Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul nr. 1061/2020 privind emiterea deciziilor referitoare la dobanzi si penalitati de intarziere

01-Iun-2020
2686

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 427 din 21.05.2020 a fost publicat Ordinul nr. 1061/2020 privind emiterea deciziilor referitoare la obligatii fiscale accesorii.

Actul normativ a intrat in vigoare la data de 21 mai 2020 si prevede modificarea procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita.

Nu se emit decizii referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere. Decizia referitoare poate fi emisa si comunicata debitorului din oficiu sau ori de cate ori acesta solicita achitarea obligatiilor fiscale accesorii, cu conditia ca decizia sa fie confirmata de primire.

Procedura privind emiterea si comunicarea unor acte de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale/bugetare restante sub o anumita limita se suspenda, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti definitive, pronuntate in materie penala.

Extras din Ordinul nr. 1061/2020:

In temeiul prevederilor art. 342 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si

avand in vedere prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, ale Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si ale art. VII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin Adresa nr. 820.877 din 8.05.2020,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. 1. -
(1) Prin derogare de la prevederile cap. I din anexa nr. 1 "Procedura privind emiterea si comunicarea unor acte administrative si de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita" la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 727/2019 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative si de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita si pentru modificarea Procedurii privind stabilirea obligatiilor fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.834/2015, cu modificarile ulterioare, nu se emit decizii referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere. Decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere se poate emite si comunica debitorului din oficiu sau ori de cate ori acesta solicita achitarea obligatiilor fiscale accesorii, cu conditia ca decizia sa fie confirmata de primire.

(2) Procedura privind emiterea si comunicarea unor acte de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale/bugetare restante sub o anumita limita, prevazuta la cap. III din anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 727/2019, cu modificarile ulterioare, se suspenda, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti definitive, pronuntate in materie penala.

(3) Aplicarea prevederilor alin. (1) inceteaza in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta.

(4) Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (3), deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere se emit in primele 15 zile imediat urmatoare incetarii acestui termen.

(5) Pentru obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale cu scadente anterioare intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, calculate prin decizii emise si comunicate pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, se aplica in mod corespunzator prevederile referitoare la stingerea obligatiilor fiscale potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6) Deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere prin care sunt individualizate obligatiile accesorii prevazute la alin. (5), emise si necomunicate pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, se comunica in termenul prevazut la alin. (4).

Art. 2. -
Directia generala de administrare a marilor contribuabili, Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale din subordinea acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ordinul nr. 1061/2020 privind emiterea deciziilor referitoare la dobanzi si penalitati de intarziere":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Transmitere facturi in E-Factura. Cum se calculeaza cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii?

    • La transmiterea prin sistemul e-factura a facturilor emise,cum calculez cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii? Iau in calcul si ziua emiterii facturii? Sau incep numaratoarea celor 5 zile lucratoare din ziua urmatoare emiterii facturii fiscale? Multumesc! Termen transmitere factura in E-Factura – raspunsul specialistului: In contextul legislatiei romanesti aplicabile in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, termenul de 5 zile lucratoare pentru transmiterea facturilor prin sistemul...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Pana pe 30 aprilie 2024 trebuie depusa D406 de anumiti contribuabili

    • ANAF reaminteste contribuabililor ca astazi, conform legislatiei in vigoare, este ultima zi de transmitere a D406 aferenta lunii martie 2024. Cine are aceasta obligatie? Transmiterea SAF-T, prin depunerea D406, a fost reglementata prin Ordinul 1783/2021, care prevede ca declaratia trebuie transmisa lunar sau trimestrial. Mai exact, contribuabilii care au perioada TVA la luna vor transmite D406 lunar, iar cei care au perioada TVA trimestrul, semestrul sau anul, chiar si pentru neplatitorii de...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Noul formular, introdus prin Ordinul 723/2024, se aplica pentru veniturile lunii aprilie 2024

    • Un nou model de formular D112 a fost introdus prin Ordinul 723/2024 si se foloseste incepand cu veniturile lunii aprilie 2024. Ordinul 723/2024, pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 376 din 22 aprilie 2024. Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016