Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul inventar PFA. Completare si MODEL

14-Nov-2024
2847
Registrul inventar PFA. Completare si MODEL
Registrul Inventar al unui PFA are un rol esential in procesul de inventariere, deoarece aici PFA-ul va inregistra fiecare bun sau datorie in parte, mentionand informatii precum descrierea detaliata, cantitatea si valoarea. Prin centralizarea acestor informatii, se poate obtine o imagine completa si precisa a patrimoniului PFA-ului. Va prezentam in acest articol detalii importante cu privire la completarea si arhivarea Registrului inventar PFA si va oferim un model al acestui document important. 

Ce este Registrul inventar PFA

Registrul inventar pentru PFA (Persoana Fizica Autorizata) este un document contabil utilizat pentru a inregistra bunurile si activele detinute in desfasurarea activitatii economice, dar si pentru inventarierea datoriilor.

Detaliile privind modul de intocmire, pastrare si gestionare a Registrului-inventar sunt prevazute in Ordinul ministrului finantelor nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla si in Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla din 17.02.2015.

Registrul?inventar se arhiveaza impreuna cu documentele justificative care au stat la baza intocmirii lui si se pastreaza timp de 10 ani.

Cand si cum se realizeaza registrul inventar PFA

PFA are obligatia inventarierii anuale si inregistrarii in Registrul de inventar, indiferent daca contabilitatea este condusa in baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau a regulilor contabilitatii in partida dubla. Documentul se completeaza intr-un singur exemplar, la inceputul activitatii, la sfarsitul exercitiului financiar, precum si cu ocazia incetarii activitatii. 

Conform OMFP nr. 2634 din 2015, in cazul in care inventarierea are loc pe parcursul anului, in Registrul-inventar se inregistreaza soldurile existente la data inventarierii, la care se adauga rulajele intrarilor si se scad rulajele iesirilor de la data inventarierii pana la data incheierii exercitiului financiar. 

De asemenea, in conformitate cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, entitatile au obligatia sa efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute si in urmatoarele situatii:
  • la cererea organelor de control, cu prilejul efectuarii controlului, sau a altor organe prevazute de lege;
  • ori de cate ori sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune, care nu pot fi stabilite cert decat prin inventariere;
  • ori de cate ori intervine o predare-primire de gestiune;
  • cu prilejul reorganizarii gestiunilor;
  • ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora;
  • in alte cazuri prevazute de lege. 

Este important ca PFA-ul sa respecte regulile si principiile contabile aplicabile si sa pastreze Registrul Inventar intr-o forma fizica sau electronica, astfel incat sa fie disponibil pentru verificari ulterioare. 

Optimizare fiscala PFA - Tehnici de supravietuire inteligenta. Lucrarea prezinta si explica legislatia la zi si ofera solutii profitabile pentru optimizarea fiscala a PFA!!

Ce trebuie sa contina registrul inventar PFA

In Registrul-inventar se inregistreaza elementele de natura activelor, dar si pasivul PFA-ului. Asadar, vor fi trecute informatii atat despre stocuri si active fixe, cat si despre creante si datorii. Cu ajutorul acestui document se pastreaza o evidenta clara si actualizata a patrimoniului PFA-ului si se reflecta corect pozitia financiara la momentul inventarierii. 

In cazul incetarii activitatii, Registrul-inventar se completeaza cu valoarea elementelor inventariate faptic la acea data.

I. Pentru PFA-urile care isi organizeaza contabilitatea in partida simpla, Registrul-inventar PFA va contine urmatoarele date:

1. Numarul curent al fiecarei operatiuni inregistrate in ordine cronologica 

2. Denumirea elementele inventariate. Acestea se inscriu fie element cu element, fie se trece denumirea grupei de elemente inventariate preluate din lista de inventariere. In acest caz, listele de inventariere se ataseaza ca documente justificative.

3. Valoarea de inventar. Aceasta este reprezentata de :
  • valoarea de intrare a elemnetelor patrimoniale inventariate, potrivit documentelor justificative, sau totalurilor din listele de inventariere a elementelor patrimoniale grupate dupa natura lor
  • valoarea ramasa de incasat, respective de plata, rezultata in urma inventraierii createlor si a datoriilor;

II. Pentru PFA-urile ce tin o evidenta contabila in partida dubla, Registrul-inventar va contine:

1. Numarul curent al operatiunilor inregistrate in ordine cronologica. Se inscriu operatiunile de la deschiderea registrului pana la sfarsitul exercitiului financiar, sau incetarea activitatii.

