Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Data evaluarii unitatilor de fond. Monografie contabila

10-Iul-2019
1083

"Firma noastra a primit o oferta de la BRD Assement Manager de a cumpara niste unitati dintr-un Eurofond in valuta EURO. Firma analizeaza aceasta posibilitatea de a investi suma de 200.000 Euro in acest Eurofond pe o perioada de 1 an. Eurofondul in acest moment ofera un randament superior dobanziilor bancare oferite de banci pentru moneda euro.

Intrebari:

1. Monografie contabila: 5081 - 5124 / 200.000 Euro la cursul BNR din ziua achizitiei. E correct? Valoare VUAN = 1 unitate = 140,87 Euro. 

2. Avand in vedere ca vom cumpara in valuta Euro trebuie sa facem evaluarea in fiecare luna a sumei de 200.000 Euro in ultima zi a lunii in care rezulta o diferenta favorabila sau nefavorabila de curs valutar? Ma refer la OMPF 1802/2014 cu privire la evaluarea lunara a tuturor elementelor in valuta.

La pct. 304 alin. (3) si (4) din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate se prevede ca: "(3)La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.(4)Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar " dupa caz." In contul 6651 se inregistreaza diferentele nefavorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta iar in contul 7651 se inregistreaza diferentele favorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta.

3.Suntem obligatii sa facem in ultima zi a lunii evaluarea cu privire a eurofondului care poate sa rezulte o scadere sau crestere?

Daca am achiziitionat la o uniitate VUAN = 1 unitate = 140,87 Euro, si la data de 30.06.2019 este posibil sa am 2 scenarii posibile: Scenariu 1, valoarea VUAN - 1 unitate = 139,58, ceea ce inseamana ca avem o pierdere fata de valoarea achizitionata. Scenariu 2, valoarea VUAN - 1 unitate = 141,59, ceea ce inseamana ca avem un venit fata de valoarea achizitionata. Sau ramane aceeasi valoare pana in momentul cand il vom vinde? Adica daca dorim sa l vindem in Septembrie, atunci vom face operatiunea de pierdere/venit?

4.In cazul in care vom vinde in Septembrie pe pierdere, pierderea este o cheltuiala deductibila?"

Raspunsul specialistului

Fondurile deschise de investitii (FDI) sunt vehicule investitionale, prin care sumele de bani atrasi/colectati de la investitori/persoane fizice sau juridice sunt investiti in instrumente financiare cum ar fi actiuni, obligatiuni, depozite bancare, etc, urmand ca rezultatele investitiilor sa fie impartite proportional intre investitorii fondului, in functie de detinerile fiecaruia.

Fondurile deschise de investitii sunt o alternativa la instrumentele clasice de economisire avand ca obiectiv obtinerea unor randamente superioare acestora.

Atunci cand o persoana fizica sau juridica plaseaza bani intr-un fond deschis de investitii primeste in schimb un numar de unitati de fond. Unitatile de fond, denumite si titluri de participare, sunt dovada investitiei sale, aceasta operatiune purtand denumirea de subscrierea unitatilor de fond.
Activul net al fondului este impartit intr-un anumit numar de unitati de fond, in mod similar divizarii capitalului social al unei firme in actiuni. In functie de suma cu care contribuie, fie ea mai mare sau mai mica, fiecare investitor primeste un anumit numar de titluri.

Tot intr-un mod asemanator cu evolutia capitalului social se desfasoara si variatia de valoare a unitatilor de fond. Se calculeaza prin insumarea valorii curente de piata a instrumentelor financiare detinute in portofoliu de catre fond, din care se scad datoriile fondului. Valoarea unei unitati este egala cu suma rezultata prin impartirea rezultatului la numarul total de unitati de fond.

Veniturile fondului rezultate din evolutia valorii activelor din portofoliul fondului sunt determinate zilnic, prin calcularea valorii activului net, acestea reflectandu-se permanent in valoarea unitara a activului net.

Operatiunea inversa este “rascumpararea” unitatilor de fond si e o procedura in cadrul careia posesorul isi vinde titlurile pentru o suma de bani calculata in functie de valoarea lor de piata din ziua respectiva.

Fondurile deschise de investitii sunt administrate de catre profesionisti, accesand o paleta larga de instrumente financiare cum ar fi obligatiuni (de stat, municipale, corporative), actiuni ale companiilor listate la cota Bursei de Valori Bucuresti sau pe bursele internationale cu scopul de a genera profit, acesta regasindu-se in cresterea unitatii de fond. Evolutia fondului poate avea cresteri si descresteri in functie de evolutia pietelor si a instrumentelor financiare in care s-a investit, conform politicii de investitii a fondului. Deci este posibil ca, in anumite momente, valoarea unitatii de fond sa fie mai mica fata de valoarea initiala la care ati investit.
Unul dintre principalele obiective ale fondurilor deschise de investitii este castigul potential.

Activ net al fondului – reprezinta suma valorii actualizate a tuturor investitiilor din care se scad cheltuielile curente ale fondului;

Unitate de fond – sau Titlu de participare – reprezinta detinerea in fond a unui investitor. Cand acesta subscrie, de fapt cumpara unitati de fond emise de fondul de investitii ales. Activul net al fondului este impartit intr-un numar de unitati de fond, in mod similar impartirii capitalului social al unei firme in actiuni, astfel, fiecare investitor in fond detine un anumit numar de titluri.

VUAN – adica valoarea unitara a activului net reprezinta valoarea unei unitati de fond, mai exact pretul unei unitati de fond. Acesta variaza in fiecare zi, in functie de evaluarea activelor din portofoliul fondului.

Regula aplicabila cu privire la evaluare este ca la finele lunii se evalueaza elementele monetare in valuta sau in lei cu plata in functie de cursul unei valute. Prin elemente monetare se intelege disponibilitatile banesti si activele/datoriile de primit/de platit in sume fixe sau determinabile. Caracteristica esentiala a unui element monetar este dreptul de a primi sau obligatia de a plati un numar fix sau determinabil de unitati monetare. Caracteristica esentiala a unui element nemonetar este absenta unui drept de a primi (sau a unei obligatii de a furniza) un numar fix sau determinabil de unitati monetare.

Elementele nemonetare achizitionate cu plata in valuta si inregistrate la cost istoric (imobilizari, stocuri) trebuie prezentate in situatiile financiare anuale utilizand cursul de schimb valutar de la data efectuarii tranzactiei. Potrivit pct. 295 din OMFP 1802/2014 la intrarea in entitate, investitiile pe termen scurt se evalueaza la costul de achizitie sau la valoarea stabilita potrivit contractelor.

Achizitia titlurilor:
508 = 5124
Nu se evalueaza lunar, nefiind element monetar.
La finele exercitiului financiar cu ocazia inventarierii titlurile pe termen scurt (actiuni si alte investitii financiare) admise la tranzactionare pe o piata reglementata se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare, iar cele netranzactionate la costul istoric mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.
Pct. 297 prevede ca pentru deprecierea investitiilor detinute ca active circulante, la sfarsitul exercitiului financiar, cu ocazia inventarierii, se recunosc ajustari pentru pierdere de valoare, inregistrate pe seama cheltuielilor.

La sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, ajustarile pentru pierderile de valoare inregistrate se suplimenteaza, se diminueaza sau se anuleaza, dupa caz. La iesirea din entitate a investitiilor pe termen scurt, eventualele ajustari pentru pierdere de valoare se anuleaza.
Titlurile admise la tranzactionare pe o piata reglementata se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare.
Pentru titlurile care nu sunt admise la tranzactionare se inregistreaza deprecieri in cazul in care valoarea de inventar este mai mica decat valoarea contabila (de achizitie).
In cazul rascumpararii, la o valoare mai mare decat cea de achizitie, se inregistreaza:
5124 = %
508 valoarea de achizitie (cost istoric)
7642 diferenta favorabila impozabila
In cazul rascumpararii, la o valoare mai mica decat cea de achizitie, se inregistreaza :
% = 508 valoarea de achizitie (cost istoric)
5124 valoarea incasata
6642 diferenta nefavorabila deductibila

In concluzie, valoarea unitatilor de fond se evalueaza numai la inchiderea exercitiului financiar, si atunci se ajusteaza valoarea in functie de cotatie, nu si la trimestru. Variatia de valoare in cusul anului se inregistreaza numai atunci cand se vand unitatile de fond, ca diferenta intre venituri (suma incasata) si cheltuieli (suma achitata la achizitie) precum si a ajustarilor de valoare daca exista.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Data evaluarii unitatilor de fond. Monografie contabila":
Rating:

Nota: 4.25 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Erori contabile. Cum se face corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare si raportarile anuale
  • Conform Agentiei National de Administrare Fiscala, corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale se poate efectua doar in conditiile Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Situatiile financiare...» citeste mai departe aici

 • Contabilitatea in partida dubla. Registre si formulare obligatorii ale operatorilor economici
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou ghid oficial cu privire la utilizarea documentelor financiar-contabile si intocmirea raportarilor anuale. Ghidul se adreseaza persoanelor fizice si asocierilor fara personalitate juridica si persoanelor juridice romane care au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla sau in partida dubla, dupa caz. Intr-un articol anterior am discutat despre normele generale, formularele financiar-contabile si registrele...» citeste mai departe aici

 • Obligatii si sanctiuni noi referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor
  • Legea nr. 129/2019 din 21 iulie 2019, privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, a adus modificari importante in materie de prevenire si combatere a spalarii banilor. Confiscarea unor sume de bani sau retragerea avizelor sau a autorizatiilor, doar cateva dintre sanctiunile nerespectarii legii. Pentru a scapa de sanctiunile dure sau chiar de amenzile usturatoare, care pot ajunge si pana la sute de mii de lei, comanda lucrarea pe stick Prevenirea si combaterea spalarii banilor....» citeste mai departe aici

 • Informatia inseamna putere: afla tot ce trebuie sa stii despre cum sa incepi propria afacere
  • Schimbarile sociale din ultimii zece, poate chiar douazeci de ani au influentat enorm felul in care azi ne raportam la viata cotidiana. Generatia nativilor digitali, cum mai este denumita generatia persoanelor nascute dupa 1990 este total diferita de ceilalti. Ei au fost primii care au utilizat retelele sociale sau tehnologia mobila avand independenta proprie si foarte multa determinare. Nativii digitali stiu foarte bine ce isi doresc, astfel si angajatorii trebuie sa inteleaga cum ii pot atrage...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016