Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OPANAF 987/2020: Noi modificari asupra unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale

12-Mai-2020
2892

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 368 din 7 mai 2020 a fost publicat Ordinul nr. 987/2020 pentru modificarea si completarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale.

Actul normativ a intrat in vigoare la data de 7 mai 2020 si prevede modificarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale. 

Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, precum si pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, s-au aprobat modelele, precum si caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, utilizare si de pastrare a unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscal. 

Conform Referatului de aprobare al Proiectului de Ordin al presedintelui ANAF pus in dezbatere publica in data de 23.04.2020, este necesara modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017, atat pentru modificarea si completarea unor modele de formulare care vor fi utilizate in procedura de executare silita prin poprire, cat si introducerea unor noi modele de formulare, astfel incat procesul de poprire sa poata fi realizat in bune conditii de catre organele de executare silita.

Modelele de formulare care se impun a fi modificate, sunt urmatoarele: 

-Adresa de infiintare a popririi asiguratorii asupra disponibilitatilor banesti; 

-Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, ca urmare a transformarii masurilor asiguratorii in masuri executorii. 

Mentionam ca in O.P.A.N.A.F nr.63/2017, aceasta adresa avea denumirea de Adresa de infiintare a popririi executorii asupra disponibilitatilor banesti, astfel motivam modificarea denumirii, incat s-a considerat necesar ca trebuie sa reiasa clar faptul ca este vorba de transformare a unor masuri asiguratorii in masuri executorii, pentru a nu fi confundata de catre institutiile de credit cu Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, care este utilizata in procedura normala de executare silita; 

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Contabilitatea proiectelor finantate din subventii Un ONG primeste de la un alt ONG (organism international) fonduri pentru derularea unui program de incluziune sociala. Acest program ONG-ul din Romania il deruleaza cu Filialele pe...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare marfuri catre persoana fizica non-UE Marfurile facturate catre o persoana fizica nerezidenta (non-UE) sunt purtatoare de TVA? Si daca da, in ce conditii se poate factura fara TVA?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Prestari servicii consultanta Marea Britanie Am incheiat un contract de consultanta in marketing (livrabile: strategie de brand, plan si strategie de marketing,plan de expansiune internationala a afacerii) cu o firma din...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Surplusul realizat din rezerve din reevaluare La 31.12.2023 Srl are in evidenta 2 terenuri valoarea 211 269056 ron in cont 105 valoare 268208 ron. La 31.12.2024 se face o expertiza de reevaluare astfel valoarea terenurilor se...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cheltuieli privind ambalajele Intre doua entitati legale diferite (una din Polonia, una din Romania), dar apartinand aceluiasi Grup, exista un proces prin care ambalajele circula in sistem de retur (europaleti,...citeste mai mult

-Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti; 

-Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor; 
-Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti; 
-Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti. 

De asemenea, s-a considerat necesar a se modifica si urmatoarele modele de formulare utilizate in activitatea de executare silita, in vederea imbunatatirii acestora si corelarii cu modificarile legale in vigoare, respectiv: 

-Adresa de infiintare a popririi asiguratorii asupra sumelor datorate debitorului de catre terti; 

-Decizie de ridicare a popririi asiguratorii asupra disponibilitatilor banesti; 

-Decizie de ridicare a popririi asiguratorii asupra sumelor datorate debitorului de catre terti; 

-Decizie de ridicare a sechestrului asigurator aplicat asupra bunurilor; 

-Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti; 

-Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice;

-Adresa de instiintare privind infiintarea popririi;

-Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii retinerilor; 

-Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra sumelor datorate debitorului de catre terti; 

-Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra sumelor datorate debitorului de catre terti; 

-Decizie de ridicare a masurilor de executare silita aplicate asupra bunurilor sechestrate. 

Totodata, in ceea ce priveste Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, s-a considerat necesar ca formularul prevazut in Anexa nr.21 din O.P.A.N.A.F. nr.63/2017 sa fie abrogat, iar elementele care privesc transformarea masurilor asiguratorii in masuri executorii, sa fie preluate in modelul de formular prevazut in Anexa nr.25, intrucat continutul modelului de formular era similar doar obiectul de emitere fiind diferit, motiv pentru care nu se impune utilizarea de modele de formulare distincte. 

Astfel, in acest caz, organul de executare silita va bifa dupa caz, daca este vorba de infiintare poprire sau de transformare din masuri asiguratorii in masuri executorii. 

Referitor la modelul de formular Adresa de instiintare privind infiintarea popririi, si in acest caz s-a considerat necesar ca formularul prevazut in Anexa nr.22 din O.P.A.N.A.F. nr.63/2017 sa fie abrogat, iar in cuprinsul adresei de instiintare transmisa debitorului, astfel cum a fost modificata si completata prin prezentul proiect de act normtiv, sa se faca referire la toate masurile care privesc infiintarea popririi, intrucat ca si in situatia de mai sus continutul adresei de infiintare era similar doar obiectul de emitere fiind diferit, motiv pentru care nu se impune utilizarea de modele de formulare distincte.

 Astfel, si in acest caz, organul de executare silita va bifa dupa caz, ce masura de executare silita prin poprire a fost infiintata pentru care se instiinteaza debitorul. 

De asemenea, atat din Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor, cat si din Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti, a fost eliminata trimiterea prin care acestea erau comunicate si debitorului, intrucat in forma veche acestea contineau si elemente care priveau doar debitorul si nu era necesar a fi cunoscute si de institutia de credit sau tertul poprit. 

Tinand cont de aceste aspecte se impune completarea O.P.A.N.A.F. nr.63/2017, cu doua noi modele de formulare, respectiv, Adresa de instiintare privind suspendarea masurilor de executare silita si Adresa de instiintare privind continuarea masurilor de executare silita, prin care debitorul va fi instiintat cu privire la masura de suspendare sau continuare a masurilor de executare silita prin poprire (banca/terti). 

In plus, mentionam ca urmare modificarii art. 230 alin. (5) si art. 233 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, se impune introducerea unui nou model de formular, respectiv Adresa privind actualizarea sumelor ramase de recuperat, ca urmare a stingerilor efectuate, din popririle infiintate, care sa fie emisa de organul de executare silita competent si prin care tertul poprit/institutia de credit sa fie informati cu privire la suma ramasa de recuperat, astfel incat acestia sa procedeze la virarea sumelor ramase nestinse in evidenta fiscala iar activitatea debitorilor sa nu fie afectata. 

In alta ordine de idei, au fost modificate dispozitiile art. 253 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul includerii unor prevederi ce confera posibilitatea cumparatorului de a plati in rate, pe langa pretul de adjudecare a bunului imobil, si pretul de adjudecare a bunului mobil achizitionat in cadrul procedurii de licitatie organizata de catre organul fiscal central pentru valorificarea acestuia. 

In contextul prevazut mai sus, au fost modificate si dispozitiile art. 254 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se reglementeaza conditiile in care se incheie procesul verbal de adjudecare, precum si elementele pe care trebuie sa le contina acest formular utilizat in cadrul procedurii de executare silita. 

Avand in vedere modificarile legislative anterior expuse, este necesara modificarea corespunzatoare a urmatoarelor modele de formulare prevazute de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017, respectiv: 

-Cerere de participare la licitatie si oferta de cumparare; 

-Proces-verbal privind desfasurarea si rezultatul licitatiei pentru valorificarea bunurilor mobile; 

-Proces-verbal privind desfasurarea si rezultatul licitatiei pentru valorificarea bunurilor imobile/ansamblului de bunuri imobile; 

-Proces-verbal de adjudecare pentru bunuri mobile; 

-Proces-verbal de adjudecare pentru bunuri imobile/ansamblu de bunuri imobile. Totodata, au fost modificate si urmatoarele modele de formulare din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 967/2017 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, emise si tiparite prin intermediul unitatii de imprimare rapida: 

-Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitaatilor banesti; -Adresa de instiintare privind infiintarea popririi; 

-Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti; 

-Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti; 

-Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra sumelor datorate debitorului de catre terti.

Pentru a consulta intregul Referat de Aprobare, click AICI.


Extras din OPANAF 987/2020:

In temeiul art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere Avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin Adresa nr. 820.740 din 16.04.2020,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. I. -
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, precum si pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32 si 32 bis din 11 ianuarie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1 alineatul (1), punctul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
20. Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, ca urmare a transformarii masurilor asiguratorii in masuri executorii, prevazuta in anexa nr. 20;".
2. La articolul 1 alineatul (1), punctele 21 si 22 se abroga.
3. La articolul 1 alineatul (1), punctul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
54. Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, prevazuta in anexa nr. 54;".
4. La articolul 1 alineatul (1), dupa punctul 61 se introduc trei noi puncte, punctele 62-64, cu urmatorul cuprins:
62. Adresa privind actualizarea sumelor ramase de recuperat, ca urmare a stingerilor efectuate, din popririle infiintate, prevazuta in anexa nr. 62;
63. Adresa de instiintare privind suspendarea masurilor de executare silita, prevazuta in anexa nr. 63;
64. Adresa de instiintare privind continuarea masurilor de executare silita, prevazuta in anexa nr. 64."
5. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) Anexele nr. 1-64 fac parte integranta din prezentul ordin."
6. Anexele nr. 21 si 22 se abroga.
7. Anexele nr. 10, 11, 14, 15, 16, 20, 24, 25, 26, 27, 38, 39, 40, 42, 43, 48, 49, 50, 51, 53, 54 si 55 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 1-22 la prezentul ordin.
8. Dupa anexa nr. 61 se introduc trei noi anexe, anexele nr. 62-64, al caror cuprins este prevazut in anexele nr. 23-25 la prezentul ordin.

Art. II. -
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 967/2017 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, emise si tiparite prin intermediul Unitatii de imprimare rapida, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 208 din 27 martie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, punctul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
13. Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, prevazuta in anexa nr. 13".
2. Anexele nr. 6, 7, 8, 10 si 13 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 26-30 la prezentul ordin.

Art. III. -
Anexele nr. 1-30*) fac parte integranta din prezentul ordin.
*) Anexele nr. 1-30 se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 368 bis.

Art. IV. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

Atentie! Mentionam ca in Monitorul Oficial, Partea I nr.368 bis din 7 mai 2020 au fost publicate Anexele nr. 1-30 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 987/2020 pentru modificarea si completarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, din 27.04.2020.

Pentru a consulta Anexele, click AICI.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale

    • PFA-urile au, ca alte entitati, diferite obligatii fiscale si declarative. Printre cele mai importante se numara declararea si plata contributiilor sociale si sunt reglementate de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Iar in acest articol vom vedea, explicat de specialist, care sunt acestea in cazul PFA-urilor care au inregistrat pierderi fiscale. Avem speta urmatoare. O PFA are pierdere aferenta anului 2024. In anul 2023 in Declaratia Unica la venituri estimate nu s-a declarat nimic. In...» citeste mai departe aici

  • Taxe PFA. Care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in 2025

    • Conform legislatiei in vigoare, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ramane si in 2025 la o cota de 10% din veniturile nete realizate pentru PFA-uri si se aplica atat celor care obtin venituri peste un anumit plafon, cat si celor care nu sunt scutiti pe plata CASS. Reamintim ca nivelul salariului minim brut de 4.050 lei determina noile plafoane de venit pentru CASS. In continuarea articolului vom vedea care sunt EXCEPTIILE de la plata CASS in cazul PFA, in 2025.» citeste mai departe aici

  • Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

    • Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit. Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]

    • Impozitul minim pe cifra de afaceri este o problema de mare interes pentru contribuabilii din Romania, mai ales ca au tot aparut modificari si schimbari in ultima perioada. In acest articol vom vedea cateva reglementari importante cu privire la acest impozit, dar si informatii despre sponsorizarile efectuate de firme. In plus, vom clarifica daca aceste persoane mai pot redirectiona din impozit prin D177 sau nu.» citeste mai departe aici

  • Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]

    • Avand in vedere ca sistemul e-Factura este un sistem functional de ceva timp deja, iar obligativitatea lui a fost extinsa pentru toate categoriile de contribuabili, trebuie sa fiti foarte atenti la emiterea si inregistrarea facturilor. In acest articol vom vedea pana cand trebuie transmise facturile in E-Factura, care sunt sanctiunile, atat in cazul facturilor emise, cat si pentru cele primite, dar si un VIDEO explicativ cu privire la acest subiect.» citeste mai departe aici

  • Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse

    • Sistemul SAF-T a fost introdus de autoritati deja de ceva timp, iar raportarea se face prin transmiterea D406. Exista insa in continuare neclaritati pentru contribuabilii care trebuie sa o depuna. Una dintre intrebarile frecvente se refera la modul in care trebuie completata sectiunea Produse. Avem urmatorul caz. Pentru raportarea SAF-T, modulul 2.9. Products [Produse], ce informatii ar trebui sa includem? In softul de contabilitate nu avem informatii referitoare la codul NC, metoda de evaluare,...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016