
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Ce documente sunt necesare pentru acordare unui ajutorul de inmormantare ocazionat de decesul tatalui unei salariate? Aceasta este una dintre intrebarile care va primi raspuns din partea specialistilor nostri.
Cum este considerata aceasta suma care se acorda salariatului din punct de vedere fiscal? Care este suma maxima neimpozabila care se poate acorda? Care este monografia contabila pentru aceasta speta?
Ajutorul de inmormantare acordat de angajator pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca reprezinta venit neimpozabil in intelesul impozitului pe salarii, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, suma nedeclarandu-se in formularul 112 Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. De asemenea, acest ajutor nu intra nici in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, al contributieide asigurari sociale de sanatate potrivit art. 157 alin. (2) si al contributiei asiguratorii pentru munca potrivit art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal.
Ca documente justificative, societatea poate crea o procedura interna de acordare prin care sa fie solicitate documente justificative precum certificatul constatator ale decesului persoanei.
La nivelul societatii sumele corespunzatoare ajutorului de inmormantare acordat de angajator reprezinta o cheltuiala sociala deductibila in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 1 din Codul fiscal.
Asadar,societatea poate acorda, din fondurile proprii, un ajutor de inmormantare neimpozabil la nivelul persoanei fizice, in masura in care contractul de munca aplicabil prevede acordarea unor ajutoare banesti la decesul salariatului,si deductibil la nivelul societatii limita a 5% aplicata la valoarea cheltuielilor cu salariile.
In ceea ce priveste nivelul ajutorul de inmormantare acordat, acesta urmeaza a fi stabilit prin contractul de munca aplicabil, individual sau colectiv, Codul fiscal neintervenind sub aspectul limitarii nivelului acordat.
Ajutorul de inmormantare acordat de angajator se va inregistra in contabilitate astfel:
423 „Personal - ajutoare materiale datorate” = 5121 „Conturi la banci in lei” - cu suma achitata.
In concluzie, in masura in care in contractul de munca aplicabil este prevazuta posibilitatea suportarii de catre angajator a unui ajutor de inmormantare pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acest beneficiu va reprezenta venit neimpozabil la nivelul salariatului neconcretizandu-se intr-un avantaj impozabil.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Asociatul unic doreste sa achizitioneze un apartament construit in 2011, suprafata 160 mp. Din punctul de vedere al tva beneficiaza de taxare inversa. Ce impozit datoreaza societatea daca va fi folosit ca residential de catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit infiintata in 2015 ajunge in sfarsit pe profit in decembrie 2020 (47.000 lei). In perioada 2015-2019 a fost pe pierdere. Capitalul social este de 360.000 lei. Trebuie sa constituim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<