Ce este adaosul comercial
Adaosul comercial reprezinta suma sau procentul adaugat de comerciant la pretul de achizitie al unui produs, in scopul obtinerii unui profit. Cu alte cuvinte, este diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, inainte de aplicarea TVA si reflecta venitul obtinut de comerciant pentru activitatea sa de intermediere.Adaosul comercial este stabilit de fiecare companie in functie de strategia sa de piata, costuri si concurenta, si poate varia de la un produs la altul sau de la un sector economic la altul.
Este important de facut diferenta dintre marja comerciala si adaosul comercial, deoarece, desi ambele se refera la profitul obtinut din comercializarea unui produs, ele se calculeaza diferit. Adaosul comercial se raporteaza la pretul de achizitie (ex: un adaos de 30% aplicat la un produs cumparat cu 100 lei inseamna un pret de vanzare de 130 lei), in timp ce marja comerciala se raporteaza la pretul de vanzare (in acelasi exemplu, marja va fi de 30 lei din 130 lei, adica aproximativ 23%).
Aceasta diferenta este esentiala in contabilitate si analiza financiara, deoarece poate influenta modul in care sunt evaluate performantele comerciale ale unei afaceri.
Cum se calculeaza adaosul comercial
Adaosul comercial poate fi exprimat ca valoare absoluta sau ca procent din pretul de achizitie.1. Formula de calcul pentru adaosul comercial in valoare absoluta este:
Adaos comercial=Pret de vanzare fara TVA−Pret de achizitie fara TVA
2. Formula pentru adaosul comercial procentual este:
Adaos comercial (%) = (Pret de vanzare fara TVA−Pret de achizitie fara TVA)/ Pret de achizitie x 100
Exemplu:

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manual de politici contabile - Stick USB

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompletare bilant F30 creante O societate inregistreaza la sfarsitul anului 2024 clienti ale caror solduri neachitate au depasit perioada de scadenta conform contractului incheiat intre parti drept pentru care...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDin 1 mai 2025 se majoreaza taxele pentru muzica ambientala folosita in spatiile comerciale. Ce trebuie sa stie firmele citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAccize energie electrica prosumator Suntem un operator care producem energie electrica cu panouri fotovoltaice. Cantitatea produsa depaseste consumul propriu, pentru care am obtinut scutirea de la plata accizelor....citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCorectarea informatiilor privind amortizarea unei imobilizari corporale As dori sa intreb ce documente ar trebui sa avem daca dorim sa corectam incadrarea la un mijloc fix, de la o grupa la alta, cum se poate corecta, avand in vedere ca se trece de la...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCASS datorata la veniturile din activitati independente realizate de salariati PFA infiintata incursul lunii noiembrie 2024, care a optat pentru plata CASS si in situatia realizarii de venituri impozabile sub plafonul de 6 salarii minime. Cum se plateste CASS...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Pret de achizitie: 100 lei (fara TVA)
Pret de vanzare: 130 lei (fara TVA)
Adaos comercial (valoare) = 130 - 100 = 30 lei
Adaos comercial (%) = (30 / 100) × 100 = 30%
Controale fiscale pe TVA. Rambursare, documente justificative, exemple practice - solutia problemelor tale in materie de inspectie fiscala pe domeniul TVA
Monografie contabila adaos comercial
In cazul comertului cu amanuntul, adaosul comercial este inregistrat distinct, cu ajutorul contului 378 „Diferente de pret la marfuri”.In comertul cu ridicata, nu este inregistrat distinct, ci este determinat ca diferenta dintre pretul de vinzare (evidentiat in contul 707) si pretul de cumparare (evidentiat in contul 607).
Va prezentam mai jos monografia contabila pentru adaosul comercial, avand in vedere urmatorul scenariu:
- O societate desfasoara activitate de comert cu amanuntul. In cursul lunii martie, aceasta se aprovizioneaza cu marfa in valoare de 1.000 lei, TVA 190 lei.
- Pe factura de achizitie este inscrisa distinct valoarea garantiilor aferente ambalajelor: 300 ambalaje x 0,5 lei/ambalaj = 150 lei.
