Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii sociale obligatorii preluate de ANAF incepand cu 1 iulie

26-Iun-2012
3718
Potrivit noilor prevederi legale ale Codul fiscal, in vigoare incepand cu 1 iulie 2012, introduse prin OUG nr. 125/2011, Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin organele fiscale teritoriale administreaza contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din: activitati independente, inchirieri, investitii (dividende, dobanzi, transfer actiuni, parti sociale), din activitati agricole, din premii si din jocuri de noroc, din alte surse.

Comerciantii (persoanele fizice care desfasoara activitati economice pe baza autorizarii Registrului Comertului) si persoanele care desfasoara profesii libere, precum si persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala care determina impozitul pe venit pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla datoreaza CAS 31,3% si CASS 5,5%. Daca aceste persoane au si calitatea de salariat sau pensionar nu datoreaza CAS. contributiile datorate sunt stabilite, pe baza declaratiilor depuse de persoana fizica, de catre organul fiscal, prin decizie de impunere, care se comunica prin posta cu confirmare de primire.

Persoanele fizice care obtin venituri cu retinere la sursa a impozitului din: drepturi de proprietate intelectuala, din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, datoreaza CAS 10,5% si CASS 5,5%. Daca aceste persoane au si calitatea de salariat sau pensionar nu datoreazaCAS. Contributiile datorate se calculeaza, se retin, se
declara si vireaza de platitorul de venit.

Persoanele fizice care obtin venituri dintr-o asociere cu o microintreprindere sau cu o persoana juridica romana platitoare de impozit pe profit datoreaza numai CASS 5,5%, care se calculeaza, se retine, se declara si vireaza de persoana juridica.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole datoreaza numai CASS 5,5%, care se stabileste, pe baza declaratiilor depuse de persoana fizica, de catre organul fiscal, prin decizie de impunere, cu exceptia veniturilor din valorificarea produselor agricole prin unitati specializate pentru colectare/procesare industriala, pentru care CASS se calculeaza, se retine, se declara si vireaza de platitorul de venit.

Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din premii si din jocuri de noroc, din fiducie sau venituri din alte surse, in cazul in care acestea reprezinta singurele venituri obtinute, datoreazapentru acestea numai CASS 5,5%, care se stabileste, in anul urmator realizarii acestor venituri conform declaratiilor depuse de persoana fizica, de catre organul fiscal, prin decizie de impunere anuala care se comunica prin posta cu confirmare de primire.

Persoanele fizice care nu realizeaza intr-un an fiscal niciun fel venituri (nici macar din indemnizatii de somaj, din pensii si nu se incadreaza nici in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate faraf plata contributiei) pentru a dobandi calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, au obligatia platii CASS 5,5% lunar, la nivelul unui salariu minim brut pe tara (700 lei/2012).

Sursa: DGFP Brasov



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Contributii sociale obligatorii preluate de ANAF incepand cu 1 iulie":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016