Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Legea 222/2019: Stingerea datoriilor unor companii, promulgata de presedintele Romaniei

21-Nov-2019
1054
UPDATE, 21 noiembrie 2019
 
Decretul nr. 834/2019 privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2019 privind reglementarea unor masuri pentru stingerea unor obligatii fiscale si bugetare, precum si unele masuri referitoare la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri din privatizare si imprumuturilor contractate de statul roman de la institutii de credit si subîmprumutate operatorilor economici a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 933, din 20 noiembrie 2019.
 
Articol initial
 
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat marti, 19 noiembrie a.c., decretul privind promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2019 privind reglementarea unor masuri pentru stingerea unor obligatii fiscale si bugetare, precum si unele masuri referitoare la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri din privatizare si imprumuturilor contractate de statul roman de la institutii de credit si subimprumutate operatorilor economici (PL-x 410/01.10.2019).
 
Ordonanta de Urgenta reglementeaza o modalitate speciala de stingere a obligatiilor fiscale si bugetare, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ale operatorilor economici care detin capacitati de producere a energiei electrice i termice in cogenerare instalate in Sistemul electroenergetic national reprezentand active functionale energetice si activele miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora.
 
Legea a fost promulgata prin Decret nr. 834/2019 si are ca obiect de reglementare stabilirea unor masuri financiar-fiscale, dar si stingerea obligatiilor fiscale si bugetare ale unor operatori economici esentiali pentru stabilitatea si siguranta sistemului energetic national. Acest lucru se va realiza prin procedura de dare in plata si, ulterior, concesionarea activelor energetice trecute in proprietatea statului, astfel incat sa nu fie periclitata siguranta sistemului energetic national.
 

Extras din Legea nr. 222/2019

 
L E G E pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2019 privind reglementarea unor masuri pentru stingerea unor obligatii fiscale si bugetare, precum si unele masuri referitoare la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri din privatizare si imprumuturilor contractate de statul roman de la institutii de credit si subimprumutate operatorilor economici Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. 
 
Articol unic. – 
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60 din 4 iulie 2019 privind reglementarea unor masuri pentru stingerea unor obligatii fiscale si bugetare, precum si unele masuri referitoare la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri din privatizare si imprumuturilor contractate de statul roman de la institutii de credit si subimprumutate operatorilor economici, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 556 din 5 iulie 2019, cu urmatoarele modificari si completari: 
 
1. La articolul 1, alineatul (1) si litera a) a alineatului (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
„Art.l. − (1) Prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza o modalitate speciala de stingere a obligatiilor fiscale si bugetare, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ale operatorilor economici care detin capacitati de producere a energiei electrice si termice in cogenerare instalate in Sistemul Electroenergetic National reprezentand active functionale energetice si activele miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora. ………………………………………………………………………….... 
a) active functionale energetice - totalitatea bunurilor mobile si imobile apartinand unui operator economic care detine capacitati de productie a energiei electrice si termice in cogenerare care concura la asigurarea sigurantei Sistemului Electroenergetic National si la furnizarea energiei termice in sistem centralizat. Activul functional energetic reprezinta o componenta a unitatilor dispecerizabile de producere a energiei electrice;" 
 
2. La articolul 2, alineatele (1), (2), (3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
„Art.2. − (1) Prin derogare de la prevederile art. 263 din Legea nr. 207 /2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, oricand, la cererea operatorilor economici care detin capacitati de producere a energiei electrice si termice in cogenerare furnizate in sistem centralizat, instalate in Sistemul Electroenergetic National reprezentand active functionale energetice si active miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora, creantele fiscale si bugetare administrate de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala se sting prin trecerea in proprietatea publica a statului si in administrarea Ministerului Energiei a unor active, aflate in proprietatea acestora. 
(2) Cererea operatorilor economici aprobata prin hotararea adunarii generale a actionarilor va cuprinde o analiza tehnico-economica privind justificarea operatiunii si efectele acesteia si va fi insotita de avizul favorabil al Ministerului Energiei si al operatorului de transport si sistem - Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A., inclusiv cu privire la caracterul necesar al activului respectiv pentru siguranta Sistemului Electroenergetic National si al unitatii administrativ-teritoriale daca activele respective concura si la asigurarea furnizarii energiei termice in sistem centralizat si daca unitatea teritoriala respectiva solicita preluarea acestor active. 
(3) Nu pot face obiectul operatiunilor prevazute la alin. (1), activele functionale energetice pentru care operatorii economici nu detin licente sau autorizatii de functionare aflate in perioada de valabilitate la data transferului, precum si cele care nu sunt autorizate sau nu sunt in curs de autorizare din punctul de vedere al protectiei mediului la momentul transferului. ………………………………………………………………………….... 
(5) Stingerea creantelor fiscale si bugetare se va face la valoarea bunurilor ce intra in componenta activelor functionale energetice si activelor miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora, stabilita prin raportul de evaluare intocmit de catre un evaluator autorizat in conditiile legii.” 
 
3. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
„(2) Cererea va fi insotita de lista bunurilor aferente activelor functionale energetice si activelor miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora, raportul de evaluare a acestora, prevazute la art. 2 alin. (6), precum si procesul-verbal prevazut la art. 2 alin. (7).” 
 
4. La articolul 6, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
„Art. 6. − (1) Bunurile mobile si imobile aferente activelor functionale energetice si activelor miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora, transferate in domeniul public al statului in conditiile prezentei ordonante de urgenta vor face obiectul unor contracte de concesiune incheiate in conditiile legii. Procedura de atribuire a contractelor de concesiune, incheierea, executarea si incetarea contractului de concesiune de bunuri proprietate publica se realizeaza cu respectarea prevederilor art. 302-331 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile ulterioare, cu exceptia situatiilor in care prin prezenta ordonanta de urgenta se dispune altfel.” 
 
5. Dupa articolul 6 se introduce un nou articol, art. 61 , cu urmatorul cuprins: 
„Art.61 . − Prin exceptie de la prevederile art. 6, bunurile mobile si imobile aferente activelor functionale energetice care concura si la asigurarea furnizarii energiei termice in sistem centralizat transferate in domeniul public al statului in conditiile prezentei ordonante de urgenta pot trece din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale, la solicitarea expresa justificata a acestora in vederea satisfacerii unor obiective de interes local.” 
 
6. La articolul 9 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins: 
„(2) In cazul stingerii unor obligatii fiscale si bugetare prin operatiunile prevazute la Capitolul I, recuperarea ajutorului de stat declarat ilegal se realizeaza cu prioritate, inainte de orice alta creanta fiscala sau bugetara.” 
 
7. Dupa articolul 13 se introduce un nou articol, articolul 14, cu urmatorul cuprins: 
„Art. 14. − Masurile prevazute prin prezenta ordonanta de urgenta se aplica si operatorilor economici aflati in procedura de insolventa, cu aplicarea legislatiei specifice.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Legea 222/2019: Stingerea datoriilor unor companii, promulgata de presedintele Romaniei":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Informare ANAF privind O.G. nr. 6/2019 (facilitati fiscale sub forma anularii obligatiilor accesorii)
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a remis miercuri – 4 decembrie – o informare prin care reaminteste celor care inregistreaza obligatii fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, ca pot beneficia, in conditiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilitati fiscale. Astfel, se continua actiunile ANAF de sustinere a contribuabililor in vederea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Una dintre facilitatile fiscale de care pot beneficia...» citeste mai departe aici

 • Calendarul obligatiilor fiscale ANAF - decembrie 2019
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna decembrie 2019. Conform agendei, primul termen fiscal din luna decembrie 2019 a fost luni - 2 decembrie, cand contribuabilii au depus Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente (luna, trim. etc. ; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art.322...» citeste mai departe aici

 • MMPS a publicat proiectul de Hotarare pentru majorarea salariului minim pe economie
  • Proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost pus in dezbatere publica. Potrivit proiectului de act normativ, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata urmeaza sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent. Asadar, vorbim de o majorare cu 7,2 % fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei...» citeste mai departe aici

 • Taxa de mediu. Evidentiere pe factura
  • Cum trebuie evidentiata taxa de mediu pe facturile de vanzare de deseuri catre cei care le colecteaza. Unii o trec pe factura ca pozitie cu minus, diminuand astfel factura, iar altii o evidentiaza pe factura, informativ ca suma, fara a diminua factura. Cum este corect? Trebuie achitate catre fondul de mediu aceste sume retinute de la clienti? Raspunsul oferit de specialistul Irina Dumitrescu >> Conform art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005, astfel cum a fost modificat prin OUG 50/2019,...» citeste mai departe aici

 • Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)
  • Potrivit unui Propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011, dascalii ar putea beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii. Document pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza trebuie sa fie votat de Camera Deputatilor pana de Craciun (pe 25.12.2019). Proiectul prevede doua salarii minime brute pe an pentru dascalii din invatamantul de stat, sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei...» citeste mai departe aici

 • Fostul ministru al Finantelor - Teodorovici: Pretul carburantului nu se va reduce dupa eliminarea supraaccizei
  • Fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, este de parere ca reducerea de dupa eliminarea supraaccizei "nu se va regasi in pretul carburantului". Inaintea sedintei CEx a PSD de miercuri – 4 decembrie, fostul ministru al Finantelor – Eugen Teodorovici – a declarat ca, din punctul sau de vedere, reducerea de dupa eliminarea supraaccizei "nu se va regasi in pretul carburantului". "Noi am dorit si anul trecut scoaterea acestei accize, legat in acelasi timp de...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016