
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
La sfarsitul lunii trecute, seful directiei Antifrauda a trimis un document prin care au aparut informatii referitoare la norma de colectare de 2,3 milioane de lei impusa fiecarui inspector antifrauda. In acest context, ANAF precizeaza ca inspectorii nu sunt rasplatiti in functie de numarul de sanctiuni sau de valoarea acestora.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a mentionat, zilele acestea, ca "nu exista beneficii sau bonificatii care sa fie acordate inspectorilor antifrauda, avand la baza rezultatele activitatii desfasurate", potrivit Mediafax.
ANAF precizeaza ca pentru atingerea obiectivelor de colectare a impozitelor si taxelor a fost luat in calcul un set de masuri care au la baza eficientizarea aparatului antifrauda: “In vederea realizarii obiectivelor strategice referitoare la asigurarea administrarii impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri bugetare, la nivelul ANAF a fost finalizat procesul de evaluare a eficientei si eficacitatii activitatilor desfasurate. In acest sens a fost adoptata si Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aceasta facand parte dintr-un set de masuri care vizeaza transformarea ANAF intr-o institutie eficienta si transparenta”.
Pentru mai mute detalii despre reformarile din cadrul ANAF, click aici.
Directia Generala Antifrauda Fiscala este structura de specialitate din cadrul aparatului propriu al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, avand alocate un numar de 2.007 posturi, ceea ce reprezinta 56% din totalul posturilor aferente aparatului propriu al ANAF. In prezent, din totalul posturilor alocate sunt ocupate un numar de 1.150, ceea ce reprezinta 48% din totalul posturilor ocupate in cadrul aparatului propriu al ANAF, conform sursei citate.
ANAF anunta ca sumele colectate de inspectorii Antifrauda au au fost in valoare de 40,3 milioane lei in 2019.
Prin planul de masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la bugetul general consolidat, se urmareste si implementarea unui set de actiuni care vizeaza evaluarea si revizuirea modului de functionare a Agentiei pe principiile eficientei si eficacitatii, dar si reformarea managementului si a sistemului de evaluare a performantei. Astfel, sunt in curs de finalizare indicatorii de performanta care sa cuantifice atat modul de indeplinire a obiectivelor stabilite, cat si aportul salariatilor la atingerea acestora.
Astfel, actiunile Directiei antifrauda fiscala sunt orientate atat spre cresterea conformarii voluntare, cat si pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale .(…) Obiectivele trasate de conducerea ANAF in sarcina DGAF nu au in vedere stabilirea unui plan de amenzi, din urmatoarele considerente:
-masura nu este in concordanta cu Legea prevenirii;
-amenzile nu reprezinta o sursa importanta de venituri la bugetul general consolidat ( in anul 2019 valoarea amenzilor incasate reprezinta 0,009% din totalul veniturilor realizate);
-aplicarea unei sanctiuni contraventionale nu reprezinta un scop in sine.
Potrivit Mediafax, ANAF mentioneaza ca pentru anul 2020 nu au fost aprobate de catre conducerea Antifrauda nivelurile planificate ale indicatorilor specifici ce urmeaza a fi monitorizati la nivelul GDAF.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Conform OMFP 1802/2014, avem obligatia evaluarii creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. O societate factureaza chirie spatiu, negociata in euro (conform contract) si facturata in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Din punctul de vedere al legislatiei privind oligatia de a utiliza AMEF, care este tratamentul pentru servicii prestate catre persoane fizice neinregistrate fiscal (de ex. taxa participare eveniment), in urmatoarele situatii: 1....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<