Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diminuarea capitalului social si a rezervei legale. Completarea Declaratiei 100

15-Ian-2020
11304

O societate cu impozit pe profit isi diminueaza atat capitalul social, cat si rezerva legala, conform art.19 din Normele metodologice aprobate prin HG 1/2016. Ce cota de impozit trebuie folosit pentru a impozita diferenta de rezerva legalacare a fost diminuata: 3% sau 16 %? Cum se declara impozitarea rezervelor in declaratia 100 si care este cadrul legal? 

Unul dintre specialistii de la Portal Codul Fiscal raspunde acestei spete, astfel:

Din informatiile prezentate in expunerea spetei d-voastre intelegem ca o societate comerciala cu raspundere limitata doreste diminuarea capitalului social detinut de persoane fizice romane, capital social care a fost subscris si varsat prin aporturi in numerar. Este important de facut aceasta mentiune deoarece, sub aspectul tratamentului fiscal se pot intalni situatii diferite (de ex. majorarea capitalului social a fost efectuata din rezerve sau din profiturile anilor precedenti etc.).

Din punct de vedere juridic, potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, operatiunea de reducere a capitalului social se efectueaza prin:

- reducerea numarului de titluri


Reducerea capitalului social prin micsorarea numarului de parti sociale se realizeaza prin instrainarea unui numar de titluri corespunzatoare valorii activului real care urmeaza a fi vandut.

- diminuarea valorii nominale a acestora

Reducerea capitalului social prin reducerea valorii nominale a partilor sociale se face in situatia in care capitalul social existent se dovedeste prea mare fata de nevoile societatii.

- restituirea catre asociati a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare parte sociala,

- alte metode potrivit legii.

Prin orice modalitate s-ar realiza reducerea capitalului social, aceasta operatiune are la baza o hotarare a adunarii generale extraordinare a asociatilor si este urmata de modificarea actului constitutiv al societatii. Hotararea privind reducerea capitalului social trebuie sa respecte minimul de capital social, atunci cand legea il fixeaza, sa arate motivele pentru care se face reducerea si procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei. Reducerea capitalului social se face in doua etape, pentru fiecare dintre acestea fiind necesare anumite acte, prevazute expres de Oficiul registrului comertului.

Din punct de vedere contabil, potrivit reglementarilor Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, pct. 412, operatiunea se inregistreaza:

- la data aprobarii reducerii de catre adunarea generala a asociatilor
1012 = 456

”Capital subscris varsat” ”Decontari cu asociatii privind capitalul”

- efectuarea platii dupa eliberarea certificatului de mentiuni pentru actul constitutiv modificat

456 = 5121

”Decontari cu asociatii ”Conturi la banci in lei”

privind capitalul”

Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

1061 = 1171
”Rezerva legala” ”Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita”

Impozitul pe profit se inregistreaza:

691 = 4411
”Cheltuieli privind impozitul ”Impozitul pe profit”
pe profit”

In ceea ce priveste reglementarile fiscale aplicabile, mentionam ca potrivit prevederilor art. 26 din Legea nr. 227/2015 si ale pct. 19 din HG nr. 1/2016 privind normele metodologie emise in aplicarea Legii nr. 227/2015, rezerva legala se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul rezultatului fiscal trimestrial sau anual, dupa caz.

Rezerva legala este deductibila la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil (la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit) pana ce aceasta atinge nivelul de maximum 20% din capitalul social subscris si varsat. Rezervele astfel constituite se pot diminua in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul si de nivelul capitalului social subscris si varsat.

Reducerea rezervei legale anterior dedusa, in urma diminuarii capitalului social, este tratata potrivit prevederilor art. 26, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 ca un element similar veniturilor care se va impozita corespunzator din punct de vedere al impozitului pe profit cu 16%. Asa cum ati prezentat speta, consideram ca se aplica cota de 16% daca ati efectuat majorarea de capital ca sa treceti de la regimul fiscal de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor la cel de platitor de impozit pe profit. Daca atunci cand ati determinat impozitul pe profit ati tinut cont de rezerva legala aferenta majorarii capitalului social, in sensul deducerii ei, atunci la diminuare se impoziteaza cu 16%.

Impozitarea reducerii rezervei legale se inscrie in formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile la bugetul de stat” la pozitia privind impozitul pe profit datorat de persoanele juridice romane. Nu se inscrie separat impozitarea rezervei legale. Sumele respective, reprezentand ”elemente similare veniturilor” intra in baza de calcul a impozitului pe profit.

Daca va aflati intr-o alta situatie va rugam sa reveniti.

Totodata mentionam ca, potrivit dispozitiilor art. 93, alin. (2), lit. g) din Legea nr. 227/2015 veniturile obtinute in urma reducerii capitalului social ca urmare a restituirii cotei parti din aportul anterior

Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016