Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune de asistenta online - ANAF. Completarea Declaratiei Unice 2019: Intrebarile contribuabililor si raspunsurile primite

12-Iun-2019
3390

Contribuabilii au astazi, 12 iunie, ocazia sa afle raspunsuri la intrebarile lor direct de la specialistii ANAF, privind completarea corecta a Declaratiei Unice. Tema sesiunii de asistenta online este “Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019". 

In cele ce urmeaza am selectat o parte dintre cele mai importante intrebari pentru cititorii nostri, la care specialistii ANAF au oferit raspuns.

1. Intrebare contribuabil

“Impreuna cu sotia mea am dobandit pe timpul casatoriei 8 apartamente pe care le inchiriem. Am facut o intelegere notariala prin care fiecare dintre noi administreaza cate 4 apartamente incasand si venitul din inchiriere fara ca celalalt sot sa aiba pretentii. In acest caz va trebui sa depunem fiecare cate o Declaratie Unica separata pe SPV sau vom depune doar una?”

Raspuns ANAF

“Fiecare dintre soti va depune cate o Declaratie Unica”. 

2. Intrebare contribuabil

“Un PFA are 2 coduri CAEN autorizate, pentru ambele putand opta pentru impunerea la norma de venit si ambele avand aceeasi norma. Se completeaza cate o anexa pentru fiecare cod CAEN sau doar una?”

Raspuns ANAF

“Potrivit prevederilor pct.8 alin.(3) din normele metodologice date in aplicarea art.69 din Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara mai multe activitati pentru care venitul net se determina de catre contribuabil pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specifice”.

3. Intrebare contribuabil

“Am o Intreprindere Individuala (II) care desfasoara activitatea de agricultura, cultivare teren- norma de venit. In acest caz, care sectiuni trebuiec completate?”

Raspuns ANAF

“In situatia prezentata de dumneavoastra veti completa corespunzator CAPITOLUL II – SECTIUNEA II.1, SUBSECTIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit. In situatia in care venitul impozabil este egal sau mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe economie, atunci este necesar sa completati corespunzator si CAPITOLUL II - SECTIUNEA vII.2 - SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata”.

4. Intrebare contribuabil

“Am un PFA. Daca depasesc plafonul de 24960 lei (pe 2019) sunt obligat sa platesc CASS si CAS in cazul in care sunt angajat altundeva unde mi se retin sumele pentru CASS?”

Raspuns ANAF

“In situatia prezentata, daca veniturile estimate pentru anul 2019 depasesc plafonul de 24960 lei, aveti obligatia completarii declaratiei unice, Cap.II SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019. Avand in vedere situatia prezentata, se datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate”.

Citeste si:

Scrisoare de la ANAF pentru contribuabili: Acestia sunt rugati sa nu ingreuneze procesul de depunere online a Declaratiei Unice

Declaratia Unica, modificata din nou! Ordinul nr. 1437/2019 publicat in M. Of. modifica OPANAF 49/2019

OUG 35/2019: Declaratia Unica nu se mai depune exclusiv online! Codul Fiscal, modificat!

5. Intrebare contribuabil

“Am depus declaratia unica pe 2019 si am primit recipisa. Voi mai primi o decizie de impunere? Am mai primit apoi o decizie de impunere pe anul 2014 cu niste sume neclare. Unde pot primi informatii suplimentare?”

Raspuns ANAF

“In situatia in care va referiti la un document emis de organul fiscal in baza declaratiei unice depusa de catre dumneavoastra, mentionam faptul ca in baza prevederilor art 121 si 123 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale nu mai emit decizii de impunere pentru impozitul aferent anilor 2018 si 2019, impozitul se stabileste de contribuabili prin declaratia unica. Pentru informatii suplimentare puteti apela Call center-ul la nr. 031 403 91 60, selectand tasta 1”.

6. Intrebare contribuabil

“Pentru PFA norma de venit infiintat in 13.03.2018 CAEN 6202 ce subsectiuni se bifeaza la sectiunile din Cap. I?”

Raspuns ANAF 

“Pentru anul 2019, nu se completeaza sectiunile din Cap. I. (…) Se completeaza corespunzator CAPITOLUL II - SECTIUNEA II.1- SUBSECTIUNEA II.1.2 Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse pe baza de norme de venit.

In cazul in care norma de venit este mai mare sau egala cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, se datoreaza CAS si CASS. In acest sens se completeaza corespunzator si CAPITOLUL II - SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019”.

7. Intrebare contribuabil

“Am un PFA ce realizeaza venituri peste plafon stabilit, dar voi incasa si dividende - venitul obtinut din acestea unde se completeaza in Declaratie, iar daca sa bifat optiunea plati CAS si CASS la nivelul plafonului de 24900, dupa venitul din dividende in jur de 50000 pe care il voi declara prin rectificativa, mai datorez CAS si CASS?”

Raspuns ANAF

“In situatia prezentata de dvs. intrucat venitul net anual estimat este mai mare decat plafonul prevazut de lege, 12 salarii minime brute pe tara contributia de asigurari sociale de sanatate estimata pentru anul 2019 nu se modifica. Facem mentiunea ca veniturile din investiii nu sunt incluse in categoria de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale”.

Intreaga sesiune de asistenta online pe tema “Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019" va fi disponibila in curand pe site-ul ANAF.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016