
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
"Am achizitionat pe societate un autoturism, ca bun provenit din casare, neradiat. Putem vinde acest autoturism, din fondul de marfa, fara sa fim nevoiti sa inregistram prin DITL de la un sector la altul? Exista si alte implicatii fiscale?"
Conform art. 468 alin. (2) din Codul fiscal impozitul pe mijloacele de transport se datoreaza pe perioada cat mijlocul de transport este inmatriculat sau inregistrat in Romania.
Pe de alta parte, potrivit art. 469 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal nu se datoreaza impozit pentru autovehiculele second-hand inregistrate ca stoc de marfa si care nu sunt utilizate in folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.
Pentru a aplica scutirea, pct.108 din Normele metodologice de aplicare prevede ca societatile de leasing sau comerciantii auto trebuie sa prezinte, dupa caz, urmatoarele:
- proces-verbal de reintrare in posesie a vehiculului inscris ca marfa pe stoc - in copie;
- declaratie de inventar;
- extras din situatiile financiare care dovedesc inscrierea pe stoc;
De asemenea, potrivit pct.126 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a art. 471 din Codul fiscal radierea din evidenta a vehiculelor se face de catre autoritatea care a efectuat inmatricularea sau inregistrarea doar in cazul scoaterii definitive din circulatie a acestora, la cererea proprietarului, in cazurile precizate la acest punct din norme.
Prin urmare, daca autoturismul nu a fost radiat, chiar daca societatea ar fi comerciant auto si l-a achizitionat in scop de revanzare (ca marfa), se datoreaza impozit pe mijloacele de transport deoarece,fiind inmatriculat, el este inca in circulatie si se poate circula cu el pe drumurile publice. Pentru a scoate autoturismul din evidentele organelor fiscale locale societatea trebuie sa aiba calitatea de comerciant auto ori sa fie societate de leasing si sa depuna o declaratie la organele fiscale locale, la care sa ataseze documentatia precizata la pct. 108 din normele metodologice.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate A platitoare de TVA lunar in regim normal, cumpara un utilaj de la o societate B, platitoare de TVA la incasare, tranzactia fiind efectuata in luna ianuarie 2020. Societatea A deduce taxa pe valoarea adaugata in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In septembrie 2020 firma A din Romania a primit niste componente de la firma B din China, pentru care s-a facut proces verbal de custodie. TVA in vama s-a achitat pentru importul din China de catre firma A. Marfa a fost comandata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<