Ce este Registrul inventar PFA
Registrul inventar pentru PFA (Persoana Fizica Autorizata) este un document contabil utilizat pentru a inregistra bunurile si activele detinute in desfasurarea activitatii economice, dar si pentru inventarierea datoriilor.Detaliile privind modul de intocmire, pastrare si gestionare a Registrului-inventar sunt prevazute in Ordinul ministrului finantelor nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla si in Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla din 17.02.2015.
Registrul?inventar se arhiveaza impreuna cu documentele justificative care au stat la baza intocmirii lui si se pastreaza timp de 10 ani.
Cand si cum se realizeaza registrul inventar PFA
PFA are obligatia inventarierii anuale si inregistrarii in Registrul de inventar, indiferent daca contabilitatea este condusa in baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau a regulilor contabilitatii in partida dubla. Documentul se completeaza intr-un singur exemplar, la inceputul activitatii, la sfarsitul exercitiului financiar, precum si cu ocazia incetarii activitatii.Conform OMFP nr. 2634 din 2015, in cazul in care inventarierea are loc pe parcursul anului, in Registrul-inventar se inregistreaza soldurile existente la data inventarierii, la care se adauga rulajele intrarilor si se scad rulajele iesirilor de la data inventarierii pana la data incheierii exercitiului financiar.
De asemenea, in conformitate cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, entitatile au obligatia sa efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute si in urmatoarele situatii:
- la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului, sau a altor organe prevazute de lege;
- ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune, care nu pot fi stabilite cert decat prin inventariere;
- ori de cate ori intervine o predare-primire de gestiune;
- cu prilejul reorganizarii gestiunilor;
- ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora;
- in alte cazuri prevazute de lege.
Este important ca PFA-ul sa respecte regulile si principiile contabile aplicabile si sa pastreze Registrul Inventar intr-o forma fizica sau electronica, astfel incat sa fie disponibil pentru verificari ulterioare.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulE-Transport: O noua amanare a amenzilor pentru lipsa monitorizarii GPS? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDATE INFORMATIVE la data de 31 decembrie 2024 Si daca cel in eur pe termen lung este inregistrat in balanta in contul 162, iar cel pe termen scurt in eur este inregistrat in balanta in contul 519, la ce randuri din F30 se...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulIndemnizatia pentru cresterea copilului poate fi recalculata si dupa incetarea platii – o noua interpretare oferita de ICCJ citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDiferenta intre modelul de calcul al indemnizatiilor neimpozabile din concedii medicale (coduri 08, 09, 15, 17) cu modelul de calcul utilizat pentru facilitatile fiscale Va multumesc pentru raspuns. As dori sa clarific daca nu se procedeaza similar cu modul de calcul pentru partea din impozitul pe venit scutita in cazul facilitatilor IT (abrogate...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompletare - clarificare raspuns Imi pare rau, dar revin la problema Taxei de mediu din intrebarea anterioara. Furnizorul meu de deseuri sustine ca si el a achizitionat deseurile de la alt furnizor si a achitat...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Optimizare fiscala PFA - Tehnici de supravietuire inteligenta. Lucrarea prezinta si explica legislatia la zi si ofera solutii profitabile pentru optimizarea fiscala a PFA!!
Ce trebuie sa contina registrul inventar PFA
In Registrul-inventar se inregistreaza elementele de natura activelor, dar si pasivul PFA-ului. Asadar, vor fi trecute informatii atat despre stocuri si active fixe, cat si despre creante si datorii. Cu ajutorul acestui document se pastreaza o evidenta clara si actualizata a patrimoniului PFA-ului si se reflecta corect pozitia financiara la momentul inventarierii.In cazul incetarii activitatii, Registrul-inventar se completeaza cu valoarea elementelor inventariate faptic la acea data.
I. Pentru PFA-urile care isi organizeaza contabilitatea in partida simpla, Registrul-inventar PFA va contine urmatoarele date:
1. Numarul curent al fiecarei operatiuni inregistrate in ordine cronologica
2. Denumirea elementele inventariate. Acestea se inscriu fie element cu element, fie se trece denumirea grupei de elemente inventariate preluate din lista de inventariere. In acest caz, listele de inventariere se ataseaza ca documente justificative.
3. Valoarea de inventar. Aceasta este reprezentata de :
- valoarea de intrare a elemnetelor patrimoniale inventariate, potrivit documentelor justificative, sau totalurilor din listele de inventariere a elementelor patrimoniale grupate dupa natura lor
- valoarea ramasa de incasat, respective de plata, rezultata in urma inventraierii createlor si a datoriilor;
II. Pentru PFA-urile ce tin o evidenta contabila in partida dubla, Registrul-inventar va contine:
1. Numarul curent al operatiunilor inregistrate in ordine cronologica. Se inscriu operatiunile de la deschiderea registrului pana la sfarsitul exercitiului financiar, sau incetarea activitatii.
2. Denumirea elementelor inventariate. Acestea se vor trece detaliat pe fiecare cont de activ si de pasiv, conturile de valori materiale putand fi defalcate pe gestiuni.
3. Valoarea contabila a elementelor inventariate. Valoarea contabila a unui activ este reprezentata de valoarea la care acesta este recunoscut in evidentele financiare, dupa ce s-au efectuat ajustarile corespunzatoare, adica dupa ce se deduc amortizarea acumulata, pentru activele amortizabile si ajustarile acumulate din depreciere sau pierdere de valoare.
4. Valoarea de inventar a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, stabilite cu ocazia evaluarii la inventariere (pe baza listelor de inventariere si a proceselor-verbale de inventariere).
5. Diferentele din evaluare. Acestea sunt calculate ca diferente intre valoarea contabila si valoarea de inventar. Cauzele diferentelor. Acestea pot fi deprecieri, dezmembrari, terti neidentificati etc.
MODEL Registru inventar PFA - PDF
Va prezentam mai jos modelul de Registru inventar pentru PFA-urile care isi organizeaza contabilitatea in partida simpla. Documentul poate fi tinut in format electronic (Excel) sau in format fizic. Puteti descarca modelul de Registru-inventar PFA in format PDF - AICI>>>
Va prezentam si modelul de Registru inventar pentru PFA-urile care isi organizeaza contabilitatea in partida dubla. Documentul poate fi tinut in format electronic (Excel) sau in format fizic. Puteti descarca modelul de Registru-inventar pentru PFA in partida dubla in format PDF - AICI>>>

