Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ialomitianu: "Statul garanteaza depozite bancare in limita a 100.000 de euro""

28-Dec-2010
4775

Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice va fi majorat, incepand cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel putin 100.000 euro, decizia fiind luata in sedinta de marti a Guvernului, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

El a amintit ca bancile au posibilitatea sa majoreze acest plafon minim de garantare, pentru a atrage cat mai multi bani de la clienti.

Potrivit ministrului, decizia de majorare a plafonului de garantare a depozitelor bancare are un impact financiar negativ estimat la 590 milioane lei.

Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere, in luna octombrie, un proiect de ordonanta de urgenta care stabileste ca angajatii bancilor sau persoanele aflate la conducerea institutiilor de credit nu vor mai putea face parte din Consiliul de Administratie al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB), iar de la inceputul anului plafonul de garantare va creste de la 50.000 euro la 100.000 euro.

Astfel, membrii consiliului de administratie al FGDSB "nu trebuie sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz", pe langa prevederile deja existente in lege ca acestia nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei, nu trebuie sa fi fost declarati faliti si nu trebuie sa aiba cazier judiciar.

In prezent, Consiliul de Administratie al Fondului este format din Lia Tase, consilier BNR si presedinte al Fondului, si Romulus Palade, consilier BNR, Lucia Sanda Stoenescu, consilier BNR, Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea, secretar general ARB, Dumitru Laurentiu Andrei, director general adjunct in Ministerul Finantelor, si Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat in ministerul Justitiei.

Ghetea este si presedintele CEC Bank, ceea ce inseamna ca nu va mai putea face parte din consiliul de administratie al FGDSB dupa aplicarea noilor reglementari.

Proiectul mai prevede eliminarea din categoria resurselor financiare ale schemei de garantare a depozitelor a liniilor de credit stand-by acordate de catre institutiile de credit.

Totodata, proiectul de act normativ introduce conditii referitoare la constituirea, administrarea si utilizarea fondului special pentru despagubirea persoanelor prejudiciate prin masurile dispuse si implementate in cursul administrarii speciale.

O persoana prejudiciata este definita ca fiind orice persoana care "a obtinut o hotarare judecatoreasca executorie prin care i se recunoaste dreptul de a primi despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a masurilor dispuse si implementate in cursul administrarii speciale a unei institutii de credit".

Fondul special ar putea fi constituit si alimentat din cotizatiile anuale ale institutiilor de credit la fondul special, cotizatiile suplimentare ale institutiilor de credit la fondul special, veniturile din investirea sumelor acumulate la fondul special si imprumuturi.

In situatia in care resursele financiare acumulate la fondul special nu sunt suficiente pentru a asigura onorarea platii despagubirilor, fiecare institutie de credit persoana juridica romana plateste, in termenul comunicat de Fond, o cotizatie suplimentara, potrivit proiectului de act normativ.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016