Contractele la distanta s-au modificat. Modificarile privesc cerintele de informare, incheierea si dreptul de retragere
OUG 34/2014 a modificat mai multe aspecte privind
drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii.
Contractele la distanta se supun astfel unor noi reglementari pe care le explicam prin cele ce urmeaza, intr-o scurta analiza.
Va informam totodata ca
OUG nr. 34/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 427/2014 si a intrat in vigoare din 13.06.2014.
Prin
OUG 34/2014 este definit
contractul la distanta ca fiind
orice contract incheiat intre profesionist si consumator in cadrul unui sistem de vanzari sau de prestare de servicii la distanta organizat, fara prezenta fizica simultana a profesionistului si a consumatorului, cu utilizarea exclusiva a unuia sau a mai multor mijloace de comunicare la distanta, pana la si inclusiv in momentul in care este incheiat contractul. OUG 34/2014 modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. Astfel, definitia contractului la distanta, noteaza Lege5.ro, tine cont de materia specifica, astfel: contractul de furnizare a unor servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau a unor servicii de acces si conectare la retele publice de comunicatii electronice, precum si de livrare a unor echipamente terminale care au legatura cu furnizarea serviciului, incheiat cu utilizatorii finali, persoane juridice, fara prezenta fizica simultana a partilor, care utilizeaza in mod exclusiv, inainte si inclusiv la momentul incheierii contractului, unul sau mai multe mijloace de comunicatie la distanta.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Calcul cost de productie apartamente O societate platitoare de tva si profit construieste case de locuit, produse in curs de executie din anul 2021, ce urmeza sa le vanda in anul 2025. Este corect sa inregistram...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Trecere la impozit pe profit O societate care a fost platitoare de impozit micro in 2024 si a trecut la impozit pe profit din 2025, dintr-o greseala "tehnica" si de neatentie, evident, in formularul de bilant,...citeste mai mult
Se stabileste ca
site-urile comerciale trebuie sa indice, cel mai tarziu la inceputul procesului de formulare a comenzii, daca se aplica vreo restrictie in ceea ce priveste livrarea si care sunt mijloacele de plata acceptate.
Aceeasi sursa atrage atentia asupra faptului ca, potrivit noilor prevederi, in situatia in care profesionistul apeleaza
telefonic consumatorul, in cazul in care urmeaza sa se incheie un contract la distanta, profesionistul trebuie sa confirme oferta consumatorului, al carui angajament incepe doar dupa ce acesta a semnat oferta sau dupa ce si-a trimis consimtamantul scris. Aceste confirmari trebuie facute pe un suport durabil.
De asemenea,
profesionistul este obligat sa trimita consumatorului confirmarea incheierii contractului, pe un suport durabil, intr-un termen rezonabil din momentul incheierii contractului la distanta si cel tarziu la momentul livrarii produselor sau inainte de inceperea prestarii serviciului solicitat.
Momentul incheierii contractului la distanta il constituie momentul confirmarii, pe un suport durabil, de catre profesionist a acceptarii
comenzii transmise de consumator, informeaza Lege5.ro.
ATENTIE! Aceste reglementari, precum si celelalte din prezenta ordonanta, nu aduc atingere dispozitiilor privind incheierea prin mijloace electronice a contractelor si comenzile prin internet, astfel cum sunt stabilite la art. 7 si 9 din Legea nr. 365/2002, republicata, cu modificarile ulterioare.
In ce priveste
dreptul de retragere, prevederile stabilesc ca respectivul consumator beneficiaza de o perioada de 14 zile pentru a se retrage dintr-un contract la distanta sau dintr-un contract in afara spatiilor comerciale, fara a fi nevoit sa justifice decizia de retragere si fara a suporta alte costuri decat:
- costurile suplimentare in cazul in care consumatorul a ales in mod explicit un alt tip de livrare decat livrarea standard oferita;
- costurile directe legate de returnarea produselor, cu exceptia cazului in care profesionistul accepta sa suporte acele costuri sau in care profesionistul nu a informat consumatorul ca aceste costuri trebuie suportate de consumator. in cazul contractelor in afara spatiilor comerciale, in cazul carora produsele au fost livrate la domiciliul consumatorului la momentul incheierii contractului, profesionistul preia produsele pe cheltuiala sa daca produsele, prin natura lor, nu pot fi returnate in mod normal prin posta.
Nota: Noile reglementari se aplica pentru contractele incheiate dupa data intrarii sale in vigoare, in vreme ce pentru contractele in curs de derulare se aplica legislatia in vigoare la data incheierii acestora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SAF-T. Erori
Intrebare: Am urmatoarea eroare la depunerea declaratiei 406: Eroare regula: R_SECT_MIS: Declaratia 919819170 are urmatoarele sectiuni lipsa: Account Nu am eroare la generarea declaratiei, doar la depunere. Cum pot rezolva?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Ajustare TVA livrare cladire in regim de scutire
Intrebare: Societatea, platitoare de TVA, a achizitionat in aprilie 2021 un imobil nou, cu taxare inversa: valoare: 800.000 lei / TVA 19% ? 152.000 lei (taxare inversa). Imobilul a fost utilizat astfel: 20% ? sediu social 80% ? inchiriat, in perioada ianuarie 2021 ? mai 2025, in regim de taxare TVA, conform art. 292 alin. (2) lit. e) Cod fiscal. In iunie 2025 s-a decis vanzarea imobilului catre o persoana fizica, in regim de scutire. Cum se calculeaza ajustarea de TVA dedusa la momentul achizitiei si unde...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Corectarea erorii privind bonificatia OUG 153/2020
Intrebare: Am calculat gresit bonificatia la plata impozitului pe venit pentru anul 2024, in sensul ca am scazut din impozit o bonificatie mai mare decat cea la care se incadra contribuabilul, conform OUG 153/2020. Am depus bilantul in luna mai si D100 pentru trimestrul IV in ianuarie, insa atunci am declarat impozit zero si am depus pentru impozitul pe dividende. Cum se poate corecta? Care este procedura prin care se poate indrepta aceasta greseala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Redirectionare prin formularul 177
Intrebare: Pentru urmatoarea speta: Impozit pe profit calculat: 126.026 lei Bonificatie: 15.123 lei Impozit pe profit de plata: 110.903 lei Cifra de afaceri pentru anul 2024: 4.920.381 lei Va rog sa-mi spuneti cat pot redirectiona prin formularul 177. Daca ANAF-ul este cel care face plata catre unitatea de cult, cum se reflecta aceasta suma in contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare marfa in consignatie
Intrebare: In vederea stimularii vanzarilor, dorim sa livram marfa catre unii clienti in regim de consignatie. Asta presupune ca marfa pleaca cu aviz catre client, iar factura se intocmeste in momentul in care clientul nostru (consignatarul) vinde mai departe marfa catre terti. Factura va fi facuta de catre el catre clientii lui, iar el va primi factura de la noi. Inregistrarea in gestiune o face pe baza avizului de insotire cu care vine marfa, intr-un cont extrabilantier, pana la momentul vanzarii marfii....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<