
Raportul Special
realizat de specialisti
Firmele de leasing reprezinta mari oportunitati pentru antreprenorii de pretutindeni, fiind o solutie viabila in cazul celor care nu dispun de fonduri necesare pentru achizitia unui autoturism, unui echipament sau a oricarui alt bun de mare valoare.
Cu toate acestea, uneori, sansa pe care creditorii o ofera micilor intreprinzatori nu este valorificata doar de cei bine intentionati. Exista mii de cazuri in care debitorii, persoane fizice sau juridice care au semnat un contract de leasing, au incetat sa plateasca ratele si s-au facut nevazuti, lasand companiile de leasing cu pagube de proportii.
Dar, ce puteti face in cazul acesta, in calitate de antreprenor care ofera astfel de servicii? Cine va poate ajuta si ce documente va pot salva in aceste situatii? Toate raspunsurile le puteti gasi in acest material, pe care l-am realizat cu sprijinul uneia dintre firmele cu renume, specializata in recuperarile de bunuri de pe intreg teritoriul Romaniei.
Asadar, fara a mai sta pe ganduri, iata ce sfaturi au partenerii nostri pentru tine:
Manual de politici contabile - Stick USB
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Asigurati-va ca minimizati sansele ca acel client sa ajunga in imposibilitate de plata, si nu va temeti sa refuzati orice persoana juridica sau fizica, daca isi doreste sa va devina client, insa nu indeplineste conditiile. Toate actiunile de recuperare, impreunate, vor insemna o cheltuiala mult mai mare fata de profitul pe care l-ati putea face cu un client in plus, daca acesta prezinta un grad de risc ridicat.
Sfatul #2: Actionati imediat ce legea va permite
Atunci cand semnati un contract de leasing, clientul se obliga sa plateasca ratele lunare convenite si toate celelalte costuri legate de finantare.
Legea prevede o perioada de 3 luni de neplata a ratei, fara deposedarea de bunul inchiriat in regim de leasing, timp in care clientul poate gasi diverse variante, daca nu mai poate plati sumele aferente:
• poate gasi o alta persoana careia sa ii predea leasing-ul.
• poate discuta direct cu firma dumneavoastra, pentru rezilierea contractului, fapt pentru care va plati taxe aditionale, conform contractului de leasing.
• poate incerca sa gaseasca o varianta de a-si duce pana la capat obligatiile.
Insa, daca clientul dumneavoastra nu ia niciuna dintre aceste masuri, ba mai mult, nu raspunde la telefon si este de negasit, este necesar sa incepeti imediat demersurile de recuperare a bunului.
Cu cat prelungiti mai mult aceasta perioada, cu atat oferiti mai mult timp persoanei respective sa isi indeplineasca scopurile neortodoxe.
Cea mai simpla varianta este sa va adresati unei firme specializate in recuperarile de bunuri. Ei se vor ocupa mai departe de identificarea si localizarea bunului, vor incerca sa recupereze pe cale amiabila bunul dumneavoastra, insa va vor reprezenta si in instanta, daca va fi cazul.
Desigur, puteti incerca si dumneavoastra pe cont propriu sa realizati acesti pasi, insa o firma specializata in recuperari are cateva avantaje care s-ar putea transpune intr-o rata mai ridicata de succes:
• recuperatorii au fost antrenati pentru a negocia cu debitorii si pentru a urmari firul intamplarilor, pentru a localiza bunul.
• agentia de recuperari are relatii deja stabilite cu organismele nationale si internationale de monitorizare(MAI, Interpol, etc.).
• firmele profesioniste au in componenta lor avocati care va pot reprezenta pe intreg teritoriul Romaniei, atunci cand cazul presupune prezentarea in instanta pentru recuperarea bunului.
Avand toate aceste avantaje, este clar de ce externalizarea acestor proceduri inseamna mai putin timp pierdut pentru dumneavoastra si mai putini bani investiti in investigatii fara sens. Dupa sutele de bunuri recuperate, o agentie profesionista stie deja unde sa caute si cum sa puna problema in discutiile cu debitorul.
Concluzie
Exista cu siguranta o oportunitate de business in inchirierea de bunuri, in regim leasing, catre persoane fizice sau juridice. Cu toate acestea, aceasta oportunitate vine la pachet cu riscuri care trebuie minimizate la maximum – prin luarea masurilor de precautie corespunzatoare si actionarea imediata, in cazul in care sesizati o neregula in colaborarea cu clientul.
Pentru ca aceste cazuri sunt dese si provoaca prejudicii de ordinul zecilor de mii de euro, contractarea serviciilor profesioniste de recuperari bunuri inseamna mai putine pierderi pentru afacerea dumneavoastra.
Asadar, daca va aflati in situatia de a nu putea recupera un bun de mare valoare inchiriat, contactarea unei agentii specializate in recuperari este varianta cea mai eficienta din punct de vedere al timpului si al fondurilor investite.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Calendar ANAF: 9 declaratii importante au scadenta in 25 septembrie 2024Calendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 25 ianuarie 2024Expertiza contabila: Transport si Logistica 2015. Ghid de specialitateSe modifica legislatia privind achizitia autoturismelor in LEASINGCodul Fiscal 2011 - Titlul I (partea I)Ultimele articole
Cartea Verde a Contabilitatii pentru anul 2025! Solutii pentru TOATE probleme fiscale cu care va confruntati[MONOGRAFIE] LEASING operational si reglementari cheieReminder ANAF! Declaratii fiscale scadente la 27 ianuarie 2025Calendar ANAF: Ce declaratii trebuie depuse pana pe 20 decembrie 2024Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileSfaturi de la experti
Refacere instalatie electrica. Inregistrare cheltuieli
Intrebare: Suntem o firma de comert cu amanuntul (codul CAEN 4711) si am avut un incendiu in locatie, cauzat de un cablu electric defect. Va rugam sa ne precizati care sunt inregistrarile contabile ocazionate de refacerea instalatiei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Deductibilitate ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare: Societatea noastra a avut un contract cu un furnizor de prestari servicii (constructor) caruia i s-au platit facturi de avans in suma de 800.000 lei. Totodata, i s-a retinut pentru fiecare factura emisa (serviciu prestat) garantia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie
Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie
[INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?
D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025
SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA