Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stii cand cumperi un bun executat silit. 3 probleme cu care te poti intalni

27-Apr-2018
23887
Ce trebuie sa stii cand cumperi un bun executat silit. 3 probleme cu care te poti intalni

Bunurile executate silit se vand, de regula, cu mult sub pretul lor de piata. Tocmai de aceea, executarile silite sunt vazute de multi oameni drept oportunitati pentru a cumpara mai ieftin un bun sau un imobil dorit. Executarea silita este punctul final in procesul de recuperare a unei creante de la un debitor care nu si-a respectat obligatiile de plata, fie el persoana fizica sau juridica.

Daca participi la executari silite vei avea ocazia sa achizitionezi bunuri si imobile la preturi la care nu ai putea spera in mod normal, insa intrarea in posesie poate deveni, in unele cazuri, dificila. Astfel, e foarte important sa te informezi si sa iti cunosti drepturile si obligatiile inainte sa participi la o astfel de licitatie, altfel poti ajunge sa regreti o achizitie care parea foarte convenabila.

Iata cu ce probleme te poti confrunta cand cumperi un bun executat silit:

Achizitia bunului

Ca sa poti participa la orice licitatie pentru bunuri executate silit, fie ele obiecte sau imobile, trebuie sa depui in contul executorului 10% din valoarea bunului executat. Acesti bani reprezinta un acont si iti vor fi returnati in cazul in care nu castigi licitatia. Pretul unui bun vandut la licitatie porneste de la cel afisat de executor in publicatiile de vanzare, insa poate creste daca se inregistreaza o oferta mai mare pentru acel bun.

Debitorul poate asista, dar nu poate participa la licitatie, nici in nume personal si nici prin interpusi, si nu poate interveni in niciun fel asupra licitatiei bunului respectiv. Participantii la licitatie sunt si ei obligati, sub incidenta legii, sa respecte anumite prevederi. Conform art. 246 din Codul de Procedura Penala, „fapta de a indeparta, prin constrangere sau corupere, un participant de la o licitatie publica ori intelegerea intre participanti pentru a denatura pretul de adjudecare se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.”

Achitarea bunului

Bunurile executate silit sunt scoase la licitatie de mai multe ori, pana cand sunt vandute. In cazul in care un bun nu este vandut la prima licitatie, se va organiza o noua licitatie, iar pretul de pornire pentru acel bun va scadea la 75% din valoarea initiala. Daca nu se realizeaza vanzarea la pretul de pornire nici la a doua licitatie, dar exista cel putin 2 cumparatori interesati, bunul va fi vandut cumparatorului cu cea mai mare oferta, insa pretul final al bunului nu poate scadea sub 30% din pretul de pornire al primei licitatii.

Odata castigata licitatia, incepe procesul de predare si, bineinteles, achitare a bunului achizitionat. Este foarte important sa nu licitezi niciodata pentru un bun pe care nu esti sigur ca il poti achita. Vei ramane fara bunul cumparat si vei plati foarte scump pentru aceasta greseala.

Adjudecantul sau castigatorul licitatiei va avea la dispozitie 30 de zile pentru achitarea bunului achizitionat. Daca ai castigat licitatia, dar nu vei putea achita bunul cumparat, nu doar ca vei pierde garantia de 10% din pret depusa anterior, dar vei fi obligat sa suporti si costurile organizarii unei noi licitatii si eventuala diferenta de pret.

Intrarea in posesie

Odata achitat bunul, urmeaza intrarea in posesie a noului proprietar. In cazul imobilelor, intrarea in posesie poate fi destul de costisitoare pentru cumparator. Ce trebuie sa ai in vedere la acest punct e faptul ca tu esti cel care va suporta toate cheltuielile transferului. Art. 1666 indica urmatoarele: „cheltuielile ocazionate de transferul de proprietate vor fi suportate de catre cumparatorul-adjudecatar”.

Mai mult decat atat, cumparatorul este cel caruia ii revine obligatia de a evacua imobilul si va suporta toate cheltuielile ocazionate cu acest prilej. Astfel, intrarea in posesie poate deveni dificila in unele cazuri si asta pentru ca foarte multe dintre imobilele vandute la licitatii sunt inca locuite.

Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016