Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul impozit pe profit. Exemplu si reglementari cheie

09-Dec-2024
36540
Calcul impozit pe profit. Exemplu si reglementari cheie
Cuprins

Impozitul pe profit reprezinta o obligatie fiscala esentiala pentru companiile care isi desfasoara activitatea in Romania. Determinarea acestuia implica aplicarea unei cote de impozitare, conform legislatiei fiscale in vigoare. In acest articol, vom analiza reglementarile cheie legate de impozitul pe profit si vom oferi un exemplu practic pentru a intelege mai bine procesul de calcul si obligatiile asociate. 

Calcul impozit pe profit - exemplu practic

Va prezentam mai jos un studiu de caz util, cu un exemplu practic de calcul impozit pe profit.


Calcul impozit pe profit

Intrebare: 

O societate platitoare de impozit pe profit inregistreaza un profit la 30.06.2024 de 120.000 lei (sold cont 121). Cheltuieli nedeductibile: 10.000 lei. Impozit pe profit inregistrat la 31.03.2024: 10.000 lei. Achizitioneaza un laptop in mai 2024, in valoare de 3.000 lei, pentru care poate beneficia de facilitatea pentru profitul reinvestit.

Efectueaza o sponsorizare in mai 2024, in valoare de 3.000 lei. In luna august 2024, se achizitioneaza un alt echipament, in valoare de 5.000 lei, supus facilitatii pentru profitul reinvestit. La 30.09.2024, societatea inregistreaza un sold in contul 121 in suma de 240.000 lei, iar cheltuielile nedeductibile sunt de 10.000 lei.

Cum se calculeaza impozitul pe profit pentru trimestrele II si III din 2024? Care este suma ce trebuie inregistrata la alte rezerve ca urmare a beneficiului facilitatii pentru profitul reinvestit? 

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 02 Dec 2024 

Conform art. 25 alin. (4) lit. i din codul fiscal, cheltuielile cu sponsorizarea trebuie considerate ca fiind nedeductibile la calculul profitului fiscal, urmand ca acestea sa fie deduse la calculul profitului impozabil in functie de valoarea minima dintre:
1. valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
2. valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

Nu ati precizat valoarea cifrei de afaceri, prin urmare voi raporta calculele doar la valoarea impozotului pe profit.

Conform art. 22 din codul fiscal:
2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1). Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1), pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit,
(2) In aplicarea prevederilor art. 22 alin. (2) din Codul fiscal, profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul punerii in functiune a activelor mentionate la art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, fara a lua in considerare sursele proprii sau atrase de finantare ale acestora.

Conform art.22, alin (5) din codul fiscal:
5) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar sau in cursul anului urmator, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, in opinia mea, calculul impozitului pe profit va avea in vedere profitul reinvestit si cheltuielile cu sponsorizarile.

Nu ati precizat in speta daca in valoarea cheltuielilor nedeductibile de 10000 lei este inclusa si sponsirizarea de 3000 lei, prin urmare eu consider ca este inclusa.

In cazul in care nu ati inclus-o veti reface calculul adaugand inca 3000 lei la cheltuielile nedeductibile.

30.06.2024

Profit impozabil: 120.000 profit contabil+10.000 ch.nedeductibile+10.000 impopzit pe profit la 31.03.2024
Profit impozabil: 140.000
Deducere profit reinvestit - 3000
Profit impozabil: 137.000
Impozit pe profit: 137000*16%
Impozit pe profit: 21920
Calcul plafon ch.cu sponsorizarea: 21920*20% 4384, rezulta deci ca aceste cheltuieli se incadreaza in plafon
Deducere ch.cu sponsorizarea - 3000
Impozit pe profit declarat la trim 1: 10.000
Impozit pe profit ramas de declarat la 30.06.2024: 8920

30.09.2024

Profit impozabil: 240.000 lei profit contabil+10000 lei cheltuiel nedeductibile+18920 lei cheltuieli impozit pe profit trim 1+2
Profit impozabil: 268920 lei
Profit reinvestit -8000 lei
Profit imozabil: 260.920 lei
Impozit pe profit: 41747 lei
deducere ch.cu sponsorizarea -3000 lei
Impozit profit declarat trim 1+2 -18920 lei
Impozit pe profit ramas de declarat si de plata 19.827 lei

Calcuul impozitului pe profit se realizeaza prin cumulare de la 01.01.2024-30.09.2024 iar la 31.12.2024 sau in 2025 repartizati suma de 8000 lei reprezentand profit reinvestit pe alte rezerve.

