Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Firmele care nu achizitioneaza AMEF din motive independente, nu vor fi sanctionate

30-Oct-2018
5560

Ministerul Finantelor Publice ofera asigurari ca operatorii economici obligati sa foloseasca aparatul de marcat electronic fiscal (AMEF) de la 1 noiembrie nu vor primi nici macar avertisment in cazul in care acestia nu au achizitionat noua casa de marcat din motive independente de ei. 

Intr-un comunicat de presa remis de MFP se reaminteste ca au fost adoptate masuri legislative pentru a asigura aplicarea unui tratament preventiv stimulativ si de indrumare a contribuabililor, inclusiv dupa data de 1 noiembrie 2018.

“Scopul este ca procesul de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic sa se deruleze fara afectarea activitatii operatorilor economici si fara aplicarea de sanctiuni, daca nu exista elemente de vinovatie ale contribuabililor”, subliniaza reprezentantii MFP.

In sursa citata se arata ca in ultimele luni a crescut deja foarte mult dotarea cu noile case de marcat, estimandu-se ca pana la finalul anului in cursa sa nu mai fie prea multi operatori economici care sa nu fie dotati cu AMEF.

Controalele de la FISC pentru verificarea implementarii masurii de dotare cu AMEF a operatorilor economici se vor desfasura in baza unei proceduri care trebuie sa respecte urmatoarele repere metodologice: 

– Potrivit legii, contribuabilul care nu are AMEF din motive independente de el, dupa data de 1 noiembrie, nu poate fi sanctionat nici macar cu avertisment (de exemplu: prototipul (modelul) de AMEF specific unei anumite activitati economice nu este disponibil pe piata, ori termenul la care distribuitorul s-a angajat sa livreze aparatul este ulterior datei la care este efectuat controlul). Aceasta masura a fost dispusa ca urmare a faptului ca nu se poate aplica o sanctiune in lipsa existentei unei vinovatii a contribuabilului.
– In cazul in care contribuabilul nu are AMEF din motive dependente de el, acesta va primi avertisment doar in cazul in care se afla la prima abatere.

In situatia in care organele de control constata ca un contribuabil este in culpa, in urma unei analize “pot constata, de la caz la caz, cel putin urmatoarele situatii si pot proceda in consecinta astfel:


- este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat si instalat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de instalare foarte scurt;
- nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate corespunzatoare activitatii acestuia, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen scurt de dotare”, se mai arata in comunicatul remis de MFP.

Datele extrase din AMEF instalate se transmit lunar, electronic, prin declaratie inteligenta pusa deja la dispozitia operatorilor economici ( A 4200).

Ulterior, dupa finalizarea procesului de implementare la nivelul tuturor utilizatorilor, aparatele de marcat vor fi conectate la un sistem informatic si transmiterea informatiilor se va face zilnic.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016