Ce este declaratia 300
Declaratia 300 reprezinta decontul de taxa pe valoarea adaugata (TVA) si este principalul formular pentru raportarea TVA in Romania.
Conform art.323 din Codul Fiscal, in decontul de taxa, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA declara:
- TVA colectata din vanzari/prestari servicii
- TVA deductibila din achizitii
- Alte date si detalii conform modelului oficial stabilit de Ministerul Finantelor Publice (TVA de plata sau de recuperat, Informatii privind TVA neexigibila sau nedeductibila)
ATENTIE!
Nu se inscriu in declaratia 300 urmatoarele:
- taxa pe valoarea adaugata din facturile de executare silita, de catre persoanele abilitate prin lege sa efectueze vanzarea bunurilor supuse executarii silite;
- diferentele de taxa pe valoarea adaugata de plata constatate de organele de inspectie fiscala, pentru care nu este reglementata includerea in decont;
- documentele neevidentiate in jurnalele pentru cumparari sau vanzari, constatate de organele de inspectie fiscala;
- taxa pe valoarea adaugata pentru care se afla in derulare o inlesnire la plata.
Cine depune declaratia 300
Toate persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa depuna la autoritatile fiscale decontul de TVA, formularul 300.
De asemenea, persoanele impozabile care tin evidenta contabila pentru operatiuni derulate in baza contractelor de asociere in participatiune trebuie sa declare in decontul TVA inclusiv toate datele si informatiile privind TVA rezultate din activitatile asocierii. Toate operatiunile, atat cele proprii cat si cele din asocieri, trebuie raportate in acelasi formular.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Examen Consultant Fiscal 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDATE INFORMATIVE la data de 31 decembrie 2024 Si daca cel in eur pe termen lung este inregistrat in balanta in contul 162, iar cel pe termen scurt in eur este inregistrat in balanta in contul 519, la ce randuri din F30 se...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompletare - clarificare raspuns Imi pare rau, dar revin la problema Taxei de mediu din intrebarea anterioara. Furnizorul meu de deseuri sustine ca si el a achizitionat deseurile de la alt furnizor si a achitat...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPierderea dreptului la concediu de odihna Concediul de odihna neefectuat din ultimii 3 ani se plateste in cazul incetarii contractului de munca?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulNoile praguri de incadrare a firmelor dupa marime se folosesc doar pentru bilantul pe 2024, nu si retroactiv pentru 2023 citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Cum se completeaza declaratia 300
Pentru completarea corecta a decontului de TVA (formularul 300), contribuabilii trebuie sa parcurga mai multe etape si sa completeze diferite sectiuni ale formularului, dupa cum urmeaza:
Sectiunea de identificare – se completeaza cu datele de identificare ale contribuabilului (denumirea/numele si prenumele, codul de identificare fiscala, adresa, contul bancar si perioada de raportare)
Sectiunea TVA colectata – se completeaza cu toate operatiunile taxabile efectuate in perioada de raportare. Se vor inregistra distinct livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate in Romania, defalcate pe cotele de TVA aplicabile (19%, 9% si 5%). De asemenea, se vor declara si livrarile intracomunitare si in afara UE.
Sectiunea TVA deductibila - aici se inregistreaza TVA deductibila aferenta achizitiilor destinate operatiunilor taxabile. Se completeaza separat achizitiile interne cu cote diferite de TVA, importurile si achizitiile intracomunitare.
Regularizari - aici se inscriu regularizarile de TVA si ajustarile de taxa dedusa sau colectata. Se vor mentiona distinct corectarile privind perioadele anterioare si ajustarile conform prevederilor legale.
Sectiunea „Facturi emise dupa inspectia fiscala, conform art. 159 alin. (3) din Codul fiscal” - Se completeaza cu informatiile preluate din facturile de corectie emise catre beneficiari in urma inspectiei fiscale.
Sectiunea „Informatii privind taxa pe valoarea adaugata neexigibila sau nedeductibila”– se inscriu livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, a caror taxa pe valoarea adaugata aferenta a ramas neexigibila.
Detalii privind modul de completare al Declaratiei D300 - decontul de TVA pot fi gasite pe site-ul ANAF.
Ce NU vrea ANAF sa stii. Piruete legale in aspecte fiscale - Lucrarea contine secrete legale pentru cele mai frecvente probleme fiscale>>>
Declaratia 300 termen depunere 2024
Declaratia 300 se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual, in functie de perioada fiscala aplicabila fiecarui contribuabil.
Astfel:
- Contribuabilii care au perioada fiscala stabilita ca fiind luna calendaristica vor depune decontul de TVA pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
- Pentru persoanele impozabile care au stabilita ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, termenul de depunere al declaratiei 300 este pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator.
- Pentru contribuabilii care au primit aprobarea unei perioade fiscale semestriale, decontul de TVA se depune pana la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul urmator celui de raportare.
- Contribuabilii cu perioada fiscala anuala, aprobata de organul fiscal competent, vor depune decontul pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator celui de raportare.
IMPORTANT!
O situatie particulara apare in cazul contribuabililor trimestriali care efectueaza achizitii intracomunitare. Cand exigibilitatea TVA pentru o astfel de achizitie intervine in a doua luna a trimestrului, acestia trebuie sa depuna decontul pana la data de 25 a celei de-a treia luni din trimestrul respectiv. Acest decont special va include atat operatiunile din prima, cat si din a doua luna a trimestrului. Pentru situatiile in care exigibilitatea TVA apare in prima sau in a treia luna a trimestrului, decontul se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
Nerespectarea termenelor de depunere a decontului de TVA atrage dupa sine sanctiuni fiscale.
Citeste si: Declaratia 390: Cine si cand trebuie sa depuna D390
Declaratia 300 model 2024
Modelul de formular (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" se regaseste in format PDF inteligent pe site-ul ANAF.
Acesta se completeaza si se depune in format electronic, astfel:
- la registratura organului fiscal competent;
- la posta, prin scrisoare recomandata;
- prin completare pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice de catre contribuabilii eligibili, conform reglementarilor de utilizare a serviciului;
- prin Sistemul electronic national (SEN), de catre marii contribuabili.