Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatiile pentru crestere copil ar putea fi majorate in anumite situatii

03-Apr-2019
4520

UPDATE, 03.04.2019

Deputatii au votat astazi Proiect de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Astfel, persoanele care intra din nou in concediu pentru cresterea copilului (CCC), in mai putin de 12 luni de la revenirea dintr-un CCC, vor primi o indemnizatie egala cu cea primita la CCC anterior, daca aceasta ar urma sa fie mai mica. Decizia a fost luata deoarece, persoanele aflate in aceasta situatie primesc, de obicei, o indemnizatie mai mica daca intra in CCC in mai putin de 12 luni de la iesirea din CCC.

Propunerea a primit astazi votul decisiv al deputatilor.

UPDATE, 18.03.2019

Senatorii au votat favorabil proiectul de modificare a OUG nr. 111/2010, in sensul ca mamele care intra intr-un nou concediu de crestere copii la mai putin de 12 luni de la revenirea dintr-un CCC sa primeasca o indemnizatie cel putin egala cu cea primita in CCC anterior.

Senatorii considera ca ar trebui modificate anumite prevederi ale legislatiei in vigoare pentru incurajarea natalitatii, in contextul in care aceasta este oricum in scadere, de ceva timp, sporul fiind unul negativ. Detalii  AICI.

ATENTIE! Legea NU se aplica deocamdata, pentru a intra in vigoare sunt necesare: votul favorabil al deputatilor, promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis si publicarea in Monitorul Oficial. 

Articolul initial, 14.11.2018

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Data semnarii contractului de finantare. Data incasarii Revenire la subventia ANT. Banuiesc ca nu ati inteles ca decizia privind subventia ANT a fost emisa in aprilie 2025 nu 2024. Ramane acelasi raspuns din partea dvs. precum ca...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Obligativitate ordine de deplasare pentru agentii de vanzari Pentru deductibilitatea cheltuielilor cu carburantul si a cheltuielilor de intretinere a autoturismelor utilizate in activitatea de prospectare si vanzari se intocmesc foi de...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Ajustari pentru deprecierea creantelor Pana la data de 01.01.2025, societatea a fost platitoare de impozit pe venit si a constituit ajustari pentru deprecierea creantelor pana la 31.12.2024. Incepand cu data de...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Decont asigurare pentru perioada 20232024 Am primit un decont cu data de 21.02.2025, regularizare perioada 01.07.2023-30.06.2024, de la asigurator. Va rog frumos sa-mi spuneti care sunt monografiile contabile avand in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Generare cod UIT Revin cu mentiunea ca depozitul in care se paletizeaza marfa nu este depozitul nostru, este al transportatorului - nu este punctul nostru de lucru. Ramane valabil raspunsul in...citeste mai mult

Mai multi deputati UDMR si PSD au inregistrat in Senat o propunere legislativa de modificare si completare a OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. Propunerea legislativa are anumite prevederi pentru incurajarea natalitatii, dat fiind contextul actual in care Romania se confrunta cu un sporul negativ al natalitatii. 

Legea, in forma actuala, contine anumite prevederi discriminatorii, precum acordarea unei indemnizatii mai mici de crestere a copilului mamelor care intra intr-un nou concediu pentru cresterea copilului, inainte de trecerea a 12 luni de la data la care copilul a implinit 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Asadar, calcularea indemnizatiei pentru CCC va fi in defavoarea mamelor, ceea ce le descurajeaza pe multe dintre ele sa se gandeasca la conceperea unui alt copil imediat dupa ce au avut deja unul.

Mai exact, daca dupa incetarea concediului de crestere a copilului (CCC) o femeie care se reintoarce la munca si realizeaza venituri supuse impozitului intra din nou in concediu CCC, inainte de a trece 12 luni, va primi o indemnizatie de crestere mai mica decat a primit in cazul primului CCC. 

Astfel, propunerea deputatilor este ca, in cazul in care, in situatia descrisa mai sus, din calcul rezulta un cuantum al indemnziatiei de crestere copil mai mic decat cel oferit in CCC anterior, atunci sa se acorde cuantumul indemnizatiei lunare primite anterior.

De asemenea, proiectul legislativ propune si reglementarea unei alte prevederi controversate a OUG nr.111/2010. Este vorba despre acordarea de o luna de concediu acelei persoane care nu a solicitat concediul de crestere, aceasta fiind de obicei o luna de concediu care se acorda tatalui. Dar, daca aceasta persoana, de cele mai multe ori tatal, nu solicita acest drept, celalalt parinte nu va putea beneficia de acest drept in locul acestuia, noteaza legislatiamuncii.manager.ro.

Citeste articolul integral AICI!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016