
Raportul Special
realizat de specialisti
Un asociat detine in cadrul unei societati comerciale un aport la capitalul social de 25% valoare euro aproximativ 200.000 eur. Acesta cedeaza catre o alta persoana aportul sau prin cesiune toata valorea aportului. Ce presupune din punct de vedere declarativ: se intocmeste vreo declaratie fiscala ori cesiunea se impoziteaza in vreun fel, tinand cont ca nu se cesioneaza la aceeasi valoare, ci exista un castig din aceasta cesiune? Daca se retine impozit cui i se retine si cine are obligatia declararii lui?
Specialistul nostru arata, pentru Portal Codul Fiscal, ca aportul titlurilor de participare ale unui asociat, in speta persoana fizica, reprezinta, potrivit definitiei prezentate la art. 7, pct. 40 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, orice actiune sau parte sociala detinuta la o persoana juridica sau la un fond deschis de investitii.
Din punct de vedere contabil, titlurile de participare se regasesc in grupa imobilizarilor financiare. Acestea, potrivit prevederilor pct. 265 din Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, se evalueaza initial la costul de achizitie sau la valoarea de aport.
Valoarea fiscala pentru titlurile de participare este valoarea inregistrata in evidenta contabila conform reglementarilor contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014.
Transmiterea titlurilor de participare are la baza contractul de cesiune de parti sociale incheiat intre persoanele implicate in operatiune, respectiv actualul asociat, care urmeaza sa cedeze partile sociale detinute si viitorul asociat, care va prelua partile sociale. Contractul de cesiune de parti sociale va trebui sa cuprinda, pe langa alte informatii, o clauza prin care se va stabili valoarea la care se face cesiunea (respectiv se va mentiona daca cesiunea are loc la valoarea nominala a partilor sociale sau la o alta valoare stabilita de catre parti, dar nu mai mica decat valoarea nominala). Intre asociati transferul partilor sociale este liber potrivit dispozitiilor art. 202, alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.
Nu exista un pret standard la care trebuie cesionate partile sociale acest lucru ramanand la latitudinea persoanelor vizate. Valoarea reala a titlurilor de participare se stabileste, de regula, in urma evaluarii activului net, caz in care valoarea de cesiune a acestora este mai mare decat cea nominala.
Partile sociale pot fi transmise intre asociatii societatii sau catre persoane (fizice sau juridice) din afara societatii. Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociatii care reprezinta cel putin trei patrimi din capitalul social.
Ca urmare a acestei operatiuni de cesiune a partilor sociale, cedentul, in speta cei care cedeaza partile sociale ies din societatea respectiva, pierzandu-si calitatea de asociat, iar cesionarul, cel care preia partile sociale ii ia locul.
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Cesiunea partilor sociale nu atrage nici-o inregistrare in evidenta contabila a societatii. Asociatu cedent este inlocuit de noul asociat, capitalul social ramanand la aceeasi valoare. Societatea nu realizeaza un venit din cesionarea partilor sociale si nu datoreaza nici un impozit.
In cazul in care asociatii cedenti sunt persoane fizice romane, impozitarea se face conform regulilor fiscale aferente veniturilor din investitii aplicabile castigurilor din transferul partilor sociale prevazute de art. 91 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
Castigul net anual din transferul titlurilor de valoare obtinut de asociatul persoana fizica romana se stabileste ca diferenta intre valoarea realizata din cesionare (mai mare) si valoarea fiscala a titlurilor care include si costurile aferente tranzactiei respective, dovedite cu documente justificative (art. 94, alin. 4).
Astfel, beneficiarul de venit (cedentul) este cel care determina castigul sau pierderea din transferul titlurilor de valoare, si are obligatia depunerii formularului „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”. Acesta va datora impozitul pe venit de 10%.
Se poate datora si contributia la sanatate daca, prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) - h) rezulta ca s-a depasit plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei. Atat impozitul, cat si contributia, daca este cazul, fac obiectul declaratiei unice.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Plata dobanzilor pentru veniturile din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membreConditii pentru succes din partea celor mai mari 25 afaceri de familie din RomaniaTratament fiscal si contabil al sumelor platite colaboratorilorANAF introduce un NOU model de servicii electronice, bazat pe formulare WEB. Ce facilitati au contribuabiliiProiect Ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetareUltimele articole
Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatieE-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaImpozitul pe constructiile speciale, reintrodus din 2025. Cine va avea aceasta obligatieE-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024E-Factura si E-TVA, modificate de Finante printr-un nou Proiect de OUG! Care sunt noutatileArticole similare
Imprumuturi intre entitati. Cand poate o societate cu raspundere limitata sa primeasca un imprumut cu caracter ocazional?Noutati Legislatie Fiscala 04 - 08 august 2008In atentia celor care obtin venituri din activitati agricole: obligatia declarativa din luna mai 2017!Se apropie termenul limita pentru Declaratia 101Depunerea Declaratiei 101 de catre o fundatie. Cum va proceda fundatia?Ultimele articole
Lista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025D700 ANAF. Cazuri in care D700 trebuie depusa pana pe 31 martie 2025Formular 230. Beneficiarii sumei de 3,5% trebuie sa indeplineasca o conditie importantaVenituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre IMPOZITarea lorFormular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din IMPOZITul pe venitSfaturi de la experti
Suspendare activitate sala de fitness. Returnare bani abonamente
Intrebare: O sala de sport a trebuit sa isi suspende brusc activitatea. O parte dintre clientii care au abonamente in vigoare doresc sa primeasca banii pe abonament inapoi. Sala a inceput imediat sa ramburseze banii, proportional cu perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Achizitie si inchiriere utilaj non-UE
Intrebare: O societate platitoare de TVA si impozit pe profit din Romania, cu activitate de dezvoltare software, doreste sa achizitioneze din UK un aparat pentru cosmetica, care nu are legatura cu activitatea curenta, si pe care sa-l...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA