
Raportul Special
realizat de specialisti
Inaintea sedintei de Guvern, joi dimineata, liderii Coalitiei de guvernamant discuta masura prin care mamele ar putea sa se intoarca la serviciu dupa un an de concediu maternal.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti ca UDMR nu este de acord cu masura de reducere a concediului maternal.
"Sunt destul de ferm aici. Nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal si am spus-o si la discutia din coalitie de ieri (luni - n.r.). Suntem de acord sa analizam, pentru ca avem nevoie de bani. Am inteles ca este o problema in ceea ce priveste bugetul asigurarilor. (...) Maximul (de indemnizatie - n.r.) e 3.400 de lei, sa reducem putin aici, sa fie mai multi bani, dar nu suntem de acord cu reducerea de la doi ani la un an. Trebuie sa dam posibilitatea acelor mame care doresc sa se intoarca la locul munca sa aiba aceasta posibilitate dupa o anumita perioada, jumatate de an, sau analizam la cat timp dupa nastere si, da, sa primeasca un anumit cuantum, circa 500 de lei, daca se intorc la lucru", a spus Borbely.
El a precizat ca UDMR va exprima aceasta pozitie in sedinta de joi a Coalitiei, unde va fi prezent si ministrul Muncii, Ioan Botis, care va prezenta toate elementele de buget pentru a se putea lua apoi o decizie.
"Pana acum, am rezolvat intotdeauna in termeni eleganti, deci sper sa o rezolvam si acum", a afirmat, in context, liderul UDMR.
Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de crestere a copilului la 12 luni si acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, incepand cu luna a saptea pana la implinirea perioadei de 24 de luni, daca mamele se intorc mai devreme la serviciu.
Acesta a subliniat ca MMFPS a considerat ca in al doilea an de concediu pentru cresterea copilului, incepand cu luna a 13-a, o persoana poate beneficia de concediu fara plata si primeste alocatia de crestere pentru copil de 200 de lei, dar se acorda in acelasi timp si indemnizatia de 500 de lei pentru oricare dintre cele 12 pentru care se intorc la locul de munca.
Potrivit ministrului Muncii, la ora actuala sunt 12 tari in Europa care nu acorda deloc aceasta indemnizatie de crestere a copilului, respectiv Spania, Danemarca, Cipru, Lituania, Grecia, Finlanda, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia si Suedia.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Ministrul Muncii a mentionat, totodata, ca acordarea concediului de maternitate este separata de aceasta indemnizatie, acesta fiind platit timp de 126 de zile si reprezinta 85 la suta din media veniturilor pe ultimele sase luni.
La randul sau, premierul Emil Boc a declarat miercuri ca va decide durata concediului maternal si valoarea indemnizatiei pentru mame abia dupa finalizarea dezbaterii publice si dupa discutiile din Coalitie.
''Vom lua o decizie dupa ce se va finaliza dezbaterea publica si dupa discutia din Coalitie, pe care evident o vom prezenta. Pana atunci, evident, ascultam toate opiniile care se impun pe acest subiect si, dupa ce aceasta perioada va fi epuizata, va vom anunta decizia Guvernului. Repet, eu sunt ultimul care ia decizia, pana atunci astept concluziile celor abilitati'', a spus Emil Boc
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Coalitie: Concediul maternal ramane la doi aniSfaturi de la experti
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA