Distribuire dividende interimare in 2022 si platite in 2023. Cota de impozitare va fi de 5% sau de 8%?
O societate distribuie dividende aferente trim. IV al anului 2022 in baza situatiilor financiare interimare la 31 decembrie 2022 (intocmite si depuse in luna ianuarie 2023 pana nu sunt disponibile formularele pentru bilantul anual). In balanta la decembrie 2022 figureaza contul 463 cu dividende de distribuit. Ce cota de impozitare se aplica in acest caz (5% sau 8%)?
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga: Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrialpe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel (art . 67 alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990).
Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Ro e-factura B2C Referitor la transmitere, programul Smart Bill nu poate transmite aceasta factura deoarece are adresa din Republica Moldova. Fara adresa si cu CNP conform sugestiei dvs. nu se...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Revenire - clarificare In situatia actuala in care nu am timpul necesar pentru verificarea fisei pentru confirmarea situatiei reale, cum procedez? Ce suma inscriu in Decontul TVA al lunii februarie 2025,...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal: Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii.
Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat. O.G. nr. 16/2022 modifica doar primul paragraf, in sensul majorarii cotei de impozit, respectiv: 44. La art. 97 alin. (7), prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final. (...)”
Asadar, regula privind calculul si virarea impozitului pe dividendele distribuite dar neplatite pana la finalul exercitiului financiar in care au fost repartizate ramane neschimbata.
Monografia contabila este urmatoarea: Evidentierea repartizarii de dividende interimare in cursul exercitiului financiar: 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” = 456 „Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul”
Retinerea impozitului pe dividende 5%, in 2022: 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” = 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”
Plata dividendelor nete: 456 „Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul” = 5121„Conturi la banci in lei”
Plata impozitului de 5% in 2023: 446 „Alte impozite, taxe varsaminte asimilate” = 5121 „Conturi la banci in lei”
In anul 2023 se vor efectua urmatoarele inregistrari:
Inchiderea contului de profit si pierdere: 121 „Profit sau pierdere” = 1171„Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita”
Inregistrarea dividendelor de plata finale, conform situatiilor financiare anuale: 1171 „Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita” = 457 „Dividende de plata”
Compensarea contului 457 cu 463: 457 „Dividende de plata” = 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” In concluzie, in opinia mea calculul impozitului pe dividendele distribuite in 2022 si neplatite pana la 31.12.2022 se face utilizand cota in vigoare la 31.12.2022, respectiv 5% iar plata impozitului se va face pana pe 25.01 al exercitiului financiar urmator.
Mai multe spete utile regasiti in noua editie a Revistei Romane de Contabilitate si Monografii Contabile- pentru luna octombrie 2022, clickAICI>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Depunere declaratii dupa radiere
Intrebare: In data de 12.03.2025, o societate a primit certificatul de radiere. In data de 15.03.2025, pe site-ul ANAF, societatea figureaza ca persoana impozabila a carei inregistrare in scopuri de tva a fost anulata. Tot pe site-ul ANAF, cand introduc codul societatii, raspunsul este ?nu exista societate cu acest cod fiscal?. Societatea este platitoare de tva trimestrial. Am de depus d300, d394 si d406 in luna aprilie 2025 pentru trimestrul i 2025. Cum procedez daca firma nu mai apare ca platitoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intermedieri in asigurari. Depasire plafon TVA
Intrebare: O societate care are activitatea de intermediere asigurari, activitate scutita de plata TVA, a depasit plafonul de scutire de 300.000 lei, se declara platitor de TVA si mai desfasoara si activitate de management tot in intermediere asigurari. Activitatea de management in intermediere asigurari este scutita de TVA? La fel ca si activitatea de intermediere asigurari?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Posibilitate stornare factura
Intrebare: O societate comerciala care se ocupa cu comertul de autoturisme second-hand a vandut catre o alta societate un lot de autoturisme acum 4 ani. Societatea cumparatoare nu a achitat in totalitate lotul achizitionat, autoturismele neachitate nefiind eliberate, fiind si in acest moment in stocul societatii vanzatoare. Desi s-au incercat nenumarate variante de rezolvare: notificari, telefoane, notificare prin avocat, nu s-a reusit incasarea. In acest moment, societatea cumparatoare apare inactiva...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Acordare puncte de fidelitate pentru vanzari
Intrebare: Cum se intocmeste factura (e-Factura) pentru vanzarea unui produs de 20.000 lei, TVA 19%, pentru care clientul primeste 2.000 puncte bonus (2.000 puncte * 0,1 lei/punct)? Punctele acumulate vor putea fi folosite ulterior pentru achitarea altor facturi. Conform Ordinului 1802/2014, art. 437, nota contabila pentru punctele acordate mai sus ar fi: 4111 = % Clienti 23.800 lei 707 - Venituri din vanzarea marfurilor 19.800 472 - Venituri inregistrate in avans / Puncte cadou 200 4427 - TVA colectata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<