Norme in vigoare: Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti
Impozitarea veniturilor realizate de catre nerezidenti in conformitate cu Titlul V din Codul fiscal are ca obiect veniturile veniturile obtinute din Romania insa art. 114 din Codul fiscal circumstantiaza necesitatea ca aceste venituri sa se plaseze in sfera celor impozabile. Din analiza art. 115 din Codul fiscal se poate constata ca nu toate veniturile sunt impozabile in Romania insa potrivit art. 115 alin. (1) lit. k) veniturile din servicii prestate in Romania sunt impozabile in Romania. In acelasi timp dreptul de impunere a acestor venituri este restans prin aplicarea conventiei pentru evitarea dublei impuneri in conditiile art. 118 din Codul fiscal.
In conditiile prezentarii certificatului de rezidenta fiscala in SUA vor fi aplicabile cu prioritate prevederile Conventiei incheiate intre Romania si SUA aprobata prin Decretul 238/1974. Art. 5 din Conventie precizeaza circumstantele in care societatea nerezidenta dobandeste un sediu permanent in statul de sursa al venitului.
Cu aplicare la cazul particular analizat alin. (4) al acestui articol stabileste ca o persoana activand in unul dintre statele contractante in contul unui rezident al celuilalt stat contractant, altul decat un reprezentant cu statut independent, caruia i se aplica paragraful (5), va fi considerata ca da nastere la un sediu permanent in statul contractant mentionat, daca o asemenea persoana are si exercita in mod obisnuit, in primul stat contractant mentionat, imputernicirea de a incheia contracte in numele acelui rezident, afara de cazul cand exercitarea unei astfel de imputerniciri se limiteaza la cumpararea de produse sau marfuri pentru acel rezident.
Aceasta prevedere limiteaza circumstantele in care nerezidentul care desfasoara o activitate in Romania realizeaza venituri prin intermediul unui sediu permanent. Aceasta delimitare permite mai apoi aplicarea prevederilor art. 7 din Conventie care statueaza la alin. (1) faptul ca profiturile industriale sau comerciale ale unui rezident al unuia dintre statele contractante vor fi scutite de impozit de celalalt stat contractant, in afara de cazul cand rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Ajustare TVA achizitie utilaj In cadrul unui SRL neplatitor de TVA, implementam un proiect cu finantare nerambursabila, unde achizitionam un utilaj, iar TVA-ul este eligibil. Dupa 6 luni depasim pragul si...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
TVA servicii birou notarial Un birou notarial, platitor de TVA, in cazul in care realizeaza servicii constand in lichidarea regimului matrimonial, la facturarea acestor servicii va aplica regimul de scutire...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Intrarea in reorganizare a societatii Societatea X nu reuseste sa isi mai achite datoriile si vrea sa intre in reorganizare. Care sunt pasii de urmat si care sunt atributiile juristului, dar si ale contabilului?citeste mai mult
Avand in vedere dispozitiile de mai sus si situatia prezentata se poate constata faptul ca prezenta pe teritoriul Romaniei a persoanelor fizice care pun in executare serviciul contractat cu societatea nerezidenta nu determina existenta unui sediu permanent ceea ce, in concluzie, nu permite statului de sursa a veniturilor sa impuna veniturile realizate de catre aceasta.
Asadar, in cazul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala veniturile nerezidentului nu vor fi supuse impozitarii in Romania acesta neavand alte obligatii declarative. In cazul in care nu se prezinta certificatul venitul va face obiectul impunerii cu o cota de 16% aplicata la venitul brut platit.
Avand in vedere ca prestarea serviciului se realizeaza pe teritoriul Romaniei contractul incheiat cu societatea prestatoare va face obiectul inregistrarii la organul fiscal potrivit art. 8 alin. 7 indice 1 din Codul fiscal. Obligatia se indeplineste prin depunerea Declaratiei de inregistrare a contractelor initiale/aditionale (conexe) incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente in conditiile OMEF 2310/2007.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tranzactii intre parti afiliate. Valoarea de piata
Intrebare: Societatea A vinde un teren extravilan catre societatea B. Cele doua societati sunt afiliate si au acelasi administrator. Mijlocul fix a fost evaluat pentru vanzare printr-un raport de evaluare intocmit de un expert in data de 01.10.2023 (la solicitarea unei alte firme afiliate). Poate fi folosit acest raport din 01.10.2023 ca baza pentru pretul de tranzactionare intre afiliati la data de 19.06.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reparatie auto acoperita de asigurare
Intrebare: S-a efectuat o reparatie auto acoperita de asigurare. Firma de service ne emite factura, pe care o inregistram si deducem TVA, dar plata este facuta direct de asigurator. Monografie contabila: * % = 401: 119 lei * 611 = 100 lei * 4426 = 19 lei si * 401 = 7581: 119 lei (plata asiguratorului direct catre firma de service). Trebuie sa fac si o ajustare de TVA (635 = 4426) sau este corect sa deduc TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ambalaje care circula prin facturare. Regim TVA
Intrebare: Societate platitoare de TVA lunar, importatoare de bere germana, achizitioneaza din Germania bere si sucuri in sticla. Pe factura este trecuta si suma pentru ambalaj. In declaratia 390 VIES se trece toata suma facturii, adica marfa si ambalajul, sau doar marfa, fiind taxare inversa? Ulterior, societatea vinde produsele in magazinul propriu, unde se percepe o garantie pentru ambalaj, care este returnata clientului in momentul in care aduce ambalajul inapoi la magazin. Cand se aduna mai multe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << ICAS. CAEN activitate secundara unica 4681
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o clarificare privind aplicarea impozitului specific de 0,5% pe cifra de afaceri (ICAS), reglementat la art. 46² din Codul fiscal, incepand cu 01.01.2025. Firma X SRL are ca activitate principala codul CAEN 4683 ? Comert cu ridicata al materialelor de constructii, si ca activitate secundara codul CAEN 4681 ? Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazosi si al produselor derivate. Cifra de afaceri anuala este de 2.500.000 lei (500.000 euro). Activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim fiscal achizitii servicii nerezidenti
Intrebare: O societate neplatitoare de TVA cumpara servicii de coaching online de la o societate din SUA. Pentru acestea, am depus formularul D301 pentru plata TVA in Romania. Va rog sa-mi confirmati daca am procedat corect. Totodata, impozitul pe veniturile nerezidentilor trebuie platit in legatura cu aceste servicii? Daca da, in ce procent? Aceeasi societate neplatitoare de TVA plateste abonament catre o societate din Irlanda pentru serviciul ChatGPT si, de asemenea, plateste servicii catre un procesator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<