
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF, bancile ar putea fi obligate sa transmita informatii cu privire la sumele pe care le pot plati dupa infiintarea popririlor. Legea ar urma sa se aplice din 1 octombrie 2023.
Proiect de ordin al pre?edintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscale nr.878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare ?i a procedurii de comunicare a acestora a fost pus in dezbatere publica pe site-ul ANAF.
Asa cum este mentionat in referatul de Aprobare, din luna iunie 2017 si pana la finalul anului 2020, actele de executare silita privind infiintarea si ridicarea popririlor bancare s-au comunicat institutiilor de credit printr-un mecanism de procesare masiva, sens in care A.N.A.F a pus la dispozitia institutiilor de credit o platforma pentru descarcarea fisierelor cu actele de executare privind infiintarea si ridicarea popririlor bancare.
Desi a fost implementat acest mecanism, s-a constatat ca disponibilitatile banesti ale debitorilor erau afectate, intrucat fiecare institutie de credit proceda la virarea sumelor pentru care au fost infiintate popriri bancare fara a avea cunostinta de cele deja virate de catre celelalte institutii de credit, ceea ce a condus in multe situatii la blocarea sumelor existente in conturile debitorilor peste sumele inscrise in adresa de infiintare a popririi.
Avand in vedere cele de mai sus, s-a impus implementarea unui nou mecanism privind automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare, care a devenit functional incepand cu anul 2021, scopul A.N.A.F. fiind acela de blocare a conturilor debitorului in limita sumei poprite, respectiv de virare a sumei indisponibilizate in cont odata cu primirea ordonantarii de plata.
Totodata, conform actelor normative invocate, institutiile de credit comunica informatiile cu privire la sumele pe care le pot plati dupa primirea adresei de infiintare a popririi, precum si ori de cate ori sunt incasate sume in conturile deschise de debitori, doar in baza Conventiei-cadru de aderare incheiata intre banci si A.N.A.F..
Pana la data de 31.03.2023 singura institutie de credit care a incheiat cu A.N.A.F.
Conventia-cadru, este Banca Comerciala Romana S.A., in baza careia comunica, zilnic, sumele ce pot fi platite ca urmare a popririi infiintate.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Avand in vedere perioada de timp de la adoptarea prevederilor referitoare la implementarea mecanismului de comunicare a actelor de executare prin procese electronice masive, respectiv a O.P.A.N.A.F. nr.1665/2020, perioada in care institutiile de credit au avut timpul necesar pentru dezvoltarea sistemelor informatice si preconizarea cheltuielilor necesare in acest sens, s-a considerat necesar a se modifica O.P.A.N.A.F. nr. 878/2022, astfel incat sa se elimine prevederile referitoare la
Conventia-cadru.
Se impune aceasta modificare, tinand cont de faptul ca s-au constatat situatii in care bancile au procedat simultan la virarea sumelor din conturile debitorilor, intrucat nu aveau cunostinta ca si celelalte banci unde debitorul avea conturi deschise au virat sumele indisponibilizate, ceea ce a condus la nemultimiri din partea debitorilor.
Urmare acestor modificari, bancile vor fi obligate sa comunice dupa infiintarea popririi, precum si ori de cate ori sunt incasate sume in conturile deschise de debitori, informatii cu privire la sumele pe care le pot plati, scopul fiind acela ca pe de o parte, debitorilor sa nu le fie afectate disponibilitatile banesti, iar pe de alta parte organele fiscale sa nu fie puse in situatia de a restitui sumele incasate in plus.
Institutia precizeaza ca, in proiectul de ordin suspus aprobarii s-a prevazut ca data de intrare in vigoare a modificarilor descrise mai sus sa fie 1 octombrie 2023, tinand cont de faptul ca institutiile de credit au nevoie de timp pentru a-si adapta sistemele informatice conform noilor dispozitii legale.
De asemenea, avand in vedere ca s-au constatat cazuri in care pe perioada suspendarii executarii silite, institutiile de credit efectueaza plati in contul 50.67.02 deschis la nivelul Trezoreriei Operative Centrale, realizandu-se astfel plata unei popriri, chiar daca aceasta este suspendata, s-a considerat necesar a se reglementa acest caz.
Astfel, in proiectul de ordin s-a prevazut ca in cazul in care, daca pe perioada suspendarii popririi sunt receptionate sume, Trezoreria Operativa Centrala nu valideaza viramentul efectuat de institutia de credit, daca in aplicatia e-Popriri se constata ca suspendarea popririi a fost incarcata pe platforma e-Popriri.
Totodata, s-a reglementat faptul ca, sumele virate de catre institutiile de credit pe perioada suspendarii executarii silite prin poprire, sa se efectueze in conturile de disponibil/venituri aferente obligatiilor fiscale datorate.
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
PROIECT ANAF: Conturile de split TVA ale firmelor, poprite pentru datorii catre statPROIECT ANAF privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari socialeComisia cere schimbarea procedurilor de incadrare la risc fiscal si de efectuare a inspectiei fiscale anticipate sau ulterioareProiect nou: Decizia de impunere privind diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridiceE-Transport: Noi transporturi vor fi SCUTITE de obligatia de raportare in sistemUltimele articole
ANAF modifica Ordinul 4156/2017. Noi informatii vor fi incluse in Registrul National al AMEFPROIECT ANAF: Noi documente pot fi solicitate suplimentar anumitor operatorilor economici pentru inregistrarea aparatelor de marcat electroniceANAF propune modificarea formularului ''Invitatie'' utilizat in activitatea de verificare documentaraPROIECT ANAF: Procedura privind regularizarea diferentei de impozit pe profit/pe veniturile micro care a fost redirectionata in plusProiect: ANAF propune un nou model pentru formularul Proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilorSfaturi de la experti
Incadrare ansamblu schela dpdv contabil si fiscal
Intrebare: Am achizitionat un ansamblu schela, compus din balustrada, picior, dsipozitiv cadru etc., in valoare totala de 143.032 lei + TVA. Cum le putem inregistra ca mijloace fixe, evidentiand elementele separat, in eventualitatea in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fasonare otel. Obligatii privind casa de marcat
Intrebare: Pentru activitatea de fasonare a otelului prestata catre persoane fizice avem obligatia de a emite bon fiscal sau e corecta si varianta emiterii de factura si chitanta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<