Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a pus recent in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin prin care apar noi obligatii pentru operatorii economici. Ace?tia trebuie sa respecte noi reguli atunci cand afiseaza pretul produselor pe cate le comercializeaza.
Directia Generala Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana din cadrul A.N.P.C., va supune atentiei propunerea de ordin cu caracter normativ privind obligatia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informatii clare si neechivoce cu privire la pretul produselor.
Conform Referatului de aprobare, informarea trebuie sa fie efectuata de catre operatorii economici, prin afisarea preturilor la loc vizibil sau pe produs.
Urmare actiunilor de control au fost constate anumite practici ale operatorilor economici in general, inclusiv la cei din domeniul farmaciilor care, prin folosirea unor informatii neclare in special in cazul comercializarii prin intermediul cardurilor de fidelitate, determina consumatorii sa achizitioneze anumite produse, pe care in conditii normale poate nu le-ar achizitiona.
Astfel, se afiseaza pe produs, cu cifre de dimensiuni mai mari, pretul mai mic dar care este valabil doar la comercializarea prin intermediul cardului emis de operatorul economic/farmacie, iar pretul mai mare, aplicabil fara card, se trece cu cifre mai mici, astfel incat consumatorul care nu poseda un card la operatorul economic respectiv este indus in eroare prin aplicarea pretului mai mare.
In plus, nu sunt limitate cazurile in care operatorii economici solicita consumatorului cardul de fidelitate fara a rezulta din bonul de casa eliberat vreo reducere de pret, consumatorul fiind astfel indus in eroare.
Avand in vedere situatia constatata, este evidenta existenta pe piata a unor practici care urmaresc sa determine consumatorul sa ia o decizie de cumparare, oferindu-se perpectiva unui avantaj material. De fapt, acest avantaj nu este real pentru toti consumatorii, avand doar menirea de a contribui la adaptarea rezolutiei de a cumpara.
Astfel, operatorii economici, in general, inclusiv cei din domeniul farmaciilor trebuie sa ofere informatii clare cu privire la preturile practicate
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Extras din Proiectul de Ordin:
Avand in vedere atributiile A.N.P.C., de supraveghere si control, precum si de asigurare a informarii corecte a consumatoilor, consideram ca este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor.
In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, va rugam sa dispuneti inserarea respectivului proiect pe pagina de WEB a A.N.P.C., afisarea la sediul institutiei si comunicarea catre mass-media a acestei initiative.
Ordin privind obligatia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informatii clare si neechivoce cu privire la pretul produselor
Avand in vedere prevederile:
- art.9 si art.18 -19 si art.25 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia
consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii de Guvern nr. 700/2012 privind organizarea si functionarea Autoritatii
Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
Referatul nr. 3512/30.03.2023 intocmit de Directia Generala Control si Supraveghere
Piata si Armonizare Europeana.
presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emite urmatorul ordin:
Art. 1. Prezentul ordin stabileste conditiile de informare corecta si neechivoca cu privire la afisarea preturilor produselor comercializate atat prin vanzare directa, cat si la distanta, prin utilizarea /intermediul cardurilor de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de catre operatorii economici, pentru a facilita compararea preturilor.
Art. 2. In cazul unei vanzari directe, operatorii economici sunt obligati sa informeze consumatorii, prin aplicarea pe produs sau in imediata vecinatate unde este expus produsul, cel putin a pretului cel mai mare al produsului respectiv chiar daca este afisat si pretul redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de operatorul economic, utilizand pentru toate preturile aceleasi caractere de font, culoare, marime si alte caracteristici.
Art. 3. In cazul unei vanzari on-line operatorii economici sunt obligati sa informeze consumatorii, prin afisarea in acelasi camp vizual in care este expus produsul, cel putin a pretului cel mai mare al produsului respectiv chiar daca este afisat si pretul redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de operatorul economic, utilizand pentru toate preturile aceleasi caractere de font, culoare, marime si alte caracteristici.
Art. 4. Solicitarea si utilizarea de catre operatorii economici a cardurilor de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare a consumatorilor la comercializarea produselor fara sa se asigure beneficii consumatorilor, este interzisa.
Art. 5. Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Sursa: ANPC
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
RO e-Transport: Cine are obligatia declararii in sistem de la 1 iulie 2022 (OUG 41/2022)Defectiuni ale casei de marcat fiscale. Cum tinem evidenta operatiunilor?A fost lansata o aplicatie dedicata operatorilor economici din turism (Informare MEEMA)Certificatele de Urgenta: 15 intrebari si raspunsuri. PFA-urile pot beneficia de ele?Nou proiect OUG pentru modificarea unor acte normativeUltimele articole
E-factura: Facturile catre persoane fizice trebuie emise prin sistem?Ordinul 3788/2024. Procedura privind inscrierea in Registrul RO e-Factura optionalControalele antifrauda continua! Ce OPERATORI ECONOMICI sunt in vizorul autoritatilorSituatii semestriale 2024. Cine NU va intocmi raportari contabile la 30 iunie 2024Controale GDAF: Inspectorii verifica operatorii care efectueaza ITP pentru autovehiculeSfaturi de la experti
Chirie de la persoana fizica si juridica. Completare declaratia unica. Plata CASS. Depunere C168
Intrebare: 1. O persoana fizica inchiriaza un apartament unei persoane juridice incepand cu 01.08.2023 pana in 31.08.2024. In luna septembrie 2024, intocmeste un act aditional de prelungire pentru perioada 01.09.2024 - 01.09.2025. Chiria...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cesiune creanta. Monografie contabila
Intrebare: Societatea noastra a incheiat cu o banca un contract de cesiune pentru creantele detinute de aceasta (banca) impotriva unui debitor. Dupa achitarea contractului catre banca, societatea noastra doreste cesionarea creantei cumparate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA