Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contraventia privind nerespectarea termenelor legii de utilizatorii aparatelor de marcat, eliminata (Proiect de Hotarare)

21-Ian-2020
2318

Guvernul Romaniei a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare pentru modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 33/2018 privind nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic.

Prin proiectul de hotarare se propune modificarea pct. 42 din Anexa 1 la H.G. nr. 33/2018, in sensul eliminarii contraventiei referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. cc) din OUG nr. 28/1999), organele de control urmand sa aplice de la prima abatere sanctiunile prevazute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999, respectiv amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum si suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor si confiscarea sumelor nejustificate.

Totodata, avand in vedere prevederile art.4 alin.(1) din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, precum si faptul ca adoptarea prezentului proiect are ca efect aplicarea de la prima abatere a sanctiunilor prevazute la art.11 alin.(1) lit.f) din OUG nr.28/1999, in locul sanctiunii avertismentului prevazuta de Legea nr.270/2017, se reglementeaza intrarea in vigoare a acestuia in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

In nota de fundamentare se arata ca modificarea punctului 42 din Anexa 1 la H.G. nr. 33/2018 vine ca urmare:

- Ministerul Finantelor Publice a emis autorizatii de distributie pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activitatilor economice in care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comert cu carburanti,

- din informatiile furnizate de distribuitorii autorizati, atat acestia, cat si unitatile acreditate pentru comercializare detin, in cele mai multe cazuri, stocuri de aparate de marcat noi si nu mai sunt semnalate dificultati legate de lipsa capacitatii de instalare a unitatilor de service, in conditiile in care au fost emise autorizatii de distributie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activitati economice, iar distribuitorii autorizati au stocuri de aparate de marcat noi, solicitarile de instalare si punere in functiune a acestor dispozitive au scazut drastic, aceasta situatie fiind intalnita chiar si in cazul aparatelor achizitionate deja, sau pentru care au fost achitate avansuri (au fost semnalate numeroase cazuri in care aparatele au fost lasate de utilizatori in custodie in depozitele distribuitorilor), fapt care denota ca, operatorii economici care nu si-au indeplinit obligatia de dotare cu noile dispozitive, nu au motive obiective pentru neconformare;

 - masura introducerii sanctiunii pentru nedotarea cu aparate de marcat cu jurnal electronic sub incidenta Legii prevenirii, va fi in vigoare temporar si este ultimul sprijin care poate fi acordat contribuabililor in perioada de implementare a noilor aparate de marcat;

 -perpetuarea acestei situatii in care o mare parte dintre operatorii economici au achizitionat si instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar o alta parte, a ramas in expectativa, discrimineaza operatorii economici corecti si genereaza nemultumiri in randul acestora;

- finalizarea procesului de dotare cu noile aparare de marcat intr-un interval de timp cat mai scurt;
- asigurarea unui tratament echitabil la nivelul tuturor operatorilor economici care au obligatia de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic;

- se impune eliminarea contraventiei referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999) de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017.

Extras din proiectul de hotarare:

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare:

Art.I 
La anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017, precum si a modelului planului de remediere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 107 din 5 februarie 2018, cu modificarile ulterioare, punctul 42 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

42. Art. 10 lit. f) - h), j) si u) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.II
Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

In nota de fundamentare regasim contextul situatiei actuale:

Regimul utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale este reglementat in prezent de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (OUG nr. 28/1999) si de Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile ulterioare.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, au fost create premisele inlocuirii etapizate a aparatelor de marcat cu rola jurnal pe suport hartie cu aparate de marcat cu jurnal electronic. si s-au stabilit termenele de dotare a operatorilor economici cu noile aparate (1 iunie 2018 pentru operatorii economici care au calitatea de contribuabili mari si mijlocii, respectiv 1 august 2018 pentru operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici).

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018 privind unele masuri referitoare la aplicarea unor dispozitii si prelungirea unui termen prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, a fost acordat un termen de gratie de 3 luni în care nu se aplica sanctiunile prevazute de lege pentru nedotarea operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic, termenele de gratie stabilite prin acest act normativ fiind 1 septembrie 2018 (contribuabili mari ?i mijlocii), respectiv 1 noiembrie 2018 (contribuabili mici). 

La data de 17 august 2018, principalele procese de implementare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic (producere, avizare tehnica, autorizare, atribuire numar unic de identificare, fiscalizare) inregistrau intarzieri, ceea ce crea premisele ca cel putin anumite categorii de operatori economici sa nu poata, din motive obiective, neimputabile acestora, sa se doteze cu noile aparate de marcat, pana la expirarea termenului de gratie stabilit pentru data de 1 septembrie.

Avand in vedere faptul ca, operatorii economici care aveau obligatia sa se doteze cu noile aparate de marcat pana la data de 1 septembrie 2018, riscau sanctiuni drastice (amenda, suspendarea activitatii la punctul de lucru si confiscarea sumelor nejustificate), fara ca vinovatia sa fie directa si exclusiva a acestora, a fost adoptata Hotararea Guvernului nr. 701/2018 prin care a fost introdusa sub incidenta Legii prevenirii, contraventia prevazuta la art. 10 lit. cc) din OUG nr. 28/1999, pentru nedotarea la termen cu noile aparate de marcat, astfel incat sa se asigure o abordare de tip preventiv, stimulativ si nu de sanctionare imediata de la prima abatere a operatorilor economici.

In prezent, printre contraventiile care intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017, se numara si cea referitoare la nerespectarea de catre operatorii economici, a termenelor de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999) pentru care legea prevede ca sanctiune contraventionala principala amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum si urmatoarele sanctiuni complementare :

- confiscarea sumelor nejustificate;
- suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, organului constatator.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Contraventia privind nerespectarea termenelor legii de utilizatorii aparatelor de marcat, eliminata (Proiect de Hotarare)":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016