletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor la final de ianuarie 2023Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor socialeFacturi emise care persoane fizice. Elemente care trebuie completate OBLIGATORIUANAF va publica lista persoanelor fizice cu averi mari. Cine se incadreaza in aceasta categorie?Articole similare
Modalitatea sigura prin care primiti raspuns la orice intrebare legata de fiscalitatePlafonul de 500.000 euro pentru incadrarea firmelor la impozitul micro va fi aplicat pentru veniturile din 2023 NU pentru cele din 2022Studiu de caz: Plata CASMinistrul Finantelor, despre Formularul 600: Toate lucrurile vor fi clarificate saptamana viitoareANAF: Raspunsuri cu privire la inregistrarea persoanelor juridice in Spatiul Privat VirtualUltimele articole
Lucrezi in domeniul fiscal-contabil si cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!PFA in 2023: Plafonul de 100.000 euro pentru trecerea la sistemul real se aplica si anul acesta pentru veniturile din 2022Plafon PFA 2023: De cand se aplica plafonul de 25.000 euro pentru veniturile din activitati independente?PFA: Noile plafoane CAS si CASS introduse prin OG 16/2022 se aplica din anul 2024 pentru veniturile realizate in 2023Noi reglementari privind incadrarea contribuabililor mari si mijlocii. De cand vor raporta firmele in SAF-T?Articole similare
117 monografii contabile va arata cum sa aplicati CORECT noile modificari fiscal-contabile aparute in 2015!BACSis si registrul de bani personali. O sinteza a prevederilor care se aplica de la 8 maiRevine impozitul pe bACSis!Din 1 ianuarie 2023 se aplica amenzi de pana la 4.000 lei pentru restaurantele care nu trec bACSisul pe bonul fiscalReactii dure privind Fondul Suveran. Basescu: Acesta se numeste JAF!Ultimele articole
Pentru sumele provenite din bACSis firmele NU vor plati CAS si/sau CASS. Se va retine doar impozit pe venit de 10%Fiscalizarea bACSisului: Cand NU au operatorii economici obligatia de a evidentia bACSisul pe bonul fiscalLista taxe si impozite Romania: termene de plata, declaratii si categorii de contribuabiliDeclaratiile D205 si D207 in 2022. Au fost publicate noile modele de formulare, iar ANAF a actualizat PDF-ul inteligentIndrumare privind obligatiile fiscale: Lista intalnirilor ANAF cu contribuabilii (septembrie 2019)Articole similare
Ce obligatii fiscale au cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala?MFP: Principalele modificari fiscale in 2018ANAF: Nou proiect privind CAS si CASSSalariat elev. Contributii socialeContributiile trec oficial in sarcina angajatului! Scapa de CASS somerii, pensionarii si persoanele asistate socialUltimele articole
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor socialeVenituri din chirii in 2023. Ce obligatii au persoanele care realizeaza venituri din chirii incepand cu acest anOG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microintreprinderi, CAS si CASS in 2023Pentru sumele provenite din bacsis firmele NU vor plati CAS si/sau CASS. Se va retine doar impozit pe venit de 10%Din 1 ianuarie 2023 se aplica amenzi de pana la 4.000 lei pentru restaurantele care nu trec bacsisul pe bonul fiscalSfaturi de la experti
Intrebare: Avem o asociatie non profit (ONG) care doreste sa vanda un mobilier din dotarea unei SRL. Venitul obtinut din aceasta tranzactie se considera venit din activitate economica si se impoziteaza in declaratia 101 sau ramane venit din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Refacturare servicii de inchiriere standuri expozitionale. Tratament TVA
Intrebare: O societate a platit in avans o factura de inchiriere pentru mai multe standuri expozitionale de la o societate din S.U.A., urmand a se face recuperarea costurilor de la societati din Romania care vor participa la targ de vin ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularul
Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor la final de ianuarie 2023
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor sociale
AFLA CUM POTI FACE ECONOMII OPTIMIZAND ARHIVAREA DOCUMENTELOR!