Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie autoturism: Impozitul pe mijloacele de transport

31-Dec-2018
3209

"Am achizitionat pe societate un autoturism, ca bun provenit din casare, neradiat. Putem vinde acest autoturism, din fondul de marfa, fara sa fim nevoiti sa inregistram prin DITL de la un sector la altul? Exista si alte implicatii fiscale?"

Raspunsul specialistului

Conform art. 468 alin. (2) din Codul fiscal impozitul pe mijloacele de transport se datoreaza pe perioada cat mijlocul de transport este inmatriculat sau inregistrat in Romania.
Pe de alta parte, potrivit art. 469 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal nu se datoreaza impozit pentru autovehiculele second-hand inregistrate ca stoc de marfa si care nu sunt utilizate in folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.

Pentru a aplica scutirea, pct.108 din Normele metodologice de aplicare prevede ca societatile de leasing sau comerciantii auto trebuie sa prezinte, dupa caz, urmatoarele:
- proces-verbal de reintrare in posesie a vehiculului inscris ca marfa pe stoc - in copie;
- declaratie de inventar;
- extras din situatiile financiare care dovedesc inscrierea pe stoc;


- dovada radierii din circulatia pe drumurile publice;
- o cerere de scoatere din evidentele fiscale;
- copie a actului de instrainare-dobandire catre un operator economic care are ca obiect de activitate reciclarea/vanzarea pieselor rezultate din dezmembrarea mijlocului de transport si/sau a oricarui alt act doveditor al recunoasterii daunei totale de catre asigurator sau al transferului de proprietate, spre exemplu factura de valorificare a vehiculului avariat catre un operator specializat in dezmembrarea si reciclarea vehiculelor, in cazul mijlocului de transport declarat dauna totala.

De asemenea, potrivit pct.126 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a art. 471 din Codul fiscal radierea din evidenta a vehiculelor se face de catre autoritatea care a efectuat inmatricularea sau inregistrarea doar in cazul scoaterii definitive din circulatie a acestora, la cererea proprietarului, in cazurile precizate la acest punct din norme.

Prin urmare, daca autoturismul nu a fost radiat, chiar daca societatea ar fi comerciant auto si l-a achizitionat in scop de revanzare (ca marfa), se datoreaza impozit pe mijloacele de transport deoarece,fiind inmatriculat, el este inca in circulatie si se poate circula cu el pe drumurile publice. Pentru a scoate autoturismul din evidentele organelor fiscale locale societatea trebuie sa aiba calitatea de comerciant auto ori sa fie societate de leasing si sa depuna o declaratie la organele fiscale locale, la care sa ataseze documentatia precizata la pct. 108 din normele metodologice.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016