
Raportul Special
realizat de specialisti
UPDATE: Legea nr. 301 din 15 noiembrie 2022pentru aprobarea OUG nr. 31/2019 privind acordarea unor facilitati fiscale si pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru completarea OUG nr. 11/2018 pentru adoptarea unor masuri bugetare si pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1107 din 17 noiembrie 2022.
Din 2023 persoanele fizice care vor sa cumpere o locuinta pot aplica cota redusa de tva de 5% o singura data, la achizitionarea unei singure locuinte care in momentul livrarii poate fi locuita ca atare. Acest lucru inseamna, conform unei noi legi, ca locuintele trebuie sa indeplineasca 3 dotari minime esentiale.
OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale a adus modificari si in privinta aplicarii cotei reduse de 5% la cumpararea locuintelor.
Este vorba despre livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice.
Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cartea neagra a controlului fiscal
Examen Consultant Fiscal 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare.
Atentie! Conform noii legi promulgate de Presedinte, acest lucru inseamna ca locuintele trebuie sa indeplineasca la momentul cumpararii 3 dotari minime esentiale.
„161. locuinte care la data livrarii pot fi locuite ca atare reprezinta locuintele care la data livrarii indeplinesc urmatoarele conditii:
detinatorii acestora au acces liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a spatiului detinut de catre o alta persoana sau familie;
au acces la energia electrica si apa potabila, evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere;
sunt formate cel putin dintr-un spatiu pentru odihna, un spatiu pentru pregatirea hranei si un grup sanitar, indiferent care sunt dotarile existente si gradul de finisare la data livrarii in vederea aplicarii art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal pentru aplicarea cotei reduse de TVA;»
Initiatorii mentioneaza ca amendamentul propus nu are scopul de a realiza nicio schimbare pe fond a conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca o locuinta la data livrarii pentru aplicarea cotei reduse TVA de 5% si nici sa creeze exceptii in aplicarea prevederii legale in discutie.
Clarificarile aduse prin introducerea noului punct sunt necesare pentru a evita interpretarile abuzive si discretionare ale unei notiuni nedefinite expres in prezent de Codul fiscal, (locuinte care in momentul livrarii pot fi locuite „ca atare”) si pentru a asigura, atat contribuabililor constructori si furnizori de locuinte, cat si cetatenilor cumparatori de locuinte, o mai mare securitate juridica a aplicarii legii fiscale, norma propusa avand astfel doar un rol de clarificare a sensului normei existente.
Prin derogare de la prevederile de mai sus, in anul 2023, cota redusa de TVA de 5% se aplica si pentru:
a) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, daca au incheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea de astfel de locuinte;
b) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 600.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, daca au incheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Achizitionarea de locuinte, fara adeverinta de venit, pentru romanii din diaspora! (propunere)Persoanele fizice trebuie sa se incadreze in plafonul valoric de 600.000 lei daca vor sa beneficieze de cota TVA de 5% la achizitionarea locuintelorSfaturi de la experti
Inregistrare in contabilitate raport evaluare teren
Intrebare: Avem un teren intravilan cumparat in anul 2019. In octombrie 2024 se face un raport de evaluare cu scopul de a se estima valoarea de piata a terenului. Acest raport de evaluare trebuie sa fie inregistrat in contabilitate? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale
Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]
Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA