
Raportul Special
realizat de specialisti
Bunurile executate silit se vand, de regula, cu mult sub pretul lor de piata. Tocmai de aceea, executarile silite sunt vazute de multi oameni drept oportunitati pentru a cumpara mai ieftin un bun sau un imobil dorit. Executarea silita este punctul final in procesul de recuperare a unei creante de la un debitor care nu si-a respectat obligatiile de plata, fie el persoana fizica sau juridica.
Daca participi la executari silite vei avea ocazia sa achizitionezi bunuri si imobile la preturi la care nu ai putea spera in mod normal, insa intrarea in posesie poate deveni, in unele cazuri, dificila. Astfel, e foarte important sa te informezi si sa iti cunosti drepturile si obligatiile inainte sa participi la o astfel de licitatie, altfel poti ajunge sa regreti o achizitie care parea foarte convenabila.
Iata cu ce probleme te poti confrunta cand cumperi un bun executat silit:
Achizitia bunului
Ca sa poti participa la orice licitatie pentru bunuri executate silit, fie ele obiecte sau imobile, trebuie sa depui in contul executorului 10% din valoarea bunului executat. Acesti bani reprezinta un acont si iti vor fi returnati in cazul in care nu castigi licitatia. Pretul unui bun vandut la licitatie porneste de la cel afisat de executor in publicatiile de vanzare, insa poate creste daca se inregistreaza o oferta mai mare pentru acel bun.
Debitorul poate asista, dar nu poate participa la licitatie, nici in nume personal si nici prin interpusi, si nu poate interveni in niciun fel asupra licitatiei bunului respectiv. Participantii la licitatie sunt si ei obligati, sub incidenta legii, sa respecte anumite prevederi. Conform art. 246 din Codul de Procedura Penala, „fapta de a indeparta, prin constrangere sau corupere, un participant de la o licitatie publica ori intelegerea intre participanti pentru a denatura pretul de adjudecare se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.”
Achitarea bunului
Bunurile executate silit sunt scoase la licitatie de mai multe ori, pana cand sunt vandute. In cazul in care un bun nu este vandut la prima licitatie, se va organiza o noua licitatie, iar pretul de pornire pentru acel bun va scadea la 75% din valoarea initiala. Daca nu se realizeaza vanzarea la pretul de pornire nici la a doua licitatie, dar exista cel putin 2 cumparatori interesati, bunul va fi vandut cumparatorului cu cea mai mare oferta, insa pretul final al bunului nu poate scadea sub 30% din pretul de pornire al primei licitatii.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Odata castigata licitatia, incepe procesul de predare si, bineinteles, achitare a bunului achizitionat. Este foarte important sa nu licitezi niciodata pentru un bun pe care nu esti sigur ca il poti achita. Vei ramane fara bunul cumparat si vei plati foarte scump pentru aceasta greseala.
Adjudecantul sau castigatorul licitatiei va avea la dispozitie 30 de zile pentru achitarea bunului achizitionat. Daca ai castigat licitatia, dar nu vei putea achita bunul cumparat, nu doar ca vei pierde garantia de 10% din pret depusa anterior, dar vei fi obligat sa suporti si costurile organizarii unei noi licitatii si eventuala diferenta de pret.
Intrarea in posesie
Odata achitat bunul, urmeaza intrarea in posesie a noului proprietar. In cazul imobilelor, intrarea in posesie poate fi destul de costisitoare pentru cumparator. Ce trebuie sa ai in vedere la acest punct e faptul ca tu esti cel care va suporta toate cheltuielile transferului. Art. 1666 indica urmatoarele: „cheltuielile ocazionate de transferul de proprietate vor fi suportate de catre cumparatorul-adjudecatar”.
Mai mult decat atat, cumparatorul este cel caruia ii revine obligatia de a evacua imobilul si va suporta toate cheltuielile ocazionate cu acest prilej. Astfel, intrarea in posesie poate deveni dificila in unele cazuri si asta pentru ca foarte multe dintre imobilele vandute la licitatii sunt inca locuite.
Sursa foto: Shutterstock
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Sfaturi de la experti
Contestatie rezultat inspectie fiscala
Intrebare: Perioada inspectiei fiscale este anul 2023, 2024 si lunile ianuarie, februarie, martie 2025. Suma respinsa pentru anul 2025 este de 22.480 lei. Cum pot contesta aceasta suma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Pentru actionarul cu domiciliul in Scotia, care primeste dividende din Romania, ce declaratie trebuie sa depuna societatea noastra: D205 sau D207? Daca am depus deja D205 pentru 2024, ce se mai poate face? 2. Ce documente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA