
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
In studiul de caz propus astazi, consilierul nostru juridic, Gabriela Dita, va oferi consultanta in urmatorul caz:
"Salariat cu 3 contracte de munca la 3 firme diferite si aflat in concediu de crestere copil. Urmeaza sa se intoarca la munca o luna dupa care va intra in concediu prenatal. La calculul concediului medical ca si baza de calcul se iau in calcul salariul pe o luna si indemnizatia de crestere copil pe restul de 5 luni? La toate cele 3 contracte de munca (2 cu norma intreaga, unul cu timp partial)?
Conform art. 33 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Intrucat textul citat prevede faptul ca persoana trebuie sa fie asigurata la fiecare dintre angajatori, casa de sanatate interpreteaza ca salariatul trebuie sa indeplineasca conditia stagiului de cotizare la toti angajatori pentru a putea sa beneficieze de concediu de maternitate si indemnizatie la fiecare angajator.
In speta, perioada concediului pentru cresterea copilului este perioada asimilata stagiului de cotizare (art. 8 alin. (2) lit. d) din OUG 158/2005).
Conform art. 6 alin. (3) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul 15/2018, stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a perioadelor in care persoanele asigurate au beneficiat de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca suportate de fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Astfel, in baza de calcul al indemnizatiilor pentru concediu de maternitate intra si perioada concediului pentru cresterea copilului fiind perioada asimilata stagiului de cotizare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Rascumparare actiuni proprii. Diverse operatiuni cu acestea. Aspecte contabile si juridice
Intrebare: O societate pe actiuni a demarat o actiune de rascumparare a unui numar de actiuni ce se va intinde pe perioada ramasa din 2022 si o parte din 2023. Rascumpararea se va efectua prin intermediul unei societati de servicii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Plata salariilor in numele angajatorului de o alta entitate. Temeiul legal
Intrebare: O societate poate sa plateasca in numele altei societati salariile angajatilor? Daca da, care este baza legala si documentele doveditoare necesare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii