Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Finante in Romania: Perspective privind evolutia pietelor cu crestere economica accelerata

17-Iul-2014
2189
Comertul international va fi factorul determinant al expansiunii globale in urmatorii 10 ani, pietele cu ritm rapid de crestere economica (rapid-growth markets - RGMs) urmand a influenta semnificativ piata mondiala.

Este tot mai clar faptul ca economia globala conturata dupa criza din ultimii ani are insusiri diferite fata de cea din anul 2008. Astfel, noua economie mondiala este mai globalizata si mai interconectata, avand o influenta mai puternica asupra pietelor cu crestere economica accentuata. Statele si organizatiile care pot valorifica noile oportunitati comerciale ce decurg din aceste caracteristici vor detine o mai buna pozitie pe piata, care le va asigura o crestere economica puternica si sustinuta.

Estimarile analistilor indica o evolutie a ritmului de crestere pe pietele RGMs de la 4,7% in anul 2012 la 6,0% in 2014, insa cu anumite rezerve. Cu toate acestea, pietele RGMs evolueaza diferit chiar si la nivel regional. Ritmul accelerat de crestere economica din aceste tari este dat de cresterea populatiei cu venituri medii si dezvoltarea sectorului privat.

Economia mondiala este, in prezent, mult mai globalizata, iar comertul global va constitui principalul factor de crestere in urmatoarea decada. Pietele RGMs vor juca un rol cheie in economia globala, schimburile comerciale dintre aceste piete se vor intensifica generand noi oportunitati reciproce, care vor fi valorificate, de asemenea, si de catre pietele dezvoltate, prin cresterea exporturilor acestora catre pietele RGMs.

Desi neuniforma, refacerea activitatii economice care a inceput la finele anului 2012 devine un factor determinant al redresarii economice globale. Extinderea schimburilor comerciale - intre tarile vecine, intre tarile RGMs si intre aceste tari si statele dezvoltate - stimuleaza cresterea economica la nivel global. Viteza de crestere, insa, variaza, atat de la o tara la alta, cat si de la o regiune la alta. Fiecare tara se afla la un anumit nivel de dezvoltare si poseda propria mostenire economica si stoc de resurse.


Tarile RGMs au adoptat o strategie comerciala proprie in scopul obtinerii cresterii economice. Tranzitia economica pe care o parcurg rezida in aplicarea avantajului comparativ, acesta avand la baza fie costul scazut al fortei de munca, fie terenurile fertile sau solurile bogate in resurse. Ritmul lent de crestere din tarile dezvoltate si sporirea influentei pietelor RGMs asupra economiei globale stimuleaza comertul dintre acestea.

Multe guverne din tarile RGMs negociaza de mult timp eliminarea barierelor comerciale si ale distorsiunilor pietei in eforturile lor de a patrunde pe piete mai mari, cu preturi mai scazute si oportunitati antreprenoriale. in acelasi timp, isi imbunatatesc infrastructura in scopul facilitarii comertului transfrontalier, dar si al comertului trans-continental.

Importanta crescanda a economiilor RGMs si a angajamentelor acestora fata de dezvoltarea comertului sunt, de departe, fortele care vor remodela profund productia si cererea la nivel mondial.

Criza economica globala din perioada 2008 - 2009, a accelerat schimbarea polului de influenta si de putere economica dinspre pietele mature spre tarile in curs de dezvoltare. Aceasta schimbare - determinata de lanturile de distributie, integrarea economica, concentrarea regionala si tehnologie - va remodela structura comertului si impactul acesteia asupra infrastructurii de transport, serviciilor, echipamentelor, opertiunilor si cadrului juridic si de reglementare a schimburilor comerciale.

Imbunatatirea infrastructurii si inovarea tehnologica, facilitarea accesului la resursele de apa si de energie, telecomunicatiile, etc. transforma natura oportunitatilor din tarile RGMs. Interactiunea dintre imbunatatirea infrastructurii si tehnologia informationala fac posibile noi modele de afaceri si de marketing. Inovarea duce la cresterea eficientei pietei.

Tarile RGMs vor deveni o forta dominanta in comertul global in urmatoarea decada. Comertul acestor tari se va concentra, in special, pe relatia cu Asia, Orientul Mijlociu si Africa. Proliferarea acordurilor comerciale in ultimii ani a generat o diminuare a barierelor comerciale si o crestere puternica a schimburilor comerciale regionale si trans-regionale. Tarile RGMs vor deveni mai dependente reciproc si mai putin dependente de pietele dezvoltate, ceea ce le va asigura o mai mica vulnerabilitate in perioadele de activitate mai slaba sau de volatilitate a pietelor financiare din tarile dezvoltate.

Acest raport face parte din Strategie guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania - Orizont 2020.


Sursa: Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016