- Se practica un adaos comercial de 40%, adica: 1.000 lei x 40% = 400 lei
- TVA aferenta: 1.400 lei x 19% = 266 lei
Vom avea urmatoarele inregistrari contabile:
1. Inregistrarea facturii de achizitie a marfurilor:
% = 401 1.340 lei
371 „Furnizori” 1.000 lei
„Marfuri”
4426 190 lei
„TVA deductibila”
2678 150 lei
„Alte creante imobilizate”
2. Inregistrarea adaosului comercial se va face astfel:
371 = % 666 lei
„Marfuri” 378 400 lei
„Diferente de pret
la marfuri”
4428 266 lei
„TVA neexigibila”
3. Plata facturii:
401 „Furnizori” = 5121 „Conturi la banci in lei” 1.340 lei
Cat este adaosul comercial maxim admis de lege
Intr-o economie de piata, preturile sunt stabilite, in mod formal, ca rezultat al interactiunii dintre cerere si oferta – aspect reglementat si de Legea nr. 21/1996, care prevede ca: „Preturile produselor si tarifele serviciilor si lucrarilor se stabilesc liber, prin concurenta, in functie de cerere si oferta”.Prin urmare, nu exista o lege care sa stabileasca un adaos comercial maxim care poate fi aplicat. Cu toate acestea, prin OUG 67/2023 a fost introdusa o plafonare temporara a adaosului comercial pentru anumite categorii de produse.
Plafonarea este valabila pana la 30 iunie 2025, avand ca scop combaterea cresterii excesive a preturilor la anumite produse agricole si alimentare.
Lista produse plafonare adaos comercial
Lista produselor pentru care s-a stabilit plafonarea adaosului comercial este urmatoarea:
1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati 2. Lapte de vaca de consum 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT
3. Branza telemea de vaca vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Faina alba de grau „000“ pana la 1 kg
6. Malai pana la 1 kg
7. Oua de gaina calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui pana la 2 l
9. Carne proaspata pui (pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os si aripi de pui, varianta standard)
10. Carne proaspata porc ( carne porc lucru, pulpa porc cu os si fara os, spata de porc)
11. Legume proaspete vrac (rosii, ceapa, castraveti, fasole uscata, morcovi, ardei gras Bianca si ardei capia, usturoi)
12. Fructe proaspete vrac ( mere rosii si mere golden, prune, pere, struguri de masa)
13. Cartofi proaspeti albi vrac
14. Zahar alb tos pana la 1 kg
15. Smantana - 12% grasime
16. Unt pana la 250 grame
17. Magiun pana la 350 grame
Adaos comercial maxim produse agricole si alimentare
Pentru produsele agricole si alimentare din lista de mai sus, se aplica urmatoarele reguli privind adaosul comercial maxim:
1. Procesatori - acestia pot aplica un adaos comercial de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat conform reglementarilor contabile in vigoare, incluzand cheltuielile directe si indirecte.
2. Distribuitori - adaosul comercial cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor, nu poate depasi 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale.
3. Comercianti cu amanuntul si cash & carry - acestia pot practica un adaos comercial de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In aceasta cota de adaos sunt incluse si remizele si risturnele.
Adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a respectivelor produse.
ATENTIE!
In cazul produselor agricole si alimentare care intra pe teritoriul Romaniei si nu sunt introduce in procesul de productie, cota maxima de adaos este de 5% fata de pretul de achitie, la care se adauga chetuielile directe si indirecte prevazute de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.826/2003 . Produseleagricole si alimentele care fac obiectul acestei masuri sunt: ulei, zahar,faina,malai,carne de porc,pui si vita, pentru cantitati de produs ambalat mai mari de 5k/5l.
Declararea adaosului comercial pentru produse agricole si alimentare
Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2023, toti operatorii economici inregistrati in Romania care participa la activitati de productie, import, comert intracomunitar, distributie sau vanzare cu amanuntul pentru produsele agricole si alimentare prevazute in anexa actului normativ sunt obligati sa respecte masuri temporare menite sa limiteze cresterea nejustificata a preturilor.
Potrivit articolului 3, alineatele (3) si (4) din aceeasi ordonanta, pe durata aplicarii acesteia, operatorii economici care comercializeaza produsele mentionate au obligatia de a furniza dovezi care atesta nivelul adaosului comercial practicat.
Aceste dovezi constau in declaratii pe propria raspundere, semnate fie de reprezentantii legali ai firmelor, fie de persoane desemnate prin imputernicire.
Declaratiile pe propria raspundere NU trebuie neaparat depuse la o autoritate, ci trebuie pastrate la dosarul de contabilitate, alaturi de facturile aferente si alte documente relevante. Acestea vor fi prezentate la cerere, in cazul unor audituri sau inspectii efectuate de autoritati competente, cum ar fi inspectorii fiscali sau alti oficiali responsabili de monitorizarea si aplicarea legislatiei in vigoare.
Pastrarea corespunzatoare a acestor documente este esentiala pentru a demonstra conformitatea cu reglementarile stabilite de ordonanta si pentru a evita sanctiunile pentru nerespectarea acestora.