
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Foarte multi intreprinzatori se intreaba cat valoreaza afacerile lor. Indicatori precum cifra de afaceri sau profitul ofera o prima imagine asupra performantelor financiare anuale ale companiei, insa, fara a pune lucrurile intr-un context mai larg, sistemul de referinta bazat exclusiv pe acesti doi indicatori nu iti va arata valoarea reala a afacerii tale.
Desigur, putem considera ca cifra de afaceri si profitul sunt cei mai importanti indicatori pentru a demonstra rapid nivelul de profitabilitate a unei firme. Insa, experienta brokerilor de afaceri si a evaluatorilor profesionisti arata faptul ca multe afaceri de vanzare au valori mai mari decat cele rezultate in urma calcularii exclusiv cu aceste doua valori.
Sa luam, spre exemplu, o pensiune: anul 2020 a fost un an atipic pentru turism si, din pacate, multe afaceri din domeniu au inregistrat scaderi semnificative fata de anii anteriori (sau chiar pierderi!). Astfel, daca raportam evaluarea pensiunii strict la cifra de afaceri si profiturile obtinute in ultimii trei ani de activitate, valoarea finala va scadea dramatic din cauza anului 2020. In schimb, adaugand in ecuatie si alti indicatori - precum valoarea patrimoniului imobiliar, valoarea brand-ului, cheltuielile neesentiale, facturile inca neincasate si altele, vom ajunge la o evaluare mult mai corecta a afacerii.
In principiu, pentru a realiza o evaluare, orice antreprenor poate folosi cateva instrumente online, precum calculatoare disponibile atat in limba romana, cat si in limba engleza. Mai departe, insa, evaluarea completa, necesara mai ales in cazul unei afaceri de vanzare, ar trebui realizata de catre un profesionist in domeniu - fie un broker de afaceri, fie un evaluator ANEVAR. Acestia folosesc metode avansate de calcul, pe care le adapteaza particularitatilor fiecarui business in parte.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
Vlad Teposu, expert contabil cu experienta solida in evaluarea afacerilor: „In cazul unui transfer de afacere, evaluarea acesteia se realizeaza, in mod ideal, de catre ambele parti: vanzatorul si echipa lui, pe de o parte, respectiv cumparatorul si echipa sa, de cealalta parte. Acest aspect este important, deoarece diferentele dintre rezultatele celor doua evaluari constituie un prim punct pe agenda negocierilor. In ceea ce priveste optiunile pe care le avem la dispozitie pentru a putea evalua in mod corect si realist o afacere, ma tem ca atat experienta practica, cat si nenumarate carti de teorie ne arata inca o data faptul ca bilantul si balanta nu mai sunt suficiente. Exista zeci de metode, unele dintre ele adaptate unor anumite sectoare de piata iar, de cand cu pandemia, au aparut chiar si modalitati de evaluare speciale pentru companiile afectate de shutdown-ul economic din 2020. De regula, cea mai folosita metoda este cea a multiplului de EBITDA. EBITDA (din engleza - Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) ne arata care este profitabilitatea reala a companiei si suma obtinuta in urma calcularii acestui indicator se multiplica apoi cu un coeficient care depinde foarte mult atat de tipul si marimea afacerii, cat si de zona in care aceasta activeaza. Spre exemplu, o afacere foarte profitabila, de dimensiuni mari, intr-o piata efervescenta, va avea un multiplu de EBITDA mai mare (poate ajunge chiar si la 10-12) decat o mica afacere de familie dintr-un orasel oarecare.”
Daca ne intrebati pe noi, fie ca vorbim de o afacere de vanzare din Cluj, fie ca vreti pur si simplu sa aflati cat valoreaza business-ul vostru, cea mai buna varianta este colaborarea cu un specialist. Astfel, puteti fi siguri ca valoarea rezultata reflecta realitatea si ca, in cazul in care vindeti afacerea, cumparatorul nu va avea foarte mult loc de interpretare in legatura cu pretul de vanzare.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Sfaturi de la experti
Scoatere din evidenta creanta. Debitor aflat in faliment
Intrebare: Suntem firma de transport rutier marfuri si platitoare de impozit pe profit. Avem un client care a intrat in falimet in aprilie 2015 si nu este incheiata procedura pana in acest moment. Ne-am inscris la masa credala pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este cuantumul retinerii din salariu pentru garantia unui casier?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
PFA cu venituri sub 36.000 lei. Care este baza de calcul CASS pentru 2022?
Nedepunerea la timp sau completarea incorecta a D101 se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei
MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care au achizitionat masini in leasing
Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVA
Ordinul 1447/2023: 3 modificari importante privind documentele financiar-contabile