
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice - Cluj-Napoca, a transmis printr-un comunicat de presa facilitatile fiscale legate de plata pentru anul 2020 a impozitului specific unor activitati din domeniile prevazute de Legea nr.170/2016.
Luand in considerare ca, in contextul raspandirii epidemiei COVID-19, perioada de inchidere sau reducere a activitatii din domeniile de activitate prevazute de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati afecteaza semestrul I al anului 2020, este necesara reglementarea posibilitatii recalcularii impozitului specific anual si implicit a platii semestriale, pentru reducerea impactului pe cash-flow.
Prin O.U.G. nr.48 din 9 aprilie 2020 privind unele masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr. 319 din 16 aprilie 2020, s-au adoptat urmatoarele masuri care vizeaza plata impozitul specific unor activitati.
Conform prevederilor art. IX din O.U.G. nr. 48/2020, in vigoare incepand din 16 aprilie 2020, contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru anul 2020, nu datoreaza impozit specific pentru perioada in care acestia intrerup activitatea total sau partial pe perioada starii de urgenta decretate.
Pentru aplicarea prevederilor de mai sus, contribuabilii recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr. 170/2016, aferent anului 2020, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei din anul calendaristic in care a desfasurat activitatea.
Perioada in care contribuabilii au desfasurat activitatea se determina prin scaderea din numarul de 365 de zile calendaristice a numarului de zile aferent perioadei in care acestia au intrerupt activitatea total sau partial pe perioada starii de urgenta decretate.
Impozitul specific unor activitati determinat se declara si se plateste semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
Pentru a beneficia de prevederile de mai sus, contribuabilii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- intrerup activitatea total sau partial si detin certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri;
- nu se afla in insolventa conform informatiilor disponibile pe pagina web a Oficiului National al Registrului Comertului.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Noul cod CAEN este 2511. Avem prima luna cu acest cod CAEN. Cum se inregistreaza in contabilitate facilitatile fiscale, adica scutiri la plata a CASS 10% asigurati si impozit pe salarii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate X platitoare de TVA inchiriaza de la o persoana fizica un teren pentru a-l folosi ca organizare de santier in cadrul unei lucrari. Societatea X trebuie sa factureze jumatate din aceasta chirie altei societati Y care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<