Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturile consumatorilor europeni: Trebuie sa stim sa ne aparam!

13-Iun-2014
2572
In perioada 5-6 iunie, comisarul european pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica, viziteaza Romania in cadrul unei serii de misiuni dedicate consumatorilor in statele membre in care exista un potential ridicat de consolidare a culturii consumatorilor.

Romania este cea de a doua tara vizitata de comisar, dupa Grecia, unde acesta s-a deplasat la inceputul anului. Mesajul principal al acestor misiuni este urmatorul: pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele legislatiei privind drepturile consumatorilor, cetatenii trebuie sa isi cunoasca drepturile si sa le exercite in viata lor de zi cu zi.

Comisarul Mimica a declarat: "Daca nu iti cunosti drepturile, nu le vei folosi sau pune in aplicare. Atunci cand sunt intrebati despre drepturile lor de baza in calitate de consumatori, cetatenii romani raspund corect in 51% din cazuri, cu mult sub media UE de 60%. Este esential sa iti cunosti drepturile de consumator si sa le aplici pe deplin in viata reala. Din acest motiv, Comisia Europeana a initiat o noua campanie de informare privind drepturile consumatorilor, pe care o voi lansa la Bucuresti saptamana aceasta."

Romanii sunt din ce in ce mai interesati si mai constienti de drepturile lor in calitate de consumatori. Ultimul sondaj Eurobarometru privind drepturile consumatorilor din Romania, publicat astazi de Comisia Europeana, indica faptul ca 72% dintre romanii din principalele orase ale tarii au indragit mesajul campaniei de informare a UE privind protectia consumatorilor desfasurata in Romania: "E dreptul tau! Actioneaza!".

Cu toate acestea, situatia consumatorilor romani nu este uniforma. in anumite sectoare, Romania a inregistrat rezultate bune, cum ar fi, de exemplu, siguranta bunurilor, in care atat autoritatile nationale, cat si comerciantii cu amanuntul efectueaza mai multe controale decat in multe alte state membre. Cu toate acestea, statisticile arata ca majoritatea consumatorilor romani nu se simt protejati corespunzator de masurile de protectie existente. Numarul alarmant al acestora necesita luarea unor masuri imediate.



In Romania, comisarul Mimica coopereaza cu autoritatile nationale si organizatiile de consumatori, contribuind astfel la capacitarea consumatorilor romani. in acest context, discutiile se concentreaza pe modalitatile de imbunatatire a nivelului de informare a cetatenilor cu privire la drepturile pe care le detin. Atentia cade, in special, pe noile drepturi de care se vor bucura cetatenii odata cu intrarea in vigoare a Directivei privind drepturile consumatorilor, in data de 13 iunie. Un alt aspect important se refera la modul optim de punere in aplicare a acestor drepturi, de exemplu prin mecanismul de solutionare alternativa a litigiilor sau cel de solutionarea online a acestora.
Comisarul Mimica acorda o importanta deosebita educatiei tinerilor consumatori. Acesta se va intalni cu studenti si profesori de la "Colegiul National Ecaterina Teodoroiu" din Targu-Jiu, care a castigat premiului doi la concursul ConsumerClassroom.eu din acest an. Comisarul va avea astfel ocazia de a asculta ideile tinerilor privind modul in care normele de protectie a consumatorilor pot deservi mai bine interesele noii generatii.

Context

Conform unui sondaj realizat la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie 2013, 51% din publicul roman isi aminteste ca a intalnit mesaje referitoare la drepturile consumatorilor si un sfert dintre acestia isi aduc aminte de anumite reclame/articole din ziare care ii indemnau sa isi apere drepturile de consumatori. in plus, 82% din persoanele care au vazut aceste informatii privind drepturile consumatorilor au spus ca le-au gasit utile, in general usor de inteles si usor de retinut.

De la lansarea campaniei in iunie 2012, cetatenii romani au fost informati despre drepturile lor in calitate de consumatori atat in tara, cat si in alte state membre ale UE. in cele 12 luni de campanie, televizorul a constituit principala sursa de informare (84%), dar, in ultima parte a campaniei, s-a inregistrat o crestere a importantei mediului online (Internet 26%, retele sociale 10%).

Pe langa publicitatea TV, in presa si online, in cadrul campaniei de comunicare, romanii au avut posibilitatea de a consulta pagina de internet www.consumatoreuropean.ro, de a accesa o platforma de comunicare sociala si de a participa la o serie de mese rotunde cu reprezentantii mediului de afaceri, precum si la actiuni de informare desfasurate in aeroporturi, centre comerciale, supermarketuri si universitati.

Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016