2. Denumirea elementelor inventariate. Acestea se vor trece detaliat pe fiecare cont de activ si de pasiv, conturile de valori materiale putand fi defalcate pe gestiuni. 

3. Valoarea contabila a elementelor inventariate. Valoarea contabila a unui activ este reprezentata de valoarea la care acesta este recunoscut in evidentele financiare, dupa ce s-au efectuat ajustarile corespunzatoare, adica dupa ce se deduc amortizarea acumulata, pentru activele amortizabile si ajustarile acumulate din depreciere sau pierdere de valoare. 

4. Valoarea de inventar a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, stabilite cu ocazia evaluarii la inventariere (pe baza listelor de inventariere si a proceselor-verbale de inventariere).

5. Diferentele din evaluare. Acestea sunt calculate ca diferente intre valoarea contabila si valoarea de inventar. Cauzele diferentelor. Acestea pot fi deprecieri, dezmembrari, terti neidentificati etc.

MODEL Registru inventar PFA - PDF

Va prezentam mai jos modelul de Registru inventar pentru PFA-urile care isi organizeaza contabilitatea in partida simpla. Documentul poate fi tinut in format electronic (Excel) sau in format fizic. Puteti descarca modelul de Registru-inventar PFA in format PDF - AICI>>>




Va prezentam si modelul de Registru inventar pentru PFA-urile care isi organizeaza contabilitatea in partida dubla. Documentul poate fi tinut in format electronic (Excel) sau in format fizic. Puteti descarca modelul de Registru-inventar pentru PFA in partida dubla in format PDF - AICI>>>

Model completat Registru inventar PFA

Pentru a vedea cum se completeaza corect un Registru-inventar, luam un studiu de caz cu rmatoarele situatii:

1. In cursul anului 2021, PFA a achizitionat mijloace fixe si obiecte de inventar, a desfasurat activitate economica si a incasat si platit diverse sume de bani, iar la sfarsitul anului 2021, cu ocazia inventarierii patrimoniului, a intocmit listele de inventar, pe baza carora a completat Registrul Inventar:


2. In cursul anului 2022, PFA nu a mai achizitionat alte mijloace fixe si nici alte obiecte de inventar (utilizand in continuare achizitiile din anul 2021) a desfasurat activitate economica si a incasat si platit diverse sume de bani, iar la sfarsitul anului 2022, cu ocazia inventarierii patrimoniului, a intocmit listele de inventar, pe baza carora a completat Registrul Inventar:


3. In cursul anului 2023, PFA nu a mai achizitionat alte mijloace fixe si nici alte obiecte de inventar in schimb a vandut toate mijloacele fixe si obiectele de inventar, a desfasurat activitate economica si a incasat si platit diverse sume de bani, iar la sfarsitul anului 2023, cu ocazia inventarierii patrimoniului, a intocmit listele de inventar, pe baza carora a completat Registrul Inventar:


In concluzie:

1. In cazul achizitiilor de mijloce fixe, valoarea fiscala minima de inregistrare a unei imobilizari este de 2.500 lei, si se amortizeaza pe durata de viata prevazuta de Hotararea nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. Imobilizarea corporala si amortizarea acesteia se inscrie in Fisa mijlocului fix. In registrul inventar se inscrie doar valoarea la care aceasta este recunoscuta dupa ce se deduce amortizarea cumulata;

2. Materiale de natura obiectelor de inventar, mobilierul incadrat ca obiect de inventar, materiale consumabile, materiale curatenie, tipizate, materiale birotica, etc., se inscriu la costul de achizitie;

3. Creantele (ex. sumele de incasat de la client) se inscriu la valoarea din fisa contabila (cumulat, atasandu-se lista clientilor neincasati);

4. Soldul contului bancar, se completeaza pe baza extrasului de cont;

5. Sold de numerar din casierie, se completeaza pe baza monetarului;

6. Datoriile fata de terti, inventariate pe baza facturilor primite si neachitate, a punctajelor realizate cu furnizorii, se completeaza cumulat, atasandu-se fise furnizorilor/balanta furnizorilor, etc.

Toate aceste informatii (precum si altele, in functie de situatia concreta) se completeaza cu ocazia inventarierii fizice.

Inventarierea consta in identificarea faptica a tuturor elementelor si evaluarea acestora la valoarea de inventar. Stocurilor determinate faptic se compara cu cele existente in contabilitate, pe baza datelor din fisele de magazie, fisele mijloacelor fixe.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016