
Raportul Special
realizat de specialisti
UPDATE: Restaurantele care vand mancare fizic sau online NU mai sunt obligate sa afiseze lista ingredientelor incepand cu data de 20 decembrie 2022. Conform Ordinului 779/2022 termenul a fost prorogat pana pe 15 martie 2023.
Ordinul nr. 779 din 29 noiembrie 2022 privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 201/2022 privind furnizarea de informatii la comercializarea produselor finite/mancarurilor furnizate de unitatile de restauratie colectiv a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1182 din 9 decembrie 2022.
Articol initial:
Un Ordin recent al ANPC aduce noi obligatii pentru restaurantele care vand mancare fizic sau online. Acestea vor trebui sa afiseze, in meniu, lista ingredientelor si aditivilor folositi in prepararea retetelor, dar si declaratia nutritionala. Actul normativ intra in vigoare din 20 decembrie 2022.
Conform Ordinului 201/2022, restaurantele trebuie sa afiseze informatii privind tipul si cantitatea ce depaseste 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mancarii furnizat/e de unitatile de restauratie colective, a declaratiei nutritionale, precum si a aditivilor utilizati se face astfel incat informatiile sa fie disponibile si accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mancari sau, in cazul comercializarii la distanta, inainte de finalizarea comenzii.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025 - Editie revizuita
Diferente e-TVA Solutii la notificarile ANAF
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Informatiile privind declaratia nutritionala trebuie sa respecte prevederile art. 30 alin. (5) lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, respectiv valoarea energetica si cantitatile de grasimi, de acizi grasi saturati, de zaharuri si de sare. Acestea trebuie sa fie inscrise intr-un loc vizibil, usor accesibil, lizibil, de nesters si nu trebuie sa fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, langa produs, pe un panou/meniu.
Informatiile privind aditivii utilizati trebuie sa respecte prevederile din anexa VII Partea C din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
Daca produsele finite/mancarurile furnizate de unitatile de restauratie colective sunt oferite spre vanzare in mai multe locuri diferite in cadrul aceleiasi unitati, aceste informatii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.
Pentru produsul finit/mancarea furnizat/a de unitatile de restauratie colective oferit/a spre vanzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanta, informatiile figureaza pe suportul de vanzare la distanta, pe eticheta de pret sau ambalajul de transport, precum si in orice material publicitar.
Ordinul 201/2022 privind furnizarea de informatii la comercializarea produselor finite/mancarurilor furnizate de unitatile de restauratie colective a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 926 din 21 septembrie 2022.
Ordinul 201/2022 stabileste modalitatile de informare a consumatorilor cu privire la informatiile privind produsele finite/mancarurile preparate si/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de catre unitatile de restauratie colectiva.
In sensul prezentului ordin, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) ingredient compus, unitate de restauratie colectiva si mijloc de comunicare la distanta, conform definitiilor prevazute la art. 2 alin. (2) lit. (h), (d) si (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 si (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European si ale Consiliului si de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE si 2008/5/CE ale Comisiei si a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei;
b) informatii referitoare la produsele alimentare - informatiile referitoare la un produs alimentar puse la dispozitia consumatorului final prin intermediul unei etichete, al altor documente insotitoare, prin orice alte mijloace, inclusiv instrumente ale tehnologiei moderne, conform art. 2 alin. (2) lit. (a) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;
c) comercializare de produse alimentare/mancaruri nepreambalate prin comunicare la distanta - comercializarea de produse alimentare/mancaruri nepreambalate de catre unitatile de restauratie colectiva si/sau comercianti detailisti consumatorilor care comanda produse alimentare prin mijloace de comunicare la distanta, asa cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;
d) camp vizual - toate suprafetele unui ambalaj care pot fi citite dintr-un singur unghi de vedere, asa cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. (k) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari FISCALE aduse de Legea Austeritatii. Explicatii si Exemple
Articole similare
Din 15 martie 2023 intra in vigoare ORDINUL 201/2022. Restaurantele sunt obligate sa afiseze lista ingredientelor si valorile nutritionaleArticole similare
Din 15 martie 2023 intra in vigoare Ordinul 201/2022. Restaurantele sunt obligate sa afiseze LISTA INGREDIENTElor si valorile nutritionaleSfaturi de la experti
Intrebare: Daca o microintreprindere depaseste plafonul de 250.000 euro la 30.09.2025, adica are venituri cumulate de 1.258.000 lei la 30.09.2025, trece la impozit pe profit? Ce curs euro se foloseste la calcularea plafonului si in cat timp...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Calcul deduceri fiscale aferente profitului reinvestit
Intrebare: O societate vrea sa aplice scutirea pentru profit reinvestit in T3. Datele sunt urmatoarele:
Investitie activ: 45.929,90 lei
Profit brut (cont 121): 64.502,90 lei
Profit impozabil: 81.596,21 lei
Impozit pe profit: 13.055,39 lei
In...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Obligatiilor companiilor in ceea ce priveste inregistrarea si raportarile la O.N.P.C.S.B
Lichidare firma. Exemplu de MONOGRAFIE contabila utila in 2025 daca va inchideti firma
Mijloace fixe. Puteti reduce perioada de amortizare dpdv contabil si fiscal?
[CONTROL ANTIFRAUDA] Reglementari legale, drepturile contribuabililor si studii de caz utile
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA