Camera Deputatilor a adoptat Ordonanta privind indemnizatia pentru cresterea copilului. Care sunt prevederile principale?
Ordonanta de Guvern privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului a fost adoptata marti de Plenul Camerei Deputatilor.
Ordonanta prevede masuri optionale, la dispozitia parintilor, cu privire la concediul pentru cresterea copiilor. Cei ce aleg sa stea cu copilul acasa pana la un an beneficiaza de o indemnizatie in cuantum de pana la 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Aceasta indemnizatie va fi de minimum 600 de lei si de maximum 3.400 de lei.
Pentru parintii care opteaza sa stea acasa cu copii pana la varsta de 2 ani, cuantumul indemnizatiei este intre 600 si 1.200 de lei. Ordonanta mai stabileste si acordarea unui stimulent de insertie in cuantum de 500 de lei parintilor care se intorc la activitatea profesionala pana la implinirea varstei de un an de catre copil.
Deputatii liberali si cei social-democrati nu au sustinut acest proiect de act normativ, considerandu-l discriminatoriu. ?Aceasta ordonanta de urgenta creeaza mari discriminari intre parinti si intre copii. Ne spune Guvernul aici ca prin aceasta ordonanta se fac economii. Din pacate, Guvernul abordeaza problema natalitatii, a copiilor din Romania, strict contabil. Acele stimulente care se dau pentru ca mamele sa se intoarca mai devreme la munca nu ajung nici macar pentru cresa sau plata unei bone, ca sa nu mai amintim ca acele crese nici nu exista?, a spus deputatul PNL Cristina Pocora.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Inchiriere autoturism Revin cu clarificarea acestei operatii: A - firma de turism din RO B - firma din RO C - firma din RO Firma A factureaza aceste servicii firmei B (la rubrica TVA este trecut "inclus...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Marfa nedestinata revanzarii Vindem echipamente care, in anumite situatii, nu pot fi pot fi considerate complete fara o componenta care insa nu este furnizata de producator. Noi achizitionam aceasta componenta...citeste mai mult
Ordonanta de urgenta a fost adoptata si de Senat, iar Camera Deputatilor este decizionala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am platit mai mult impozit). Aceasta suma imi apare si in fisa ROL la rubrica ?Diferente?. In anul 2024, am avut impozit pe profit in primul trimestru, dar cat am declarat, am si platit. Acum, in anul 2025, in primul trimestru, am iar de plata impozit pe profit. Trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizare cursuri de perfectionare. Surse de finantare ONG
Intrebare: O asociatie profesionala fara scop patrimonial doreste sa organizeze cursuri de perfectionare pentru colegii de breasla, in scopul finantarii activitatii sale. Ca surse de finantare mai exista donatii, sponsorizari si cotizatii. Poate asociatia sa emita facturi pentru prestarea acestor servicii? Se considera activitate economica si se impoziteaza? Precizez ca asociatia este inregistrata la ANAF si are CIF.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Servicii in curs de executie. Calcul costuri
Intrebare: Cum calculam suma aferenta serviciilor in curs de executie conform 1802 pentru un pachet de servicii care genereaza pierdere? De exemplu, se dau datele: Contract prestari servicii pe 1,5 ani: - Total costuri planificate pe cei 1,5 ani: 2.500 lei - Total venituri planificate pe cei 1,5 ani: 1.700 lei - S-au facturat pana in prezent sume de 1.000 lei, costurile actuale ajungand la 1.800 lei. Cum ar trebui calculata suma aferenta serviciilor in curs de executie sau ce alte inregistrari ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cota de TVA aplicabila livrarii de locuinte cu avand platit in 2022
Intrebare: Societate de constructii, dezvoltator imobiliar, construieste blocuri in vederea vanzarii apartamentelor. Va rog sa imi spuneti daca pentru promisiunile facute in anii anteriori cu 5% pentru vanzarea apartamentelor se mentine cota de 5% si la vanzarea acestora. De exemplu, pentru o promisiune de vanzare din anul 2022 cu plata lunara, se va semna contractul final de vanzare a apartamentului in anul 2025 sau 2026. Cu ce cota de TVA se va face factura finala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<