
Raportul Special
realizat de specialisti
La 1 august a devenit operational sistemul RO e-TVA, un instrument digital al Ministerului Finantelor menit sa reduca decalajul fiscal in domeniul TVA, sa creasca gradul de conformare voluntara, sa combata evaziunea fiscala si sa consolideze capacitatea ANAF de colectare a taxelor si impozitelor.
E suficient sa urmariti online, oricand doriti, Webinarul e-TVA care contine o analiza completa si profesionista a sistemului e-TVA realizata de consultantul fiscal Laura Profeanu.
Veti afla cu aceasta ocazie care sunt principalele dificultati intampinate de contabili si cum pot fi ele depasite, totul intr-o prezentare de cca 60 de minute, alerta, clara si la obiect, cu un caracter 100% practic.
Cartea Verde a Contabilitatii
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Manual de politici contabile - Stick USB
Sistemul e-TVA explicat in cateva fraze
Foarte pe scurt, ANAF foloseste datele din alte sisteme de raportare fiscala (e-Factura, e-Transport, e-Sigiliu, SAF-T, e-Case de marcat, sistemul informatic integrat vamal) pentru a realiza o propunere de completare a decontului de TVA pe care i-o trimite contribuabilului, prin SPV.
Aceasta propunere nu il obliga pe contribuabil la nimic, el isi va depune propriul decont de TVA. Doar ca, daca apar diferente semnificative intre propunerea ANAF si decontul efectiv, contribuabilul va primi o notificare si va trebui sa explice de unde provin respectivele diferente – totul in termen de 20 de zile, sub amenintarea unei amenzi de pana la 10.000 de lei.
1. Decontul precompletat de TVA nu reprezinta o creanta fiscala
Decontul precompletat este generat de ANAF in baza informatiilor din diverse surse, dar el nu creeaza obligatii pentru dvs. Datele autoritatilor pot fi diferite de cele reale.
2. Aveti la dispozitie doar 20 de zile pentru a stabili forma finala a decontului de TVA
Decontul precompletat va fi transmis catre dvs. prin SPV, de catre ANAF, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA. Aveti la dispozitie 20 de zile pentru a verifica informatiile, a face eventualele modificari si a transmite forma finala a decontului pana la termenul limita de depunere (data de 25 a fiecarei luni).
3. Ce inseamna “diferente semnificative”?
Ulterior depunerii decontului, Fiscul va identifica daca exista diferente intre forma precompletata si forma finala pe care ati depus-o. “Diferentele semnificative” sunt cele care depasesc un prag de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei. In cazul in care se identifica asemenea diferente, veti fi notificat de ANAF, prin intermediul SPV.
4. Cum procedati daca sunteti notificat?
In acest caz avetiobligatia sa transmiteti, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate de ANAF, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii. ANAF va analiza raspunsul dvs. si va dispune masurile legale.
5. Care sunt consecintele nerespectarii procedurilor?
Nerespectarea procedurilor, nefurnizarea informatiilor cerute sau furnizarea de informatii partiale atrag aplicarea unei amenzi de pana la 10.000 lei. Totodata, aceste abateri vor constitui un indicator de risc fiscal, in baza caruia se poate decide initierea unui control.
Marea problema cu care se confrunta contabilii, legata de e-TVA
Mai mult ca sigur, toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA vor primi notificari legate de “diferentele semnificative”, intrucat autoritatile fiscale nu au toate elementele din care sa rezulte TVA colectata sau TVA deductibila.
Aceste diferente pot aparea , ca sa dam doar un exemplu, atunci cand contribuabilii utilizeaza sistemul TVA la incasare si TVA-ul aferent vanzarilor devine o suma exigibila fata de buget la momentul incasarii creantelor de la clienti.
Autoritatile fiscale nu au informatii despre incasarile de la clienti sau platile catre furnizori.
Iar primirea notificarii implica intocmirea de note justificative complexe, sub presiunea termenului de 20 de zile – o sarcina mare consumatoare de timp si energie, descurajanta pentru orice contabil, mai ales cand acesta tine contabilitatea mai multor firme.
Puteti urmari Webinarul e-TVA despre e-TVA oricand doriti!
Acesta este disponibil 24 de ore din 24 pe platforma www.webinar.rs.ro si poate fi accesat pe baza de username si parola pe care le primiti prin e-mail imediat dupa achitarea taxei de 247 lei + 19% TVA, redusa cu 20% de la 308 lei + TVA!
Nu uitati, noul sistem e-TVA este un izvor bogat de neclaritati si, implicit, o sursa majora de stres.
Iata de ce va invitam sa accesati Webinarul e-TVA sustinut de expertul Laura Profeanu, unde toate aceste neclaritati sunt identificate si explicate in detaliu, insotite de informatii privind modul optim in care trebuie gestionate.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Sfaturi de la experti
Inregistrare in contabilitate raport evaluare teren
Intrebare: Avem un teren intravilan cumparat in anul 2019. In octombrie 2024 se face un raport de evaluare cu scopul de a se estima valoarea de piata a terenului. Acest raport de evaluare trebuie sa fie inregistrat in contabilitate? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale
Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]
Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA