Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati legislative cu incidenta in materie fiscala: Buletinul din 1 aprilie

02-Apr-2019
2050

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat, luni, 1 aprilie a.c., buletinul informativ cu numarul 14, privind noutatile legislative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial in perioada 25.03.2019 – 29.03.2019.

Asadar, mai jos regasiti cele 5 acte legislative care au fost publicate saptamana trecuta in Monitor si care au incidenta in materie fiscala.


1. Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, republicata (M. Of. nr. 227 din 25 martie 2019).

Extras din actul legislativ

ART. 1 Statul roman asigura, in conformitate cu prevederile prezentei legi, protectia cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care lucreaza in strainatate. 

ART. 2 

(1) Prezenta lege reglementeaza conditiile de functionare, precum si procedura de inregistrare a persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei ca agenti de plasare a fortei de munca in strainatate.

(2) Serviciile specializate de plasare a fortei de munca realizate pe teritoriul Romaniei de catre un agent de plasare a fortei de munca in strainatate constau in informarea, consilierea si medierea cetatenilor romani in vederea angajarii acestora in strainatate.

(3) Serviciile prevazute la alin. (2) sunt furnizate de catre agentii de plasare a fortei de munca infiintati pe teritoriul Romaniei sau de catre alti furnizori de servicii de plasare a fortei de munca stabiliti pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania, sau al Spatiului Economic European, inregistrati in conditiile prevazute de prezenta lege ori, dupa caz, supusi procedurii de notificare.

Detalii gasiti AICI >>

2. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative (M. Of. nr. 245 din 29 martie 2019)

Extras din actul legislativ

ART.1

(…)

1. La articolul 1, alineatele (2) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Fondul se utilizeaza pentru finantarea proiectelor de dezvoltare, care cuprind investitii sau lucrari de intretinere si reparatii curente, ale unitatiilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, precum si ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, in domenii prioritare, dupa cum urmeaza: 
1. Domeniul prioritar principal:
a) sanatate, respectiv dispensar medical rural, centru medical de permanenta, spitale judetene, municipale si orasenesti; 
b) educatie, respectiv scoli, gradinite, crese, campusuri scolare; 
c) apa si canalizare, inclusiv tratarea si epurarea apelor uzate; 
d) retea de energie electrica si retea de gaze, inclusiv extinderea acestora;
e) infrastructura de transport, respectiv drumuri comunale si locale, judetene, strazi, zone pietonale, poduri, pasaje; 
f) salubrizare; 
g) retea de iluminat public.

(...)

2. La articolul 3, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"(1) Fondul poate angaja sume pentru finantarea proiectelor de dezvoltare ale beneficiarilor prevazuti la art. 1 alin. (2) si pentru finantarea proiectelor de investitii ale beneficiarilor prevazuti la art. 1 alin. (3), in limita plafoanelor de trageri, prevazute la art. 1 alin. (5), disponibile la data solicitarii finantarii. 
(…)

Detalii gasiti AICI >>

3. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1878/2019 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005 (M. Of. nr. 229 din 26 martie 2019)

Extras din actul legislativ

ART. I Normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.186 si 1.186 bis din 29 decembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 

1. La capitolul I "Dispozitii generale", punctul 1.4 "Documente justificative si registre de contabilitate" subpunctul 1.4.2 "Forma de inregistrare in contabilitate", ultimul paragraf se abroga.

2. La capitolul III "Prevederi referitoare la elementele de bilant" punctul C "Capitaluri" subpunctul 3 "Rezerve din reevaluare", ultimele trei paragrafe se abroga.

3. La capitolul VI "Planul de conturi general pentru institutiile publice":
3.1. La clasa 4 "Conturi de terti", grupa 48 "Decontari", se modifica denumirea contului contabil sintetic de gradul II din 48109 "Alte decontari" in 48109 "Alte decontari privind incheierea executiei bugetare din anul curent (excedent/deficit)" si a contului contabil sintetic de gradul III 4810900 "Alte decontari" in 4810900 "Alte decontari privind incheierea executiei bugetare din anul curent (excedent/deficit)".

3.2. La clasa 5 "Conturi la trezorerii si institutii de credit", grupa 51 " Conturi la trezorerii si institutii de credit", se abroga contul contabil sintetic de gradul III 5120600 "Disponibil in lei al trezoreriei centrale" si se introduc urmatoarele conturi contabile sintetice de gradul III:
- 5120601 "Disponibil in lei al trezoreriei centrale la trezorerii";
- 5120602 "Disponibil in lei al trezoreriei centrale la institutii de credit". 

Detalii gasiti AICI >>

4. Decizia inaltei Curtii de Casatie si Justitie nr. 5/2019 (M. Of. nr. 237 din 27 martie 2019)

Detalii gasiti AICI >>


5. Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 7/2019 privind incheierea exercitiului financiar 2018 pentru entitatile din domeniul asigurarilor (M. Of. nr. 227 din 25 martie 2019)

Extras din actul legislativ

ART. 1 

(1) Prezenta norma reglementeaza incheierea exercitiului financiar 2018 pentru entitatile din domeniul asigurarilor prevazute la alin. (2).

(2) Prezenta norma se aplica urmatoarelor entitati:
a) asiguratorilor si reasiguratorilor cu sediul pe teritoriul Romaniei, persoane juridice romane, autorizati sa isi desfasoare activitatea in conditiile Legii nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare; 
b) companiilor de brokeraj autorizate in conditiile Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari; 
c) subunitatilor fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 236/2018, care apartin unor persoane juridice cu sediul in state terte; d) subunitatilor fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 236/2018, care apartin unor persoane juridice cu sediul in alte state membre.

(3) in sensul prezentei norme, prin asigurator se intelege asiguratorul, asiguratorul compozit si asiguratorul mixt, asa cum acestia sunt definiti la art. 1 alin. (2) pct. 3, 4 si 6 din Legea nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. (4) in sensul prezentei norme, prin companie de brokeraj se intelege intermediarul principal definit la art. 2 alin. (1) pct. 9 din Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 19/2018 privind distributia de asigurari.

Detalii gasiti AICI >>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025

    • In acest articol vom reda noutatile care se aplica din anul 2025 in privinta Legii contabilitatii. Legea contabilitatii. Noutati care se aplica incepand cu anul 2025 Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, balanta de verificare se va intocmi obligatoriu lunar. Institutiile publice intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor si se pastreaza timp de 10 ani. Situatiile financiare anuale...» citeste mai departe aici

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabilii bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

    • Prin OUG 107/2024, a fost introdusa facilitatea conform careia se aplica, incepand cu anul 2025, o bonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici. Bonificatie de 3% in 2025 pentru contribuabili bun-platnici. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acestia Ordonanta de urgenta nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului de 250.000 euro?

    • Reguli importante de aplicare a sistemului pe veniturile micro pentru firme, valabile incepand cu 1 ianuarie 2025, au fost aduse ca urmare a modificarilor incluse in OUG 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului 250.000 euro? Microintreprindere in 2025. Ponderea veniturilor din consultanta si/sau management se aplica la calculul plafonului 250.000 euro? Reamintim ca, asa cum apare in prevederile art. 47...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016