129 - 1068 8000 lei

Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal! - Aflati tot ce este nou si semnificativ pentru un contabil in 2025 ca sa evitati necazurile cu ANAF!

Cine plateste impozit pe profit

Impozitul pe profit este platit de catre persoanele juridice romane si straine care desfasoara activitati economice si realizeaza profituri impozabile in Romania.

Conform Codului Fiscal, urmatoarele categorii de contribuabili sunt obligate sa plateasca impozit pe profit:
  • Persoanele juridice romane (cu anumite exceptii precum Trezoreria Statului, BNR, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, Fondul de garantare a pensiilor private, unitati de cult si alte institutii prevazute la art. 13 alin (2) din Codul Fiscal
  • Persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania
  • Persoanele juridice straine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective
  • Persoanele juridice straine care realizeaza venituri din activitatile dependente desfasurate in Romania 
  • Persoanele juridice cu sediul social in Romania
  • Persoanele juridice straine rezidente intr-un stat tert care desfasoara activitate in Romania prin intermediul unuia sau mai multor elemente tratate drept sedii permanente
  • Entitatile transparente fiscal, in contextul tratamentelor neuniforme ale elementelor hibride inversate

Conditiile pentru ca un contribuabil sa plateasca impozit pe profit sunt urmatoarele: 

1. Inregistreaza venituri mai mari de 500.000 de euro

2. Ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management (cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala) in veniturile totale este de peste 20% inclusiv

3. Microintreprinderile care nu au cel putin un salariat

4. Microintreprinderile care nu au depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca aveau aceasta obligatie potrivit legii

5. Microintreprinderile care desfasoara activitati in urmatoarele domenii:
  • domeniul bancar
  • domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, activitati de intermediere/distributie in aceste domenii, cu exceptia intermediarilor secundari de asigurari si/sau reasigurari, definiti potrivit legii, care au realizat venituri din activitatea de distributie de asigurari/reasigurari in proportie de pana la 15% inclusiv din veniturile totale;
  • jocuri de noroc;
  • activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

6. Microintreprinderile ai caror asociati/actionari detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si la alte microintreprinderi.

Cand trebuie platit impozitul pe profit

Conform prevederilor art. 41 din Codul Fiscal, calculul, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I-III.

ATENTIE!
Contribuabilii care se dizolva cu lichidare sunt obligate sa plateasca impozitul pe profit pana in momentul depunerii situatiei financiare la Registrul Comertului. 

Contribuabilii, altii decat institutiile de credit si firmele care realizeaza venituri majore din cultura cerealelor, a plantelor tehnice, a cartofului, pomicultura sau viticultura pot opta pentru calculul, declarareasi plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, si anume 25 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se realizeaza plata.

IMPORTANT!
Contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Reforma fiscala. TVA, salarii, micro, dividende - schimbari fiscale majore in 2025?

    • Intr-un context economic tot mai tensionat si cu presiuni bugetare in crestere, Romania se apropie cu pasi rapizi de un moment-cheie in politicile sale fiscale. Desi autoritatile au lansat semnale privind o reforma profunda inca de la inceputul anului 2025, realitatea legislativa a ramas, cel putin pana acum, in urma. Cu un Cod fiscal invechit si venituri publice insuficiente, statul roman a cerut sprijinul Fondului Monetar International pentru a redesena arhitectura fiscala a tarii. Rezultatul?...» citeste mai departe aici

  • SAF-T in 2025. Firmele care NU au mijloace fixe in contabilitate mai depun D406?

    • SAF-T 2025 vine cu intrebari si capcane noi, mai ales cand vorbim despre sectiunea „Active” (mijloace fixe). Una dintre cele mai frecvente nelamuriri este daca firmele care nu au niciun mijloc fix inregistrat mai trebuie sa depuna aceasta declaratie. Raspunsul nu este intuitiv, iar eroarea de validare („sectiunea Assets lipseste”) apare des in astfel de cazuri. In acest articol iti explicam de ce trebuie totusi depusa D406 si cum se face corect, chiar si cu...» citeste mai departe aici

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • Leasing financiar, autoturism cu utilizare mixta. MONOGRAFIE contabila

    • Autoturism in leasing financiar cu utilizare mixta? Ai nevoie de claritate contabila. De la inregistrarea initiala in contabilitate, pana la limitarea deductibilitatii TVA si a cheltuielilor, fiecare pas conteaza. Gasesti in continuarea acestui articol monografii contabile esentiale si explicatiile necesare pentru a evita erorile si ajustarile neplacute. Avem acest caz. Se incheie un contract de leasing financiar pentru un autoturism cu utilizare mixta. Care sunt notele contabile si cum se...» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016