E rentabil sa iti montezi o centrala in apartament? Vezi costurile
Toti cei care nu vor sa mai plateasca in fiecare luna cheltuielile de furnizare a agentului termic la comun pot alege sa isi monteze o centrala de apartament dupa ce obtin acordul scris al asociatiei de proprietari si avizul vecinilor de apartament. Pentru a primi acceptul, proprietarul trebuie sa faca dovada faptului ca debransarea sau deconectarea unor calorifere va fi inlocuita cu instalarea unui sistem de incalzire centralizat.
Taxa de eliberare a avizului costa 73 de lei, iar pentru fiecare calorifer debransat se va plati intre 58,28 si 105,4 de lei. Preturile difera in functie de numarul de etaje ale blocului si de tipul de legaturi folosite pentru debransari. Astfel, o centrala termica de apartament in cazul unui bloc cu opt etaje, pentru un apartament de 2 camere, ar putea costa circa 7.000 lei. Cheltuielile pot creste insa atunci cand, de exemplu, se monteaza calorifere noi si se face debransarea.
Iarna aceasta ar putea fi prima data cand nu se vor mai acorda subventii pentru familiile cu venituri mari. In schimb, ar putea creste numarul celor care primesc ajutor de caldura, fiind vizati in prinicipal cei care sunt considerati vulnerabili.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Reduceri comerciale Nu este vorba de un discount acordat de furnizor, ci societatea cumparatoare doreste sa bonifice furnizorul ulterior. Furnizorul va trebui sa faca o factura catre mine, societate...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Obligatii TVA AIC autoturism O firma inregistrata in scopuri de tva in Romania achizitioneaza un autoturism de la o persoana fizica din Germania. Care sunt implicatiile din punct de vedere al tva? Autoturismul...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
In concret, vor face parte din aceasta categorie cei care nu pot mentine temperatura in locuinta la cel putin 21 grade C si care nu obtin un venit mediu lunar pe membru de familie mai mare de 615 lei. Mai mult, vor primi subventii si familiile cu venituri de pana in 786 de lei, precum si persoanele singure care au castiguri lunare de sub 1.082 lei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia unica. II/IF
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024, amandoi au optat pentru estimarea CASS in suma de 1.800 lei, iar in ceea ce priveste CAS, amandoi au contract cu Casa de Pensii si achita direct contributia la pensie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatii ONG pentru sedinte de terapie
Intrebare: O ONG fara activitate economica are urmatoarele operatiuni: - Incaseaza prin banca donatii de la persoane fizice, 3.5% din impozitul pe salarii, sponsorizari de la persoane juridice. - Cu acesti bani ajuta copii bolnavi de autism, in sensul ca parintele copilului face un decont de cheltuieli, care contine bonuri/facturi pentru sedintele de terapie, bonuri de combustibil, medicamente, imbracaminte, hrana etc. Acest decont este achitat de asociatie prin banca in contul parintelui. O parte dintre...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatie sau sponsorizare. Microintreprindere
Intrebare: La o SRL platitoare de impozit pe venit micro administratorul doreste sa ajute financiar o manastire prin donatie sau sponsorizare din disponibilul financiar al SRL. Stiu ca exista diferente atat juridice, contabile, cat si fiscale intre donatie si sponsorizare. 1. Daca se face sponsorizare, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila? 2. Daca se face donatie, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea bilantului pentru ONG
Intrebare: O ONG a fost infiintata la Judecatorie la sfarsitul lunii decembrie 2024 (hotararea instantei). Singura operatiune desfasurata a fost depunerea capitalului social. ONG s-a inregistrat la ANAF (a obtinut codul de identificare fiscala) in prima saptamana din anul 2025. Acest ONG are obligatia sa intocmeasca bilant contabil pentru anul 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Emitere bon fiscal. Servicii stomatologice
Intrebare: SRL - cabinet stomatologic dotat cu casa de marcat are urmatoarea situatie: Are un pacient de la care incaseaza un avans de 2.000 lei prin POS, i se emite bon fiscal cu avans si factura. La urmatoarea vizita, pacientul beneficiaza de serviciul prestat (implantul in valoare de 5.000 lei), i se scade avansul de 2.000 lei, iar din restul de plata de 3.000 lei, achita doar 1.000 lei, ramanand dator cu 2.000 lei. Ce i se trece pe bonul fiscal a doua oara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<