Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 207: Cine o depune, termen si model de formular

18-Nov-2024
493
Declaratia 207: Cine o depune, termen si model de formular
Declaratia 207, intitulata „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”, este un document esential pentru companiile care efectueaza plati catre persoane fizice sau juridice nerezidente in Romania.

Aceasta declaratie permite raportarea catre autoritatile fiscale a impozitelor retinute la sursa pentru diverse venituri obtinute de nerezidenti, precum si a sumelor care au beneficiat de scutiri de impozit in baza legislatiei nationale sau a conventiilor de evitare a dublei impuneri. In acest articol, vom oferi detalii despre cum se completeaza corect declaratia 207 si care este termenul de depunere.

Ce este declaratia 207

Declaratia 207 este un formular fiscal care trebuie completat si depus de catre platitorii de venituri care au obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca impozit pentru veniturile obtinute de persoane nerezidente in Romania.

Aceasta serveste ca declaratie informativa pentru raportarea impozitului retinut la sursa, a impozitului suportat de platitorul de venit, precum si a veniturilor scutite de impozit conform legislatiei fiscale romanesti sau conventiilor internationale de evitare a dublei impuneri la care Romania este parte. Este un instrument de monitorizare si control al veniturilor obtinute de nerezidenti si al obligatiilor fiscale aferente acestora.

Cine depune declaratia 207

Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care calculeaza, retin, declara si platesc impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania, conform art. 224 alin (1) din Codul Fiscal. 

De asemenea , pentru nerezidentii care sunt membri intr-o asociere sau entitate transparenta fiscal si care desfasoara activitate in Romania, depunerea declaratiei 207 pentru veniturile obtinute din Romania se face de catre persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii. 

Declaratia se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state sau in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte, dupa caz. 

Formularul se completeaza si se depune si de catre platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit. 

Declaratia 207 se completeaza pentru urmatoarele categorii de venituri realizate de beneficiari de venit nerezidenti:
  • venituri din dividende 
  • venituri din dobanzi
  • venituri din redevente 
  • venituri din comisioane 
  • venituri din activitati sportive si de divertisment 
  • venituri reprezentand remuneratii primite de persoane juridice straine care actioneaza in calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unui rezident 
  • venituri din servicii prestate de persoane nerezidente 
  • venituri obtinute de persoane fizice nerezidente din premii acordate la concursuri organizate in Romania
  • venituri realizate de nerezidenti din lichidarea unui rezident
  • venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident
  • venituri obtinute din tranzactiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operatiunilor de administrare a riscurilor asociate obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale, venituri obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ-teritoriale si venituri obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare emise de catre Banca Nationala a Romaniei 
  • venituri din activitati de consultanta 
  • venituri realizate ca urmare a participarii in alt stat la un joc de noroc, ale carui fonduri de castiguri provin si din Romania 

Cartea Verde a TVA - Ghidul practic ce contine informatii la zi si explicatii clare privind ultimele modificari legislative in materie de TVA, inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TVA!>>>

Cum se completeaza declaratia 207

Pentru un platitor care a efectuat in cursul anului plati pentru mai multe tipuri de venituri, se va completa un singur formular 207, insa pentru fiecare tip distinct de venit se va genera un tabel separat in capitolul IV al formularului. Aceste tabele vor contine detaliile specifice fiecarui beneficiar de venit nerezident, cu toate datele aferente anului pentru care se face raportarea. 

Declaratia cuprinde mai multe sectiuni in care se vor inscrie urmatoarele date:
  1. Perioada de raportare (anul pentru care se completeaza declaratia)
  2. Date de identificare a platitorului de venit (codul de identificare fiscala din Romania/strainatate, denumire/nume, prenume al platitorului de venit, adresa domiciliului fiscal al platitorului de venit )
  3. Date privind natura veniturilor  (aici se va trece tipul de venit platit, impozabil/scutit potrivit prevederilor Codului fiscal sau ale conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat sau in baza unor acorduri internationale la care Romania este parte, dupa caz)
  4. Date informative privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti (aici vor fi trecute detalii privind beneficiarul de venit - cod de identificare fiscala, statul in care este rezident si alte informatii)

Instructiuni detaliate privind completarea declaratie 207 pot fi gasite pe site-ul ANAF»

DE STIUT!
Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. 

Declaratia 207: termen depunere 2024

Platitorii de venituri au obligatia sa depuna Declaratia 207 anual, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv pentru anul anterior. In cazul in care platitorul descopera erori in declaratia depusa, acesta trebuie sa completeze si sa depuna o declaratie rectificativa conform articolelor 105 si 170 din Codul de procedura fiscala (Legea nr. 207/2015), marcand cu "X" casuta corespunzatoare pentru a indica faptul ca este o rectificare. 

Declaratia 207 model 2024

Va prezentam mai jos modelul de declaratie 207. Formularul poate fi descarcat direct de pe site-ul ANAF»



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi majorate. Intra in aceasta categorie salariile minime brute, pensiile si alocatiile pentru copii. Incepand cu 1 ianuarie 2025 mai multe venituri vor fi MAJORATE: salarii, pensii, alocatii Majorare salariu minim brut din 1 ianuarie 2025 A fost publicat in Monitorul Oficial HG 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Majorarea acestuia va ajunge la suma de 4.050 lei lunar, incepand cu data de...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, mai multe declaratii fiscale sunt scadente in data de 20 decembrie 2024. In continuare vom vedea care sunt acestea si cine are obligatia respectarii termenului limita. Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024 1. Depunerea notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare Formularul 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF. Studii de caz privind inspectiile fiscale

    • Controalele ANAF au inceput sa fie din ce in ce mai frecvente si vizeaza un numar tot mai mare de contribuabili. Din pacate, de multe ori, desi ne straduim sa respectam legislatia in vigoare si sa implementam toate modificarile fiscale, uneori inspectorii gasesc probleme si aplica ori amenzi, ori impozite si taxe suplimentare. In aceste conditii, contribuabilii se intreaba cum trebuie sa procedeze in cazul in care li se stabileste impozit suplimentar. Cum se...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016