
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
In studiul de caz propus astazi, consilierul nostru juridic, Gabriela Dita, va oferi consultanta in urmatorul caz:
"Salariat cu 3 contracte de munca la 3 firme diferite si aflat in concediu de crestere copil. Urmeaza sa se intoarca la munca o luna dupa care va intra in concediu prenatal. La calculul concediului medical ca si baza de calcul se iau in calcul salariul pe o luna si indemnizatia de crestere copil pe restul de 5 luni? La toate cele 3 contracte de munca (2 cu norma intreaga, unul cu timp partial)?
Conform art. 33 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Intrucat textul citat prevede faptul ca persoana trebuie sa fie asigurata la fiecare dintre angajatori, casa de sanatate interpreteaza ca salariatul trebuie sa indeplineasca conditia stagiului de cotizare la toti angajatori pentru a putea sa beneficieze de concediu de maternitate si indemnizatie la fiecare angajator.
In speta, perioada concediului pentru cresterea copilului este perioada asimilata stagiului de cotizare (art. 8 alin. (2) lit. d) din OUG 158/2005).
Conform art. 6 alin. (3) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul 15/2018, stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a perioadelor in care persoanele asigurate au beneficiat de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca suportate de fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Ghidul practic al contabilitatii 2022 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Astfel, in baza de calcul al indemnizatiilor pentru concediu de maternitate intra si perioada concediului pentru cresterea copilului fiind perioada asimilata stagiului de cotizare.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Administrator vs. Contabil. Cine raspunde material si penal?Microintreprindere. Conditia cu privire la numarul de salariati. Optiunea pentru 112 trimestrialCUMUL DE FUNCTII. Cum se poate aplica scutirea de impozit pe salariu?CUMUL DE FUNCTII. CIM cu timp partial conducator autoPFA. Cum procedam in ce priveste cumulul cu venituri din salarii?Ultimele articole
Drepturile salariatilor pentru exercitarea sarcinilor de serviciu. Tratament fiscalArticole similare
Plati facute de PFA. Cum procedam la calcului impozitului si la plata contributiilor datorateTermen recuperare indemnizatii de asigurari sociale de sanatateConcediu medical fara stagiu de cotizare. Procedura de inregistrare in D112Cumul indemnizatie salariu. Contributii socialeStudiu de caz: Identificarea si calculul contributiilor in cazul unui concediu medical initial si in continuareUltimele articole
Rectificarea D112. Certificat de concediu medical eliberat in afara perioadei legaleReglementari CNAS privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantina si izolareIndemnizatia de concediu medical. Baza de calcul si completarea Declaratiei 112. Acordarea deducerii personaleConcediul medical intrerupe suspendarea salariatului aflat in somaj tehnic (specialist)Acordarea stimulentului de insertie in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea SARS-CoV-2Sfaturi de la experti
Intrebare: La 31.12.2022 societatea a depasit plafonul de 500.000 euro. Are angajati. Cand intra la plata impozitului pe profit? Incepand cu 01.01.2023 sau in decursul anului 2023 in momentul in care depaseste 500.000 euro?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate inmatriculata in 2016 care a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la infiintare, neplatitoare de tva, trece la impozit pe profit incepand cu 01.01.2023. In martie 2023 asociatul decide sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii