Diminuarea capitalului social si a rezervei legale. Completarea Declaratiei 100
O societate cu impozit pe profit isi diminueaza atat capitalul social, cat si rezerva legala, conform art.19 din Normele metodologice aprobate prin HG 1/2016. Ce cota de impozit trebuie folosit pentru a impozita diferenta de rezerva legalacare a fost diminuata: 3% sau 16 %? Cum se declara impozitarea rezervelor in declaratia 100 si care este cadrul legal?
Unul dintre specialistii de la Portal Codul Fiscal raspunde acestei spete, astfel:
Din informatiile prezentate in expunerea spetei d-voastre intelegem ca o societate comerciala cu raspundere limitata doreste diminuarea capitalului social detinut de persoane fizice romane, capital social care a fost subscris si varsat prin aporturi in numerar. Este important de facut aceasta mentiune deoarece, sub aspectul tratamentului fiscal se pot intalni situatii diferite (de ex. majorarea capitalului social a fost efectuata din rezerve sau din profiturile anilor precedenti etc.).
Din punct de vedere juridic, potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, operatiunea de reducere a capitalului social se efectueaza prin:
- reducerea numarului de titluri
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Distribuire dividende interimare Revin asupra acestei intrebari. Sunt obligata sa distribui tot profitul de la data bilantului, respectiv 30.09.2024 si sa platesc impozitul pana pe 25.01.2025, chiar daca se ridica...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Acordare bunuri cu titlu gratuit Societatea ofera cu titlu gratuit angajatilor bunuri (arpagic) care este achizitionat de societate ca marfa in vederea revanzarii. Bunurile se impoziteaza ca si venit salarial. Va...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Reducerea capitalului social prin micsorarea numarului de parti sociale se realizeaza prin instrainarea unui numar de titluri corespunzatoare valorii activului real care urmeaza a fi vandut.
- diminuarea valorii nominale a acestora
Reducerea capitalului social prin reducerea valorii nominale a partilor sociale se face in situatia in care capitalul social existent se dovedeste prea mare fata de nevoile societatii.
- restituirea catre asociati a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare parte sociala,
- alte metode potrivit legii.
Prin orice modalitate s-ar realiza reducerea capitalului social, aceasta operatiune are la baza o hotarare a adunarii generale extraordinare a asociatilor si este urmata de modificarea actului constitutiv al societatii. Hotararea privind reducerea capitalului social trebuie sa respecte minimul de capital social, atunci cand legea il fixeaza, sa arate motivele pentru care se face reducerea si procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei. Reducerea capitalului social se face in doua etape, pentru fiecare dintre acestea fiind necesare anumite acte, prevazute expres de Oficiul registrului comertului.
Din punct de vedere contabil, potrivit reglementarilor Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, pct. 412, operatiunea se inregistreaza:
- la data aprobarii reducerii de catre adunarea generala a asociatilor
1012 = 456
”Capital subscris varsat” ”Decontari cu asociatii privind capitalul”
- efectuarea platii dupa eliberarea certificatului de mentiuni pentru actul constitutiv modificat
456 = 5121
”Decontari cu asociatii ”Conturi la banci in lei”
privind capitalul”
Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
1061 = 1171
”Rezerva legala” ”Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita”
Impozitul pe profit se inregistreaza:
691 = 4411
”Cheltuieli privind impozitul ”Impozitul pe profit”
pe profit”
In ceea ce priveste reglementarile fiscale aplicabile, mentionam ca potrivit prevederilor art. 26 din Legea nr. 227/2015 si ale pct. 19 din HG nr. 1/2016 privind normele metodologie emise in aplicarea Legii nr. 227/2015, rezerva legala se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul rezultatului fiscal trimestrial sau anual, dupa caz.
Rezerva legala este deductibila la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil (la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit) pana ce aceasta atinge nivelul de maximum 20% din capitalul social subscris si varsat. Rezervele astfel constituite se pot diminua in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul si de nivelul capitalului social subscris si varsat.
Reducerea rezervei legale anterior dedusa, in urma diminuarii capitalului social, este tratata potrivit prevederilor art. 26, alin. (5) din Legea nr. 227/2015 ca un element similar veniturilor care se va impozita corespunzator din punct de vedere al impozitului pe profit cu 16%. Asa cum ati prezentat speta, consideram ca se aplica cota de 16% daca ati efectuat majorarea de capital ca sa treceti de la regimul fiscal de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor la cel de platitor de impozit pe profit. Daca atunci cand ati determinat impozitul pe profit ati tinut cont de rezerva legala aferenta majorarii capitalului social, in sensul deducerii ei, atunci la diminuare se impoziteaza cu 16%.
Impozitarea reducerii rezervei legale se inscrie in formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile la bugetul de stat” la pozitia privind impozitul pe profit datorat de persoanele juridice romane. Nu se inscrie separat impozitarea rezervei legale. Sumele respective, reprezentand ”elemente similare veniturilor” intra in baza de calcul a impozitului pe profit.
Daca va aflati intr-o alta situatie va rugam sa reveniti.
Totodata mentionam ca, potrivit dispozitiilor art. 93, alin. (2), lit. g) din Legea nr. 227/2015 veniturile obtinute in urma reducerii capitalului social ca urmare a restituirii cotei parti din aportul anterior
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturi Glovo si Tazz
Intrebare: Pentru o societate din domeniul HORECA care efectueaza livrari prin Bolt, Glovo, Tazz, am o nelamurire vis-a-vis de factura primita de la Glovo si Tazz, livratori pentru care livrarea se face atat cash, cat si cu cardul. Pe factura de la Glovo apar pozitiile: Comision Hercules 875,29 Servicii Promovare 208,5 Taxa platforma 25 Pe factura HCL Online (Tazz) apar pozitiile: Comision conform contract 875,29 Taxa administrare 25 Taxa Genius 52,5 Monografia contabila pentru aceste facturi este in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor persoana fizica nerezidenta
Intrebare: O societate comerciala cu activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor invita un speaker din UE sau din afaceri non-UE, persoana fizica. Acesta vorbeste in cadrul conferintelor pentru un anumit numar de ore pentru care ar trebui platit. Care ar fi modalitatea corecta si legala de remunerare a acestuia? Mentionez ca persoana variaza de la o conferinta la alta. M-am gandit la varianta "drepturi de autor", dar aceste persoane nu detin CNP sau NIF din Romania.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Lichidare stoc Intreprindere Individuala
Intrebare: Sunt titularul unei intreprinderi individuale (I.I.) cu activitate de vanzare de piese auto, in magazin. Doresc sa inchid activitatea si sa radiez I.I. Detin un stoc de marfa, inregistrat la valoarea de vanzare de aproximativ 80.000 lei, si am primit o oferta de cumparare de la un alt intreprinzator cu aceeasi forma de organizare. Cumparatorul doreste sa achizitioneze intreaga marfa, dar nu la preturile de vanzare. Ce procedura trebuie sa urmez pentru radierea I.I. si pentru a vinde marfa la...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozitarea veniturilor din anularea ajustarilor privind deprecierile
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe venit, cu ocazia inventarierii de la final de an, face ajustari privind deprecierea marfurilor. Aceste marfuri sunt cuptoare, mobilier si lazi frigorifice folosite de societate pentru a fi oferite tertilor, cu care avea incheiate contracte de vanzare a produselor de panificatie congelate. In baza contractelor, societatea a oferit aceste echipamente in custodie. Ele au fost inregistrate ca obiecte de inventar si nu au fost trecute pe cheltuiala. Intre timp,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<