Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Detii o firma de leasing? Iata cum sa procedezi in cazul clientilor rau-platnici!

06-Mai-2022
1222
Detii o firma de leasing? Iata cum sa procedezi in cazul clientilor rau-platnici!

Firmele de leasing reprezinta mari oportunitati pentru antreprenorii de pretutindeni, fiind o solutie viabila in cazul celor care nu dispun de fonduri necesare pentru achizitia unui autoturism, unui echipament sau a oricarui alt bun de mare valoare.


Cu toate acestea, uneori, sansa pe care creditorii o ofera micilor intreprinzatori nu este valorificata doar de cei bine intentionati. Exista mii de cazuri in care debitorii, persoane fizice sau juridice care au semnat un contract de leasing, au incetat sa plateasca ratele si s-au facut nevazuti, lasand companiile de leasing cu pagube de proportii.


Dar, ce puteti face in cazul acesta, in calitate de antreprenor care ofera astfel de servicii? Cine va poate ajuta si ce documente va pot salva in aceste situatii? Toate raspunsurile le puteti gasi in acest material, pe care l-am realizat cu sprijinul uneia dintre firmele cu renume, specializata in recuperarile de bunuri de pe intreg teritoriul Romaniei.


Asadar, fara a mai sta pe ganduri, iata ce sfaturi au partenerii nostri pentru tine:


Sfatul #1: Investiti timp pentru a preveni astfel de situatii
De departe, cea mai buna masura de precautie in aceasta industrie este preventia. Va sfatuim sa investiti timp in documentarea despre persoana fizica sau juridica ce ar putea deveni client. Cum puteti face asta?
• In cazul persoanelor juridice, poti inspecta rapoartele financiare trecute, sa ai discutii cu fosti furnizori sau sa le analizezi relatiile de business pe site-urile de profil. Mai ales in cazul in care bunul oferit in leasing are o valoare mare, trebuie sa te asiguri ca firma respectiva dispune de lichiditati si estimeaza un venit care sa poata asigura ratele pe parcursul contractului. 
• In cazul persoanelor fizice, procedura este similara: trebuie inspectata sursa de venit, cat de predictibila este si ce procent reprezinta valoarea ratei, din venit. De asemenea, este de preferat ca persoana respectiva sa aiba un istoric bun de achitare a creditelor si sa nu aiba altfel de datorii la activ.


Asigurati-va ca minimizati sansele ca acel client sa ajunga in imposibilitate de plata, si nu va temeti sa refuzati orice persoana juridica sau fizica, daca isi doreste sa va devina client, insa nu indeplineste conditiile. Toate actiunile de recuperare, impreunate, vor insemna o cheltuiala mult mai mare fata de profitul pe care l-ati putea face cu un client in plus, daca acesta prezinta un grad de risc ridicat.


Sfatul #2: Actionati imediat ce legea va permite
Atunci cand semnati un contract de leasing, clientul se obliga sa plateasca ratele lunare convenite si toate celelalte costuri legate de finantare.

Legea prevede o perioada de 3 luni de neplata a ratei, fara deposedarea de bunul inchiriat in regim de leasing, timp in care clientul poate gasi diverse variante, daca nu mai poate plati sumele aferente:
• poate gasi o alta persoana careia sa ii predea leasing-ul.
• poate discuta direct cu firma dumneavoastra, pentru rezilierea contractului, fapt pentru care va plati taxe aditionale, conform contractului de leasing.
• poate incerca sa gaseasca o varianta de a-si duce pana la capat obligatiile.
Insa, daca clientul dumneavoastra nu ia niciuna dintre aceste masuri, ba mai mult, nu raspunde la telefon si este de negasit, este necesar sa incepeti imediat demersurile de recuperare a bunului.

Cu cat prelungiti mai mult aceasta perioada, cu atat oferiti mai mult timp persoanei respective sa isi indeplineasca scopurile neortodoxe.


Cea mai simpla varianta este sa va adresati unei firme specializate in recuperarile de bunuri. Ei se vor ocupa mai departe de identificarea si localizarea bunului, vor incerca sa recupereze pe cale amiabila bunul dumneavoastra, insa va vor reprezenta si in instanta, daca va fi cazul.

Desigur, puteti incerca si dumneavoastra pe cont propriu sa realizati acesti pasi, insa o firma specializata in recuperari are cateva avantaje care s-ar putea transpune intr-o rata mai ridicata de succes:
• recuperatorii au fost antrenati pentru a negocia cu debitorii si pentru a urmari firul intamplarilor, pentru a localiza bunul.
• agentia de recuperari are relatii deja stabilite cu organismele nationale si internationale de monitorizare(MAI, Interpol, etc.).
• firmele profesioniste au in componenta lor avocati care va pot reprezenta pe intreg teritoriul Romaniei, atunci cand cazul presupune prezentarea in instanta pentru recuperarea bunului.

Avand toate aceste avantaje, este clar de ce externalizarea acestor proceduri inseamna mai putin timp pierdut pentru dumneavoastra si mai putini bani investiti in investigatii fara sens. Dupa sutele de bunuri recuperate, o agentie profesionista stie deja unde sa caute si cum sa puna problema in discutiile cu debitorul.

Concluzie
Exista cu siguranta o oportunitate de business in inchirierea de bunuri, in regim leasing, catre persoane fizice sau juridice. Cu toate acestea, aceasta oportunitate vine la pachet cu riscuri care trebuie minimizate la maximum – prin luarea masurilor de precautie corespunzatoare si actionarea imediata, in cazul in care sesizati o neregula in colaborarea cu clientul.

Pentru ca aceste cazuri sunt dese si provoaca prejudicii de ordinul zecilor de mii de euro, contractarea serviciilor profesioniste de recuperari bunuri inseamna mai putine pierderi pentru afacerea dumneavoastra. 

Asadar, daca va aflati in situatia de a nu putea recupera un bun de mare valoare inchiriat, contactarea unei agentii specializate in recuperari este varianta cea mai eficienta din punct de vedere al timpului si al fondurilor investite.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016