Model completat Registru inventar PFA
Pentru a vedea cum se completeaza corect un Registru-inventar, luam un studiu de caz cu rmatoarele situatii:1. In cursul anului 2021, PFA a achizitionat mijloace fixe si obiecte de inventar, a desfasurat activitate economica si a incasat si platit diverse sume de bani, iar la sfarsitul anului 2021, cu ocazia inventarierii patrimoniului, a intocmit listele de inventar, pe baza carora a completat Registrul Inventar:

2. In cursul anului 2022, PFA nu a mai achizitionat alte mijloace fixe si nici alte obiecte de inventar (utilizand in continuare achizitiile din anul 2021) a desfasurat activitate economica si a incasat si platit diverse sume de bani, iar la sfarsitul anului 2022, cu ocazia inventarierii patrimoniului, a intocmit listele de inventar, pe baza carora a completat Registrul Inventar:

3. In cursul anului 2023, PFA nu a mai achizitionat alte mijloace fixe si nici alte obiecte de inventar in schimb a vandut toate mijloacele fixe si obiectele de inventar, a desfasurat activitate economica si a incasat si platit diverse sume de bani, iar la sfarsitul anului 2023, cu ocazia inventarierii patrimoniului, a intocmit listele de inventar, pe baza carora a completat Registrul Inventar:

In concluzie:
1. In cazul achizitiilor de mijloce fixe, valoarea fiscala minima de inregistrare a unei imobilizari este de 2.500 lei, si se amortizeaza pe durata de viata prevazuta de Hotararea nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Imobilizarea corporala si amortizarea acesteia se inscrie in Fisa mijlocului fix. In registrul inventar se inscrie doar valoarea la care aceasta este recunoscuta dupa ce se deduce amortizarea cumulata;
2. Materiale de natura obiectelor de inventar, mobilierul incadrat ca obiect de inventar, materiale consumabile, materiale curatenie, tipizate, materiale birotica, etc., se inscriu la costul de achizitie;
3. Creantele (ex. sumele de incasat de la client) se inscriu la valoarea din fisa contabila (cumulat, atasandu-se lista clientilor neincasati);
4. Soldul contului bancar, se completeaza pe baza extrasului de cont;
5. Sold de numerar din casierie, se completeaza pe baza monetarului;
6. Datoriile fata de terti, inventariate pe baza facturilor primite si neachitate, a punctajelor realizate cu furnizorii, se completeaza cumulat, atasandu-se fise furnizorilor/balanta furnizorilor, etc.
Toate aceste informatii (precum si altele, in functie de situatia concreta) se completeaza cu ocazia inventarierii fizice.
Inventarierea consta in identificarea faptica a tuturor elementelor si evaluarea acestora la valoarea de inventar. Stocurilor determinate faptic se compara cu cele existente in contabilitate, pe baza datelor din fisele de magazie, fisele mijloacelor fixe.