
Raportul Special
realizat de specialisti
Urmatoarea alerta fiscala explica prevederile aduse de Legea 69/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 0330 din 14 Mai 2015.
Lege responsabilitatii fiscal-bugetare (republicare)
Consultati actul normativ aici!
Legea responsabilitatii fiscal bugetare se incadreaza in actele normative ce impun principii de functionare politicii fiscal-bugetare, stabilesc politici economice privind gradul maxim de indatorare si valoarea datoriei publice si stabilesc reguli privind rectificarile bugetare.
In teorie, acesta este un act normativ foarte important daca s-ar respecta in totalitate in forma adoptata si daca nu s-ar repeta experientele din perioada 2010-2015, de la prima aparitie a legii, cand, in ciuda unor prevederi normative exprese din lege, s-au gasit de fiecare data solutii juridice de introducere a unor derogari de la prezenta lege.
In acest sens, prezentam cateva aspecte importante ale legii.
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Observam ca aceste obiective sunt foarte corecte la nivel de doctrina economica. Punerea in practica lasa de multe ori de dorit.
Principiile pe care le va respecta Guvernul in politicile fiscal bugetare sunt:
- principiul transparentei;
- principiul stabilitatii;
- principiul responsabilitatii fiscale;
- principiul echitatii;
- principiul eficientei;
- principiul eficientei cheltuielilor de personal platite din fonduri publice.
Probabil in viitor, nu neaparat unul foarte apropiat, vom vedea principiul stabilitatii sau principiul responsabilitatii aplicat, pentru ca in ultimii ani, prin sutele de modificari fiscale nu am observat nicio predictibilitate.
Printre alte aspecte pe care noi le consideram importante observam ca in momentul in care datoria publica atinge parametrii de 55%-60% din produsul intern brut se impun masuri guvernamentale de reducere a acestei datorii.
Din punctul de vedere al disciplinei bugetare se reitereaza faptul ca intr-un an fiscal pot exista maxim doua rectificari bugetare operate in cea de-a doua jumatate a anului. Poate fi operata o rectificare bugetara in primul semestru doar in cazul unor deteriorari semnificative a parametrilor bugetari.
Sa speram ca aceasta lege de doctrina economica, buna ca nivel de continut, va fi aplicata in mod corespunzator fara derogarile de rigoare.
Autor: Consultant fiscal Adrian Benta
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Alianta Confederatiilor Patronale din Romania despre cresterea salariului minimArticole similare
Studiu de caz: Facturarea TVA. Codul FiscalSfaturi de la experti
Intrebare: Referitor la declaratia 406-SAF-T, care trebuie depusa de o asociatie cu activitate economica, platitoare de TVA lunar si care are codul de TVA diferit de codul fiscal (CUI-ul) normal, puteti, va rog, sa-mi spuneti de pe care cod...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Vanzare mangal pe teritoriul Romaniei. Taxare inversa
Intrebare: Daca o societate a achizitionat mangal printr-o achizitie intracomunitara, iar ulterior vinde acest mangal pe teritoriul Romaniei unei persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA, acest tip de activitate intra in sfera...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177
Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar
E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?
Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA