Cine sunt cei care doresc sa obtina cetatenie romana in vreme ce romanii pleaca din tara?
Studii din domeniul resurselor umane arata ca in 2009, doua din trei persoane care au devenit cetateni romani erau moldoveni, in timp ce foarte multi dintre cei care au devenit cetateni ai UE proveneau din Maroc si Turcia, numarul de naturalizari ajungand la aproape 800.000 de persoane.
Si romanii isi doresc sa obtina cetatenie in alta tara. Astfel, tot in 2009, circa 30% dintre acestia au obtinut cetatenia in Ungaria. Acest stat a introdus in legislatie si "dreptul sangelui" prin care se simplifica procedurile de obtinere a cetateniei in cazul celor care au parinti maghiari. Printre reactiile iscate de aceasta modificare legislativa, se numara si cea a Slovaciei care a interzis dubla cetateniei, silindu-i astfel pe etnicii maghiari sa aleaga intre cele doua cetatenii.
In acest moment, 35.000 de cetateni romani din Ardeal doresc sa devina cetateni unguri, iar 12.000 de cetateni romani au renuntat anul acesta la cetatenia romana in favoarea celei maghiare deoarece aceasta permite munca in orice tara din Uniunea Europeana fara a fi necesar permisul de munca.
De la inceputul anului, cand a intrat in vigoare noua lege, romanii se inghesuie sa revendice pasaport unguresc. La consulatul din Cluj - Napoca, programarile pentru obtinerea cetateniei au ajuns deja la anul 2012, motiv pentru care se cauta solutii administrative care sa grabeasca procedura naturalizarii. 35.000 de maghiari din Ardeal doresc sa devina cetateni unguri, iar 12.000 au renuntat in acest an la cetatenia romana in favoarea celei maghiare.
Fenomenul are o singura explicatie: cetatenia maghiara iti permite sa lucrezi oriunde in Uniunea Europeana si tarile nordice care au tratate cu UE, fara a fi necesar permisul de munca. Ungurii, care au aderat in 2004 la Uniune, au scapat anul acesta, la 1 mai, de ultimele restrictii in ceea ce priveste dreptul la munca. Romanii si bulgarii, intrati in Uniune in 2007, au inca limitari in 10 state, pana in 2014. Mai mult, unele tari au inasprit conditiile de eliberare a permiselor de lucru, pentru romani si bulgari.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Inregistrare si evidenta donatii Situatie de fapt: Suntem o asociatie non-profit, cod CAEN 9499. Avem un contract incheiat cu Banca pentru alimente - ONG, obiectul prezentului contract il constituie acordarea cu...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Regimul fiscal al schimbului de bunuri O societate are in proprietatea sa un teren pe care doreste sa-l dea la schimb in baza unui contract de schimb conform art.1763 Cod civil. Urmare a acestui contract de schimb...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Romanii isi mai doresc sa obtina si cetatenie italiana (21,5% din totalul romanilor care au primit in 2009 o noua cetatenie in UE), sau sa fie cetateni ai Germaniei (18,5%) sau ai Marii Britanii (7,8%). Romanii se afla pe primul loc in topul persoanelor refuzate de UE in vederea obtinerii dublei cetatenii in Ungaria si Italia. Pe locul doi se afla portughezii, naturalizati in Franta (aproape 70% din cei cu noua cetatenie, in 2009), Luxemburg, Marea Britanie si Spania. Polonezii sunt a treia natiune din UE care au optat pentru o alta cetatenie, cei mai multi alegand Germania si renuntand la cetatenia poloneza.
O cercetare facuta anul acesta arata ca aproximativ trei milioane de americani ar dori sa renunte la cetatenie pentru a scapa de plata taxelor foarte mari impuse de SUA. Legea s-a modificat in 1996 astfel incat sa interzica renuntarea la cetatenie pentru evitarea taxelor. Potrivit actelor normative, se prezuma ca evitarea taxelor este adevaratul motiv al celor cu venituri anuale nete de peste 552.000 de dolari care vor sa renunte la cetatenie. Modificarea a fost efectuata ca urmare a aparitiei in presa a unui articol despre miliardarii care-si schimba cetatenia pentru a scapa de fiscul american.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF, cand introduc codul societatii, raspunsul este ?nu exista societate cu acest cod fiscal?. Societatea este platitoare de tva trimestrial. Am de depus d300, d394 si d406 in luna aprilie 2025 pentru trimestrul i 2025. Cum procedez daca firma nu mai apare ca platitoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intermedieri in asigurari. Depasire plafon TVA
Intrebare: O societate care are activitatea de intermediere asigurari, activitate scutita de plata TVA, a depasit plafonul de scutire de 300.000 lei, se declara platitor de TVA si mai desfasoara si activitate de management tot in intermediere asigurari. Activitatea de management in intermediere asigurari este scutita de TVA? La fel ca si activitatea de intermediere asigurari?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Posibilitate stornare factura
Intrebare: O societate comerciala care se ocupa cu comertul de autoturisme second-hand a vandut catre o alta societate un lot de autoturisme acum 4 ani. Societatea cumparatoare nu a achitat in totalitate lotul achizitionat, autoturismele neachitate nefiind eliberate, fiind si in acest moment in stocul societatii vanzatoare. Desi s-au incercat nenumarate variante de rezolvare: notificari, telefoane, notificare prin avocat, nu s-a reusit incasarea. In acest moment, societatea cumparatoare apare inactiva...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Acordare puncte de fidelitate pentru vanzari
Intrebare: Cum se intocmeste factura (e-Factura) pentru vanzarea unui produs de 20.000 lei, TVA 19%, pentru care clientul primeste 2.000 puncte bonus (2.000 puncte * 0,1 lei/punct)? Punctele acumulate vor putea fi folosite ulterior pentru achitarea altor facturi. Conform Ordinului 1802/2014, art. 437, nota contabila pentru punctele acordate mai sus ar fi: 4111 = % Clienti 23.800 lei 707 - Venituri din vanzarea marfurilor 19.800 472 - Venituri inregistrate in avans / Puncte cadou 200 4427 - TVA colectata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<