Refacem obligatoriu fatadele degradate ale cladirilor cu bani din buzunarul propriu
Legea cu privire la refacerea fatadelor degradate ale cladirilor a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 143 de voturi pentru, 121 de voturi impotriva si 2 abtineri. Respinsa initial de Senat in luna mai, legea a trecut astazi de Camera Deputatilor si a fost aprobata, ca urmare a numarului mare de accidente din ultima vreme, produse in urma desprinderii unor parti din fatadele cladirilor degradate.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sustine, in sprijinul acestei legi, ca pe langa siguranta populatiei, se ia in calcul si faptul ca degradarea vizibila a fatadelor cladirii duce la o diminuare a calitatii arhitectural-ambientale a cadrului urban construit. Mai mult decat atat, asa cum au precizat reprezentanti ai MDRT, aceste neglijente duc nu doar la o scadere a calitatii mediului si vietii, dar afecteaza si interesul turistic fata de zonele afectate.
Actul normativ mentioneaza astfel ca proprietarii cladirilor care pun in pericol siguranta populatiei datorita gradului de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, prezinta obligatia de a efectua lucrarile de reabilitare a anvelopei cladirilor.
Cheltuielile aferente refacerii fatadelor in cauza se vor face din buzunarul propriu. Mai mult decat atat, proprietarii cladirilor care prezinta o stare avansata de degradare sunt obligati sa execute lucrarile de refacere, din proprie initiativa, in momentul in care se constata degradarea anvelopei constructiilor respective.
Pentru a sprijini partial procedurile de refacere a fatadelor degradate, Guvernul urmeaza sa faciliteze acordarea de credite in acest scop, prin acordarea de garantii guvernamentale si prin subventionarea dobanzii aferente. In concret, finantarea totala a acestor lucrari ar trebui sa includa un minimum de 10% din surse proprii ale beneficiarului si un maximum de 90% din creditul garantat priin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. In ceea ce priveste perioada de rambursare, aceasta este de maximum 5 ani.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
In cazul in care vor exista proprietari aflati in imposibilitatea de a asigura aceste sume si care fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, autoritatile administratiei publice locale se obliga sa achite integral, de la bugetul local, cheltuielile aferente lucrarilor de refacere a fatadelor.
Lucrarile de reabilitare vor trebui finalizate in termen de 12 luni de la data notificarii, cu precizarea ca termenul poate fi prelungit, din motive obiective, cu pana la 6 luni. In cazul in care nu sunt respectate aceste prevederi, primaria poate cere consiliului local aprobarea executarii de catre autoritatea administratiei publice locale a lucrarilor de interventie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati, cu conditia constituirii dreptului de creanta si a recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati pana la data receptiei finale a lucrarilor de interventie executate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<