Finante in Romania: Perspective privind evolutia pietelor cu crestere economica accelerata
Comertul international va fi factorul determinant al expansiunii globale in urmatorii 10 ani, pietele cu ritm rapid de crestere economica (rapid-growth markets - RGMs) urmand a influenta semnificativ piata mondiala.
Este tot mai clar faptul ca economia globala conturata dupa criza din ultimii ani are insusiri diferite fata de cea din anul 2008. Astfel, noua economie mondiala este mai globalizata si mai interconectata, avand o influenta mai puternica asupra pietelor cu crestere economica accentuata. Statele si organizatiile care pot valorifica noile oportunitati comerciale ce decurg din aceste caracteristici vor detine o mai buna pozitie pe piata, care le va asigura
o crestere economica puternica si sustinuta. Estimarile analistilor indica o evolutie a ritmului de crestere pe pietele RGMs de la 4,7% in anul 2012 la 6,0% in 2014, insa cu anumite rezerve. Cu toate acestea, pietele RGMs evolueaza diferit chiar si la nivel regional. Ritmul accelerat de crestere economica din aceste tari este dat de cresterea populatiei cu venituri medii si dezvoltarea sectorului privat.
Economia mondiala este, in prezent, mult mai globalizata, iar comertul global va constitui principalul factor de crestere in urmatoarea decada
. Pietele RGMs vor juca un rol cheie in economia globala, schimburile comerciale dintre aceste piete se vor intensifica generand noi oportunitati reciproce, care vor fi valorificate, de asemenea, si de catre pietele dezvoltate, prin cresterea exporturilor acestora catre pietele RGMs.
Desi neuniforma, refacerea activitatii economice care a inceput la finele anului 2012 devine un factor determinant al redresarii economice globale. Extinderea schimburilor comerciale - intre tarile vecine, intre tarile RGMs si intre aceste tari si statele dezvoltate - stimuleaza cresterea economica la nivel global. Viteza de crestere, insa, variaza, atat de la o tara la alta, cat si de la o regiune la alta. Fiecare tara se afla la un anumit nivel de dezvoltare si poseda propria mostenire economica si stoc de resurse.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Cheltuieli auto leasing utilizare mixt Se incheie un contract de leasing financiar pentru un autoturism cu utilizare mixta. Care sunt notele contabile si cum se limiteaza deductibilitatea la 50%? Dupa 2 ani pentru acest...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Neonorare comanda produse Societatea nostra a primit o comanda de 20 produse de la un client. Deoarece este o companie multinationala, bugetul pentru investitii a fost micsorat pentru acest an, asa ca din...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Tarile RGMs au adoptat
o strategie comerciala proprie in scopul obtinerii cresterii economice. Tranzitia economica pe care o parcurg rezida in aplicarea avantajului comparativ, acesta avand la baza fie costul scazut al fortei de munca, fie terenurile fertile sau solurile bogate in resurse. Ritmul lent de crestere din tarile dezvoltate si sporirea influentei pietelor RGMs asupra economiei globale stimuleaza comertul dintre acestea.
Multe guverne din tarile RGMs negociaza de mult timp eliminarea barierelor comerciale si ale distorsiunilor pietei in eforturile lor de a patrunde pe piete mai mari, cu preturi mai scazute si oportunitati antreprenoriale. in acelasi timp, isi imbunatatesc infrastructura in scopul facilitarii comertului transfrontalier, dar si al comertului trans-continental.
Importanta crescanda a economiilor RGMs si a angajamentelor acestora fata de dezvoltarea comertului sunt, de departe, fortele care vor remodela profund productia si cererea la nivel mondial.
Criza economica globala din perioada 2008 - 2009, a accelerat schimbarea polului de influenta si de putere economica dinspre pietele mature spre tarile in curs de dezvoltare. Aceasta schimbare - determinata de lanturile de distributie, integrarea economica, concentrarea regionala si tehnologie - va remodela structura comertului si impactul acesteia asupra infrastructurii de transport, serviciilor, echipamentelor, opertiunilor si cadrului juridic si de reglementare a schimburilor comerciale.
Imbunatatirea infrastructurii si inovarea tehnologica, facilitarea accesului la resursele de apa si de energie, telecomunicatiile, etc. transforma natura oportunitatilor din tarile RGMs. Interactiunea dintre imbunatatirea infrastructurii si tehnologia informationala fac posibile noi modele de afaceri si de marketing. Inovarea duce la cresterea eficientei pietei.
Tarile RGMs vor deveni o forta dominanta in comertul global in urmatoarea decada. Comertul acestor tari se va concentra, in special, pe relatia cu Asia, Orientul Mijlociu si Africa. Proliferarea acordurilor comerciale in ultimii ani a generat o diminuare a barierelor comerciale si o crestere puternica a schimburilor comerciale regionale si trans-regionale. Tarile RGMs vor deveni mai dependente reciproc si mai putin dependente de pietele dezvoltate, ceea ce le va asigura o mai mica vulnerabilitate in perioadele de activitate mai slaba sau de volatilitate a pietelor financiare din tarile dezvoltate.
Acest raport face parte din Strategie guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania - Orizont 2020.
Sursa: Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia cumparatorului pentru o durata de trei ani. In toata aceasta perioada, acei bani blocati acumuleaza dobanzi. Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare, din perspectiva vanzatorului: 1. Partea din pret care ramane in contul de escrow se contabilizeaza la...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu de maternitate
Intrebare: In cazul unei salariate care este insarcinata si care are active doua contracte individuale de munca la doi angajatori diferiti, la unul are trei ani, iar la celalalt are cinci luni la momentul intrarii in concediu prenatal, inteleg ca angajata nu are dreptul sa intre in concediu si sa fie platita la angajatorul unde are doar cinci luni vechime. Totodata, angajatorul nu poate recupera sumele de la Casa de Asigurari de Sanatate. Intrebarile mele sunt: Chiar daca intra in concediu prenatal in a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare imobil. TVA
Intrebare: In anul 2010, a fost achizitionat un teren pe societate, pe care s-a construit, in regim propriu, o casa de serviciu, tot pe societate. S-au efectuat trei receptii partiale, dupa cum urmeaza: - 31.10.2011 ? 80.000 lei (TVA dedus: 19.200 lei, aplicand cota de 24%) - 30.09.2013 ? 90.000 lei (TVA dedus: 21.600 lei, aplicand cota de 24%) - 20.12.2019 ? 45.000 lei (TVA dedus: 9.000 lei, aplicand cota de 20%) La sfarsitul lunii acesteia, asociatul unic al societatii doreste sa vanda casa fiului sau,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cumul PFA si administrator SRL
Intrebare: O persoana este asociat unic la un SRL si doreste sa isi infiinteze si un PFI/PFA. Este vorba despre servicii in domeniul medical, scutite de TVA. Poate sa incheie un contract de prestari intre cele doua, societatea ca beneficiar si PFI/PFA ca prestator? Pe societate vor fi mai multe cabinete, iar chiria spatiului unde se va desfasura activitatea va fi suportata de societate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<