
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Ministerul Finantelor asigura resurse financiare de pana la de 2,3 milioane euro/intreprindere pentru dezvoltarea sustenabila a mediului de afaceri romanesc, conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei.
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu si Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au discutat marti, 1 februarie a.c., cu reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Roman de Contragarantare si Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) despre pachetul de masuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri.
”Mediul de afaceri este motorul economiei romanesti, iar statul trebuie sa asigure combustibilul necesar functionarii sale. Astfel, utilizam corect impozitele si taxele platite de companiile private si le returnam acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pentru ca astfel asiguram continuarea functionarii economiei si locurile de munca pentru salariati.” , a declarat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Printre optiunile evaluate se numara acordarea directa a unor garantii financiare de maximum 1 milion de euro/companie, pentru sustinerea investitiilor in diversificarea ofertei si consolidarea cotelor de piata. O alta optiune este acordarea de garantii guvernamentale de pana la 90% pentru cresterea capacitatii de productie sau reconversia de la intermediere la productie, prin Programul IMM Prod.
”Fermierii si producatorii din industria alimentara au nevoie urgenta de capital si imi doresc sa venim rapid cu acest pachet de politici publice coerente. Sunt programe prin care le vom oferi celor care produc alimente sprijinul de care au nevoie pentru a putea integra cat mai bine materia prima in zona de procesare, pentru a obtine produse cu valoare adaugata.” , a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii.
Prin Programul Rural INVEST se pot acorda direct garantii guvernamentale de pana la 90% companiilor, care isi localizeaza productia in mediul rural si urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garantii guvernamentale de pana la 90% companiilor, pentru a finanta cresterea capacitatii de productie sau reconversia de la intermediere la productie.
Indirect, prin sistemul bancar, se mai pot acorda garantii guvernamentale companiilor din constructii pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor, prin Programul Garant Construct.
Conform prevederilor Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi pentru intreprinderile din domeniul agriculturii - productie primara de pana la 290.000 euro/intreprindere, iar pentru intreprinderile din domeniul acvaculturii si pescuitului, valoarea maxima a grantului nu poate depasi 345.000 Euro.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Pentru intreprinderile din celelalte sectoare de activitate, Cadrul Temporar prevede acordarea de granturi in limita maxima de 2,3 milioane euro/intreprindere.
De asemenea, institutia reaminteste faptul ca la finalul lunii decembrie 2021, guvernul a aprobat prelungirea pana la 30 iunie 2023 a Programului IMM Invest si a subprogramului AGRO IMM INVEST, prin care se pot acorda garantii guvernamentale in valoare de pana la 345.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, pana la 290.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole si pana la 2.300.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar.
Sursa: MFP
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Sunteti profesionist cu experienta in sectorul public?Smart Start USA: Au fost deja aprobate primele finantariLebada fiscalaNoul Guvern: Control financiar fiscal de fond o singura data la 3 ani pentru IMM-uriStart la inscrierile in Topul National al Firmelor Private din RomaniaUltimele articole
Min. Economiei propune eliminarea declaratiilor 060 si 061, necesare firmelor obligate sa declare sediile secundareMasuri fiscale URGENTE pentru a depasi starea de criza, explicate de specialistul fiscal Ionut JingaPresedintele CNIPMMR: MEDIUL DE AFACERI ROMANESC, afectat de modificarea Codului PenalFlorin Jianu vede actualmente impozitarea cu 1% a microintreprinderilor ca fiind neutraIn atentia firmelor: Prima competitie de proiecte sustenabile romanestiArticole similare
Revista Romana de Fiscalitate nr. 37, Martie 2010Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, aprobate de GuvernAveti obligatia de a depune D 010 la 31 martie? Iata cum puteti afla pentru a nu primi amenda!SAF-T: Marii contribuabili trebuie sa depuna D406 incepand cu acest an, insa exista si anumite exceptiiCASS pentru veniturile din arendarea terenurilor din patrimoniul personal. Plata contributieiUltimele articole
OG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microINTREPRINDERI, CAS si CASS in 2023Ordinul 2509/2022: A fost publicat modelul formularului Cerere de inregistrare fiscala. Cum se completeaza documentulCe conditii trebuie sa indeplineasca firmele platitoare de impozit pe profit pentru a trece la regimul microINTREPRINDERIlorFirmele care la 31.12.2022 au venituri sub 1.000.000 euro pot ramane la plata impozitului micro in anul 2023, in anumite conditiiPana pe 27 martie 2023 trebuie depusa D107 de catre firmele platitoare de impozit pe profitArticole similare
NOU! Platforma aici.gov.ro poate fi accesata de angajatori pentru obtinerea sprijinului financiar privind desfasurarea telemunciiTara in care ghinioanele se tin lant: ce sanse mai are Grecia?Legumicultorii fac evaziune, dar se plang ca nu primesc ajutor de la stat500.000 de euro se vor acorda pentru start-up-uri si companii in dezvoltareAjutor de stat pentru o investitie minima de 3 milioane de euroUltimele articole
Ajutoare de la stat in 2023: Anumite persoane vulnerabile pot primi SPRIJIN FINANCIAR de peste 10.000 leiAmenzi de 6.000 lei pentru persoanele care folosesc in alte scopuri suma de 1.400 lei primita de la stat pentru plata facturilor la energieFirmele din turism pot primi ajutoare de minimis de pana la 40 euro pentru fiecare turist strain pe care il aduc in Romania (Ordinul 1759/2022)Firmele mici si mijlocii pot obtine ajutor financiar pentru a asigura cursuri de perfectionare angajatilor. Ce domenii sunt vizateMasuri sociale si economice cu aplicare din 1 iulie: SPRIJIN FINANCIAR pentru angajatii de la stat si pentru pensionari, rate amanate cu pana la 9 luniSfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<