
Raportul Special
realizat de specialisti
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou ghid oficial cu privire la utilizarea documentelor financiar-contabile si intocmirea raportarilor anuale, care se adreseaza persoanelor fizice si asocierilor fara personalitate juridica si persoanelor juridice romane care au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla sau in partida dubla.
In acest ghid este reglementata modalitatea de raportare in cazul revenirii la anul calendaristic, ulterior alegerii unui exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 din Legea contabilitatii.
Ori de cate ori entitatea isi alege un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, se aplica prevederile art. VI alin. (1) - (6) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 4.160/2015 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile, care stipuleaza urmatoarele:
1. Persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) si (5) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, intocmesc situatii financiare anuale dupa cum urmeaza:
-termen de depunere: 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru entitatile mentionate la art. 36 alin. (1) lit. a);
- termen de depunere: 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru entitatile mentionate la art. 36 alin. (1) lit. b).
2. La intocmirea bilantului, respectiv a situatiei pozitiei financiare, pe langa sumele corespunzatoare celor doua date de raportare, se vor inscrie si soldurile la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale.
Aceste prevederi nu se aplica entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic de la data infiintarii acestora, potrivit prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
3. La intocmirea contului de profit si pierdere, respectiv a situatiei rezultatului global, sumele corespunzatoare perioadei precedente celei de raportare vor cuprinde rulajele inregistrate de la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale, pana la inceputul acelei perioade de raportare.
De exemplu, in cazul unei entitati care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si alege ca data de raportare pentru situatiile financiare anuale data de 31 martie 2016:
- bilantul care este parte componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 martie 2016 cuprinde 3 coloane cu solduri la urmatoarele date: 1 ianuarie 2015, 1 aprilie 2015 si 31 martie 2016;
- contul de profit si pierdere care este parte componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 martie 2016 cuprinde doua coloane cu rulaje corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2015 - 31 martie 2015 si 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016.
4. Entitatile care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si din ale caror situatii financiare anuale face parte, de asemenea, situatia modificarilor capitalului propriu, prezinta modificarile capitalurilor proprii prin raportare la inceputul si finalul perioadei de raportare.
De exemplu, in cazul unei entitati care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si alege ca data de raportare pentru situatiile financiare anuale data de 31 martie 2016, modificarile capitalurilor proprii se prezinta prin raportare la data de 1 aprilie 2015, respectiv 31 martie 2016.
5. Entitatile care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si din ale caror situatii financiare anuale face parte, de asemenea, situatia fluxurilor de trezorerie, prezinta pentru exercitiul financiar precedent celui de raportare fluxurile de trezorerie inregistrate de la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale, pana la inceputul acelei perioade de raportare.
De exemplu, in cazul unei entitati care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si alege ca data de raportare pentru situatiile financiare anuale data de 31 martie 2016, fluxurile de trezorerie raportate corespund perioadelor 1 ianuarie 2015 - 31 martie 2015 si 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016.
6. Modalitatea de raportare prevazuta de alin. (2) - (5) se aplica ori de cate ori entitatea isi alege un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si se prezinta in notele explicative care insotesc respectivele situatii financiare anuale.
In cazul revenirii la anul calendaristic, Legea contabilitatii nu prevede depunerea vreunei instiintari in acest sens.
Potrivit prevederilor art. VI alin. (7) din ordinul mentionat, in cazul in care entitatea isi modifica data aleasa pentru intocmirea de situatii financiare anuale astfel incat exercitiul financiar de raportare redevine anul calendaristic, soldurile bilantiere raportate incepand cu urmatorul exercitiu financiar incheiat se refera la data de 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie, iar rulajele conturilor de venituri si cheltuieli corespund exercitiului financiar curent10, respectiv exercitiului financiar precedent celui de raportare.
De exemplu, daca o societate care a avut exercitiul financiar diferit de anul calendaristic, opteaza sa revina la anul calendaristic incepand cu 01 ianuarie 2020, aceasta intocmeste raportari contabile dupa cum urmeaza: pentru 31 decembrie 2019 – raportari contabile anuale; pentru 31 decembrie 2020 – situatii financiare anuale.
In cazul operatorilor economici care aplica reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014, modul de contabilizare a operatiunilor este exemplificat in Ghidul privind aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare individuale si situatii financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Pentru detalii cu privire la contabilitatea in partida dubla, click AICI.
Sursa: Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Impozit profit 2023 : Calcul, declaratii si termene de plataCod fiscal 2017: Cele mai importante 5 modificari!Sfaturi de la experti
Cabinet psihologie.RO e Factura
Intrebare: Cabinetul nu are personal medical sau paramedical doar pshiologul care acorda consulatatii la persoane fizice. Este obligatoriu factura pentru fiecare persoana si incarcare SPV? Poate sa isi achizitioneze o casa de marcat si sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Profit reinvestit. Modalitate calcul.
Intrebare: Daca investita la iunie ar fi 2.000.000 lei care sunt notele la septembrie si decembrie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA