Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Impozitarea veniturilor obtinute din cesiunea partilor sociale

03-Feb-2020
1102

Un asociat detine in cadrul unei societati comerciale un aport la capitalul social de 25% valoare euro aproximativ 200.000 eur. Acesta cedeaza catre o alta persoana aportul sau prin cesiune toata valorea aportului. Ce presupune din punct de vedere declarativ: se intocmeste vreo declaratie fiscala ori cesiunea se impoziteaza in vreun fel, tinand cont ca nu se cesioneaza la aceeasi valoare, ci exista un castig din aceasta cesiune? Daca se retine impozit cui i se retine si cine are obligatia declararii lui?

Specialistul nostru arata, pentru Portal Codul Fiscal, ca aportul titlurilor de participare ale unui asociat, in speta persoana fizica, reprezinta, potrivit definitiei prezentate la art. 7, pct. 40 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, orice actiune sau parte sociala detinuta la o persoana juridica sau la un fond deschis de investitii.

Din punct de vedere contabil, titlurile de participare se regasesc in grupa imobilizarilor financiare. Acestea, potrivit prevederilor pct. 265 din Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, se evalueaza initial la costul de achizitie sau la valoarea de aport.

Valoarea fiscala pentru titlurile de participare este valoarea inregistrata in evidenta contabila conform reglementarilor contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014.

Transmiterea titlurilor de participare are la baza contractul de cesiune de parti sociale incheiat intre persoanele implicate in operatiune, respectiv actualul asociat, care urmeaza sa cedeze partile sociale detinute si viitorul asociat, care va prelua partile sociale. Contractul de cesiune de parti sociale va trebui sa cuprinda, pe langa alte informatii, o clauza prin care se va stabili valoarea la care se face cesiunea (respectiv se va mentiona daca cesiunea are loc la valoarea nominala a partilor sociale sau la o alta valoare stabilita de catre parti, dar nu mai mica decat valoarea nominala). Intre asociati transferul partilor sociale este liber potrivit dispozitiilor art. 202, alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.

Nu exista un pret standard la care trebuie cesionate partile sociale acest lucru ramanand la latitudinea persoanelor vizate. Valoarea reala a titlurilor de participare se stabileste, de regula, in urma evaluarii activului net, caz in care valoarea de cesiune a acestora este mai mare decat cea nominala.

Partile sociale pot fi transmise intre asociatii societatii sau catre persoane (fizice sau juridice) din afara societatii. Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociatii care reprezinta cel putin trei patrimi din capitalul social.

Ca urmare a acestei operatiuni de cesiune a partilor sociale, cedentul, in speta cei care cedeaza partile sociale ies din societatea respectiva, pierzandu-si calitatea de asociat, iar cesionarul, cel care preia partile sociale ii ia locul.

Cesiunea partilor sociale nu atrage nici-o inregistrare in evidenta contabila a societatii. Asociatu cedent este inlocuit de noul asociat, capitalul social ramanand la aceeasi valoare. Societatea nu realizeaza un venit din cesionarea partilor sociale si nu datoreaza nici un impozit.

In cazul in care asociatii cedenti sunt persoane fizice romane, impozitarea se face conform regulilor fiscale aferente veniturilor din investitii aplicabile castigurilor din transferul partilor sociale prevazute de art. 91 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

Castigul net anual din transferul titlurilor de valoare obtinut de asociatul persoana fizica romana se stabileste ca diferenta intre valoarea realizata din cesionare (mai mare) si valoarea fiscala a titlurilor care include si costurile aferente tranzactiei respective, dovedite cu documente justificative (art. 94, alin. 4).

Astfel, beneficiarul de venit (cedentul) este cel care determina castigul sau pierderea din transferul titlurilor de valoare, si are obligatia depunerii formularului „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”. Acesta va datora impozitul pe venit de 10%.

Se poate datora si contributia la sanatate daca, prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) - h) rezulta ca s-a depasit plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei. Atat impozitul, cat si contributia, daca este cazul, fac obiectul declaratiei unice.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Impozitarea veniturilor obtinute din cesiunea partilor sociale":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Erori contabile. Cum se face corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare si raportarile anuale
  • Conform Agentiei National de Administrare Fiscala, corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale se poate efectua doar in conditiile Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Situatiile financiare...» citeste mai departe aici

 • Obligatii si sanctiuni noi referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor
  • Legea nr. 129/2019 din 21 iulie 2019, privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, a adus modificari importante in materie de prevenire si combatere a spalarii banilor. Confiscarea unor sume de bani sau retragerea avizelor sau a autorizatiilor, doar cateva dintre sanctiunile nerespectarii legii. Pentru a scapa de sanctiunile dure sau chiar de amenzile usturatoare, care pot ajunge si pana la sute de mii de lei, comanda lucrarea pe stick Prevenirea si combaterea spalarii banilor....» citeste mai departe aici

 • Contabilitatea in partida dubla. Registre si formulare obligatorii ale operatorilor economici
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou ghid oficial cu privire la utilizarea documentelor financiar-contabile si intocmirea raportarilor anuale. Ghidul se adreseaza persoanelor fizice si asocierilor fara personalitate juridica si persoanelor juridice romane care au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla sau in partida dubla, dupa caz. Intr-un articol anterior am discutat despre normele generale, formularele financiar-contabile si registrele...» citeste mai departe aici

 • Informatia inseamna putere: afla tot ce trebuie sa stii despre cum sa incepi propria afacere
  • Schimbarile sociale din ultimii zece, poate chiar douazeci de ani au influentat enorm felul in care azi ne raportam la viata cotidiana. Generatia nativilor digitali, cum mai este denumita generatia persoanelor nascute dupa 1990 este total diferita de ceilalti. Ei au fost primii care au utilizat retelele sociale sau tehnologia mobila avand independenta proprie si foarte multa determinare. Nativii digitali stiu foarte bine ce isi doresc, astfel si angajatorii trebuie sa inteleaga cum ii pot atrage...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016